Uit de eerste TD SYNNEX Industry Benchmark Study blijkt dat Europese IT-bedrijven profiteren van de toegenomen vraag naar diensten en dat er een groot gat zit in de mogelijkheden van Metaverse.


Minder dan een vijfde van de Europese leiders van technologie ecosystemen zeggen dat ze augmented en virtual reality (AR/VR) oplossingen zullen aanbieden tegen 2024, ondanks dat IDC een 16 miljard dollar Europese metaverse markt voorspelde en een verwachte 150 procent stijging van de investeringen in de komende 24 maanden. Deze bevindingen maken deel uit van het eerste TD SYNNEX (NYSE: SNX) Ecosystem Benchmark Report. Hoewel er kansen liggen in de metaverse, hebben diezelfde bedrijven de trend van managed services volledig omarmd: bijna driekwart van de respondenten verwacht meer inkomsten uit deze arena.

Het TD SYNNEX Ecosystem Benchmark Report, dat werd uitgevoerd in samenwerking met technologiemarktanalist Canalys, onderstreept dat elk bedrijf verbonden is in het wereldwijde technologie-ecosysteem, evenals het snelle veranderingstempo dat zich heeft ontwikkeld tot een staat van niet aflatende transformatie.

Het rapport is ontwikkeld op basis van een enquête onder middelgrote technologie-ecosysteempartners, die wordt gedefinieerd als technologiebedrijven met 1.000 zitplaatsen en minder. De respondenten in Europa identificeerden de volgende fundamentele factoren waarmee hun bedrijven worden geconfronteerd:


  • Anticiperen op en voldoen aan de technologische verwachtingen van eindgebruikers
  • De bedrijfsactiviteiten van het technologie-ecosysteem effectief beheren
  • Betrekken, verrijken en inschakelen van het technologie-ecosysteem

Ondanks deze uitdagingen verwacht 82 procent van de Europese partners dit fiscale jaar groei te rapporteren, waarbij 43 procent van de partners zegt dat beveiliging, servers en opslag de belangrijkste inkomstenbronnen zijn en 40 procent zegt dat deze technologieën het meest winstgevend zijn. Beveiliging was de meest winstgevende technologie voor Europese partners.

Diensten zijn het nieuwe zwart

Uit het onderzoek blijkt dat elke categorie van diensten naar verwachting zal groeien:

Soort dienstPercentage partners
dat groei aangeeft
Beheerde diensten74%
Professionele diensten65%
XaaS diensten50%
Pakketdiensten44%
Productlevenscyclusdiensten38%

De meeste Europese partners (63%) voorspellen dat de wederverkoop van hardware van fundamenteel belang zal zijn voor hun bedrijfsmix, waarbij 25% zegt dat de categorie zal toenemen en 38% aangeeft dat er geen verandering zal optreden. Opmerkelijk is dat de respondenten zeggen dat de verkoop van hun eigen IP, die momenteel vier procent van hun activiteiten vertegenwoordigt, een groter deel van hun bedrijfsmix zal uitmaken, waarbij meer dan een derde verwacht dat dit aantal in de komende 24 maanden zal toenemen.

Betrokkenheid bij IT-ecosysteem zal naar verwachting toenemen

Europese IT-partners geven aan dat samenwerking een belangrijke groeistrategie is. Negenenzeventig procent van de respondenten vond het betrekken van ecosysteempartners belangrijk of zeer belangrijk voor toekomstige groei.