Eurofiber, leverancier van connectiviteit over glasvezel voor de zakelijke markt, heeft de ambitie om in 2023 meer dan 140 Belgische bedrijvenparken of een potentieel van meer dan 9000 grote bedrijven en kmo’s aan te sluiten op dedicated glasvezel.


Met meer dan 61.500 kilometer aangelegde glasvezel in de Benelux, Frankrijk en Duitsland en via partnerships zoals met het Waalse SOFICO (Société wallonne de financement complémentaire des infrastructures), is Eurofiber vandaag reeds in veel straten en bedrijvenparken aanwezig. In 2023 wil het 91 bijkomende bedrijvenparken in Wallonië aansluiten, in samenwerking met SOFICO. In Vlaanderen gaat het om de aansluiting van zo’n 50 bedrijvenparken.

Voor elk type bedrijf

De impact van de versnelde digitale transformatie sinds de pandemie laat zich zowel voelen bij grote bedrijven als kmo’s. “Om al hun digitale tools en cloudoplossingen ten volle te kunnen benutten en optimaliseren, hebben alle types van bedrijven vandaag behoefte aan betrouwbare en stabiele connectiviteit. Wij gaan met Eurofiber waar onze klanten zijn en bedrijvenparken zijn te lang ondergeïnvesteerd geweest”, zegt Hans Witdouck, CEO Eurofiber België. “Er is al enorm geïnvesteerd in fiber to the home voor de consument maar het zijn de bedrijven die de grootste behoefte hebben aan stabiele en kwalitatieve connectiviteit. Wij willen als enige aanbieder van dedicated glasvezel niet alleen grote bedrijven, maar ook kmo’s helpen te voorzien in een futureproof netwerk.”  

Hans Witdouck, CEO van Eurofiber

Wat is een dedicated glasvezelnetwerk?

Een dedicated glasvezelverbinding biedt een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van een shared glasvezelaansluiting, zoals die vaak in een standaard all-in pakket bij grote telecomspelers wordt aangeboden. Door de grote datastromen van en naar de cloud volstaat een klassieke gedeelde internetaansluiting voor veel bedrijven niet meer. Bij een dedicated fiber aansluiting beschikt een bedrijf over een eigen, private weg naar de cloud en zijn snelheid en bandbreedte gegarandeerd en aanpasbaar aan de concrete behoeften in de transitie naar de cloud. De snelheden zijn bovendien symmetrisch, dit wilt zeggen dat de uploadsnelheid gelijk is aan de downloadsnelheid. Een aspect dat vaak niet naar waarde wordt geschat maar toch erg belangrijk is voor organisaties die in de cloud werken.


Open netwerk

Het glasvezelnetwerk van Eurofiber is een volledig open netwerk. Eurofiber voorziet enkel de glasvezel, geen diensten. Daarvoor heeft het een ecosysteem gebouwd van partners, die het netwerk kunnen gebruiken zoals ze dat zelf willen en bijgevolg zelf de connectiviteit over het glasvezelnetwerk voor hun eindklanten kunnen inrichten zoals zij dat willen.


Dit is een ingezonden persbericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie