In elke sector zijn bedrijven aan het transformeren en ook in 2023 dendert de digitale sneltrein verder.


Binnen de Visma-groep houden organisaties zich dagelijks bezig met het vormgeven van die digitale toekomst. Vanuit hun sector delen enkele Belgische spelers uit de groep hun visie op de technologietrends voor 2023. Dit zijn 6 softwaretrends voor bedrijven in 2023:

1. Technologie ondersteunt de shift naar flexibel en instant werken

Sinds de pandemie zijn veel mensen gaan nadenken over de manier en de momenten waarop ze willen werken. Beeple, marktleider in online staff management, verwacht dat software die vraag naar meer flexibiliteit zal ondersteunen.

“Zelfs in sectoren waarin flexibele uurroosters voor Covid nog niet eens aan de orde waren, zien we dat werknemers graag meer inspraak en controle over hun werkuren willen hebben. Bijvoorbeeld door eigenhandig een shift te kunnen kiezen zonder dat ze daarvoor telkens eerst langs hun chef moeten passeren”, zegt Karel Rabaut, medeoprichter en Managing Director van Beeple. “Daarnaast zijn er natuurlijk wel werknemers die juist meer standvastigheid verkiezen. Technologie zal werkgevers daarom alle handvatten geven om jobs op maat van mensen aan te bieden en ervoor zorgen dat iedereen de juiste harmonie kan vinden tussen leven en werk.


2. Kmo’s breiden klantervaring uit met automatisering en selfservice

De customer experience is de voorbije jaren essentieel geworden. In die mate zelfs dat ook kleine ondernemers en kmo’s van één tot twintig werknemers hun diensten moeten optimaliseren. Als snel groeiende SaaS scale-up geeft Teamleader deze ondernemingen tools om slimmer te werken.

We zien dat klanten blijven inzetten op automatisering. Ze zoeken daarbij naar manieren om losstaande tools te vervangen door geïntegreerde platformen waarmee ze informatie vlot kunnen laten doorstromen en zowel bedrijfsprocessen als klantervaring verbeteren”, zegt Steven Noels, CTO bij Teamleader.

3. Digitale tools maken de administratie van bouwprofessionals mobiel

In elke sector is de digitalisering in een stroomversnelling geraakt en ook de bouwindustrie zal in 2023 grote stappen zetten om efficiënter te werken.

 “Bouwprofessionals kunnen niet anders dan naar digitale oplossingen zoeken. Zeker nu de reglementering steeds groter wordt”, zegt Peter Ingelbrecht, Managing Director van Visma Bouwsoft.

4. Artificiële Intelligentie verlicht de werkdruk van boekhouders

Nu er steeds meer data beschikbaar is, neemt ook het potentieel van toepassingen met Artificiële Intelligentie (AI) toe. Syneton/AdminPulse gelooft dat de technologie het leven van boekhouders de komende jaren een stuk aangenamer zal maken.

Met behulp van artificiële intelligentie geven we accountants toegang tot inzichten en advies op basis van cijfers. Ook anomalieën en uitschieters detecteren we meteen, zodat klanten proactief in plaats van reactief kunnen werken. Boekhouders zullen zo niet alleen efficiënter worden, het verlicht ook de werkdruk aangezien de gebruiker via AI toegang krijgt tot goed basisadvies”, zegt Bart De Keersmaeker, teamleider bij Syneton/AdminPulse.

5. Accountants moeten zichzelf heruitvinden en boekhouding in real-time aanbieden

Ook Visma | yuki werkt aan oplossingen waarmee accountants hun klanten beter kunnen bedienen. 

In het huidige economische klimaat is het voor ondernemers nog belangrijker dat ze op elk ogenblik inzicht krijgen in hun financiële situatie. Accountants zijn het daarentegen traditioneel gewend dat de boekhouding volgens het ritme van de btw-afrekening moeten worden afgewerkt. Dat is aan het veranderen, aangezien steeds meer klanten hun boekhouding in real-time willen beheren”, zegt Ariane Van den Bogaert, Country Director bij Visma | yuki België.

6. Integratie van best-of-breed vervangt end-to-end oplossingen

Tot slot nog een laatste trend die alle bedrijven binnen de Visma-groep overkoepelt: bredere ERP-toepassingen die end-to-end oplossingen aanbieden, zijn verleden tijd.

“De meeste pakketten specialiseren zich om best-of-breed te zijn binnen hun eigen domein. Organisaties gaan hierin mee door voor elk bedrijfsproces de beste tools te kiezen, maar die tools moeten dan wel zo goed mogelijk worden geïntegreerd om de ERP-ervaring te evenaren”, zegt Ariane Van den Bogaert


Dit is een ingezonden persbericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.