Microsoft introduceert compacte Windows 11-updates

Windows 11 logo
© Microsoft
Microsoft komt vanaf Windows 11 24H2 met kleinere updatepakketten, zogeheten ‘checkpoint cumulatieve updates’. Die nemen een stuk minder bandbreedte in beslag.

Vanaf Windows 11 24H2 hoeven gebruikers niet meer de volledige updatepakketten binnen te halen. Met de ‘checkpoint cumulatieve updates’ verkleint Microsoft de updatepakketten door enkel de nieuwste functies mee te nemen. Voorheen werd in elk cumulatief updatepakket nog de volledige wijzigingsgeschiedenis sinds de release van een Windows-versie meegenomen. Microsoft zegt dat dit het mogelijk maakt om features en beveiligingsupdates in kleinere updatepakketjes aan te bieden. Dat scheelt zowel in opslagruimte op je harde schijf als bandbreedte.

Vanaf versie 24H2 zal Microsoft van tijd tot tijd cumulatieve updates aanbieden als checkpoint-updates. Updates die daarop volgen, bevatten enkel de incrementele binaire verschillen die de update met zich meebrengt. Dit proces kan worden herhaald, zodat er “meerdere checkpoints worden gegenereerd in de levensduur van een gegeven Windows-release”, schrijft Microsoft.

Compactere Windows-updates

Microsoft biedt al wat langer kleinere Windows-updates aan. Sinds Windows 11 21H2 wordt er voor de updatepakketten al gekeken naar de verschillen tussen de Release to Manufacturer-versie en de huidige update. Die binaire verschillen worden dan opgenomen in de cumulatieve update. Dat leidde al tot een forse afname van het formaat van Windows-updates. Door nu ook checkpoint-updates aan te bieden, neemt het formaat nog drastischer af.

Dankzij dit kleinere formaat nemen de updates, zoals gezegd, minder ruimte in beslag op je harde schijf. Daarnaast kun je ze sneller downloaden en installeren. Voor Microsoft betekent het ook dat de serverbelasting afneemt.

Uitgelicht artikel Windows 11 logo Windows 11 ziet marktaandeel stijgen tot bijna 30%

Uitrol Windows 11 24H2

Windows 11 24H2 is overigens nog niet beschikbaar voor alle Windows-pc’s. Momenteel kun je de laatste versie van het OS enkel uitproberen via de Insider-bètakanalen. Met Insider Preview Build 26120.1252 krijg je al meteen toegang tot de nieuwe checkpoint-updates.

microsoftWindowswindows 11

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen