Nieuws

Antitrustwaakhonden maken afspraken over AI-toezicht

ai-toezicht
© iStock
Europese, Amerikaanse en Britse regulatoren zijn het eens geraakt over gedeelde principes die ze willen hanteren bij het toezicht op AI. Daarmee willen ze de consument, maar ook concurrentie bij ontwikkelaars beschermen.

“Geleid door de Amerikaanse en Europese wetgeving willen we ons inzetten voor een gezonde concurrentie en de eerlijke, correcte behandeling van consumenten en ondernemingen”, zeggen beide partijen in een gezamenlijk statement. De afspraken worden onderschreven door de Europese Commissie, de Britse Competition and Markets Authority (CMA), de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) en het Department of Justice (DOJ).

“Nieuwe technologieën brengen nieuwe types concurrentie met zich mee, waaruit opportuniteiten, innovatie en groei voortkomen. Zodoende moeten we samenwerken, opdat de maatschappij daar ten volle van kan genieten”, luidt het.

AI-toezicht: consument beschermen

De regulatoren leggen de nadruk op antitrust, om te vermijden dat grote spelers anderen uitsluiten via overnamestrategieën. De waakhonden willen vermijden dat een klein aantal bedrijven overdreven veel invloed zouden krijgen in de AI-sector, ook als het gaat om de voorraad aan gespecialiseerde chips en technische expertise. Daarnaast blijven interoperabiliteit en vrije keuze de belangrijkste principes om de consument te beschermen als het over AI-toepassingen gaat.

Verder willen de DMA, FTC en DOJ waakzaam zijn voor de risico’s die AI inhoudt voor de consument. Een belangrijk deel daarvan is transparante communicatie: volgens de instanties is het belangrijk dat gebruikers op de hoogte blijven van de rol die AI speelt in de producten die ze kopen. “Bedrijven die op een misleidende manier gebruikersgegevens toepassen in de training van hun modellen kunnen de privacy, beveiliging en autonomie van burgers ondermijnen”, klinkt het. Hoewel de wetgeving rond regulering in de drie regio’s kan verschillen, willen de instanties toch een sterk signaal geven aan de ontwikkelaars van AI.

antitrustartificiële intelligentieBeveiligingprivacy

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen