Apple verliest plek in top vijf Chinese smartphonemarkt

Apple App Store China
© iStock / S_Z
Apple verloor in het tweede kwartaal zijn plek in de top vijf van best verkochte smartphonemerken in China. De top vijf wordt nu volledig bezet door Chinese fabrikanten.

Terwijl Apple wereldwijd op de tweede plaats staat, vlak achter Samsung, worden er in China steeds minder iPhones verkocht. Het merk stond de laatste jaren nog in de top vijf, maar ziet dat stipje aan de horizon nu ook aan zich voorbijgaan, becijferde marktonderzoeker IDC. Volgens het onderzoeksbureau zag Apple de Chinese iPhone-verkopen in Q2 met zo’n 3,1% dalen.

Dit staat in sterk contrast met de groei van lokale smartphonefabrikanten. Over heel Q2 lagen de smartphoneverkopen in China jaar-op-jaar 8,9% hoger. De markt voor Android-telefoons groeide in het tweede kwartaal zelfs met 11,1%.

Waar OPPO in het eerste kwartaal nog aan de leiding ging, komt dat plekje nu toe aan OPPO-dochter Vivo. Met een marktaandeel van 18,5% houdt Vivo een lichte voorsprong op Huawei, dat met 18,1% op de tweede plaats uitkomt. OPPO houdt het bij een derde plek en zag de verkopen licht afnemen (-2,8%). Het Chinese Honor, dat met 14,5% op de vierde plaats uitkomt, heeft eveneens iets minder telefoons verkocht (-3,7%). Xiaomi sluit de lijst af met een marktaandeel van 14% en een toename van 16,5% in het aantal verkochte telefoons.

Meer vlaggenschiptelefoons

Volgens de onderzoekers verkopen fabrikanten als Huawei, OPPO en Vivo steeds meer high-end smartphones. Bijna 26% van de telefoons die in Q2 werden verkocht, hadden een prijs van boven de 600 dollar, tegenover 23% in dezelfde periode vorig jaar. Dat de Chinese merken ook steeds meer high-end telefoons verkopen, maakt het lastig voor westerse merken om nog voet aan de grond te krijgen en hun marktaandeel te behouden.

Wat ook meespeelt, is dat steeds meer Chinese bedrijven liever geen westerse smartphones op de werkvloer zien. Werknemers mogen die nog wel gebruiken in hun vrije tijd, maar wanneer ze op het werk zijn, wordt van hen verlangd dat ze een Chinees toestel gebruiken. Met name overheden hebben al zulke eisen ingesteld voor hun medewerkers.

Microsoft doet juist het tegenovergestelde. Chinese medewerkers van de softwaregigant werden naar verluidt gevraagd om enkel nog een iPhone te gebruiken voor verificatieapps. Vanaf september wordt dit zelfs een verplichting. Wie nog geen iPhone bezit, krijgt er een van de zaak.

applechinahuaweimobieloppovivoxiaomi

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen