Nieuws

Configuratiescherm gaat definitief verdwijnen uit Windows 11

Windows 11 logo
© Rokas Tenys / Shutterstock.com
Microsoft heeft aangekondigd alle overgebleven instellingen van het Configuratiescherm over te zetten naar de instellingen-app. Daarna zal het Configuratiescherm uit Windows 11 verdwijnen.

Ruim tien jaar na de introductie van het welbekende instellingenmenu van Windows lijkt Microsoft eindelijk klaar om afscheid te nemen van het aloude Configuratiescherm. Dat meldt de softwaregigant in een statusupdate over het instellingenpaneel. “Het Configuratiescherm wordt momenteel uitgefaseerd ten gunste van de Instellingen-app, die een modernere en gestroomlijnde ervaring biedt,” aldus de statusupdate.

Vooralsnog noemt de softwaregigant geen exacte datum voor wanneer het Configuratiescherm verdwijnt. Het is bovendien niet duidelijk of dit geldt voor zowel Windows 10 als Windows 11. Wel staat vast dat er nog heel wat werk verzet moet worden om dit mogelijk te maken. Op het moment van publicatie zijn er namelijk nog veel instellingen alleen beschikbaar via het Configuratiescherm. Neem bijvoorbeeld het menu om Windows-functies te deactiveren: dat is enkel toegankelijk vanuit het Configuratiescherm.

Recent heeft Microsoft nog de instelling “Verbeter de aanwijzerprecisie” verplaatst van het Configuratiescherm naar de Instellingen-app van Windows. Voor veel functies die momenteel in het Configuratiescherm zitten, geldt overigens dat het duplicaten zijn van de opties die je in het instellingenmenu terugvindt. Dat geldt bijvoorbeeld voor de mogelijkheid om programma’s te verwijderen of de tijd en datum aan te passen.

Compatibiliteitsredenen

Tegelijkertijd speelt compatibiliteit ook een rol in de traagheid waarmee instellingen uit het Configuratiescherm worden overgezet. Bij het overzetten van instellingen moet er immers rekening worden gehouden met de mogelijke gevolgen daarvan. Daarnaast zijn veel van die instellingen diepgeworteld in het besturingssysteem, waardoor het geen simpel ‘copy-paste’-werkje is. Dit is ook niet zo vreemd: het Configuratiescherm wordt al sinds 1985 gebruikt in Windows.

Inmiddels ziet het paneel er wat ouderwets uit, maar het blijft mogelijk wel overzichtelijker dan de Instellingen-app. Daarin zijn inmiddels zoveel verschillende tabbladen en opties te vinden dat de overzichtelijkheid eronder lijdt; zeker als je eerder gewend was aan het Configuratiescherm, is de nieuwe app niet per se een vooruitgang.

Voorlopig kun je het Configuratiescherm nog blijven gebruiken. Het lijkt er ook niet op dat het paneel dit jaar al verdwijnt. Zal het Microsoft lukken om dit voor de release van Windows 12 mogelijk te maken? De tijd zal het uitwijzen.

microsoftWindowswindows 11

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen