Nieuws

Samsung gaat zijn AI-televisies zeven jaar updaten

Samsung AI televisie
© Samsung
Samsung gaat zijn smart-tv's met AI zeven jaar lang voorzien van OS-updates. Dit beleid geldt voor televisies die vanaf maart 2024 zijn uitgebracht en ‘enkele modellen uit 2023’.

Samsung noemt de stap naar zeven jaar aan Tizen-updates noodzakelijk om concurrenten uit China voor te blijven. Chinese merken zoals Hisense en TCL weten steeds meer consumenten te verleiden om hun tv’s te kopen, meldde onderzoeksbureau Omdia onlangs. Hisense is al goed voor 10 procent van de wereldwijde televisieverkopen, terwijl TCL een marktaandeel van 12,1 procent heeft. Samsung behoudt nog steeds een ruime voorsprong en leidt met een marktaandeel van bijna 29 procent. Toch is de Zuid-Koreaanse gigant allerminst verzekerd van zijn leidende positie, wat ook blijkt uit Samsungs toelichting bij de nieuwe updatestrategie.

Upgrades voor Tizen OS

Samsung Electronics zou dit beleid vorige week hebben aangekondigd, meldt Business Korea. Bij de aankondiging vermeldde Samsung dat de zeven jaar aan Tizen-updates bestemd zijn voor zijn smart-tv’s met AI die na maart 2024 worden uitgebracht. Enkele modellen uit 2023 vallen ook onder het updateprogramma, al is daarvan geen exacte lijst uitgebracht.

Wat de updatestrategie bijzonder maakt, is dat Samsung hiermee verder gaat dan de Tizen OS-updates die het momenteel uitbrengt. Niet alleen qua duur: voor het eerst zal Samsung televisies ook blijven voorzien van nieuwe versies van Tizen OS. Momenteel krijgen televisies met Tizen enkel een reeks bugfixes gedurende hun levensduur, terwijl nieuwe versies van Tizen voorbehouden blijven aan nieuwe modelgeneraties.

Dit betekent dat televisies na enkele jaren sterk verouderde Tizen-versies draaien. Dit leidt er geregeld toe dat ondersteuning voor bepaalde apps verloren gaat naarmate de televisie ouder wordt. Hoewel dit voor elke smart-tv geldt, valt het extra op bij tv’s met Samsungs eigen besturingssysteem. Bovendien blijven gebruikers zitten met oude functies, aangezien nieuwe features (nog) niet worden doorgegeven.

Samsung-televisies met AI?

Voorlopig is het niet bekend welke televisies onder dit nieuwe beleid vallen. Vermoedelijk gaat het in elk geval om Samsungs Neo QLED AI TV, maar ook veel andere (recente) tv’s zijn uitgerust met AI-functies zoals AI-upscaling en energiebesparingsmodi.

LG had in dat opzicht een veel duidelijkere aanpak. De eveneens Koreaanse fabrikant besloot dit voorjaar om bepaalde smart-tv-modellen vijf jaar aan webOS-ondersteuning te bieden. In de aankondiging noemde de tv-fabrikant meteen om welke modellen het ging. Hopelijk kan Samsung hier op termijn meer duidelijkheid over geven.

ontspanningsamsungtizentizen os

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen