Nieuws

Pixel 9 geplaagd door problemen met automatische helderheid

Google Pixel 9 Pro
© Google
De software die de automatische schermhelderheid van de Google Pixel 9 moet regelen lijkt bij sommige gebruikers op hol te slaan. De oplossing is intussen al bekend.

Wanneer je ‘s avonds in bed in een donkere kamer ligt, dan wil je uiteraard dat je scherm heel wat minder helder is dan op een zonovergoten dag wanneer je buiten rondloopt. Smartphones bieden hiervoor een functie die dit automatisch regelt, maar op de Google Pixel 9 lijkt dit bij sommige gebruikers niet goed te werken. Volgens gebruikers op Reddit blijft het oledscherm soms veel te donker. In andere gevallen fluctueert de helderheid sterk.

De gebruiker die het probleem aan de orde stelde, kocht de Pixel 9 Pro als upgrade voor zijn Pixel 7 Pro. De Redditor is erg tevreden over het toestel en noemt vooral de batterijduur een flinke stap vooruit. Als hij een minpunt moet noemen, is het de automatische schermhelderheid die het display te donker instelt. Hierdoor moet hij de helderheid continu verhogen om de zichtbaarheid te verbeteren.

Dat het geen probleem met het scherm zelf is, blijkt uit het feit dat de problemen verdwijnen wanneer je de automatische helderheid uitschakelt. Je kan de helderheid dan gewoon naar wens aanpassen, al betekent dat ook dat je dit continu handmatig moet doen. Wat is dan wel de oorzaak van de te lage of fluctuerende schermhelderheid?

Algoritme voor schermhelderheid

Redditor matteventu heeft daarop het antwoord: het ‘algoritme’ van een ouder Pixel-toestel probeert de schermhelderheid op de Pixel 9 te regelen. Dat algoritme wordt overgezet wanneer je de nieuwe Pixel instelt en de gegevens van een ouder Pixel-toestel, specifiek de instellingen van je oude Google-telefoon, overneemt. Alleen, dat algoritme kan niet goed omgaan met je nieuwe Pixel. Het raakt als het ware in de war. Het nieuwe scherm heeft parameters die het algoritme niet kent, waardoor het een gokje doet naar de gewenste helderheid.

Dat gokje blijkt in veel gevallen niet de juiste te zijn. De Redditor geeft aan dat er een oplossing is voor dit probleem. Door de gegevens van een Pixel-app te wissen, wordt het oude algoritme namelijk verwijderd. Vervolgens maak je weer gebruik van het algoritme dat bedoeld is voor de Pixel 9 en dus de helderheid correct instelt. Na verloop van tijd zal dat algoritme bovendien alleen maar beter worden. Het leert namelijk je voorkeuren kennen: wil je liever een iets helderder scherm? Dan zet je het schuifje simpelweg een paar keer hoger om dat aan het algoritme ‘te vertellen’.

Welke app je moet resetten en hoe je dat doet? Volg onderstaande stappen:

  1. Open het instellingenmenu, gevolgd door “Apps” en “Bekijk alle apps
  2. Zoek naar “Device Health Services” en klik op de systeemapp
  3. Klik op “Opslag en cache”, gevolgd door “Opslag wissen
  4. Vervolgens zie je bovenaan een knop om de data van de automatische helderheid te resetten, klik hierop (“Reset adaptieve helderheid”)

Blijf je daarna problemen ervaren met de automatische schermhelderheid? Dan heb je mogelijk een defect toestel ontvangen. Lever je telefoon in zo’n geval in voor reparatie of vraag om een vervangexemplaar.

googlegoogle pixelgoogle pixel 9google pixel 9 promobiel

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen