Nieuws

Telegram gaat privéchats toch niet controleren na arrestatie CEO

Telegram Stories
© Telegram
Telegram gaat de privéchats van zijn gebruikers dan toch niet controleren. Na de arrestatie van zijn CEO wilde Telegram privégesprekken gaan modereren.

Die intenties blijken nu dus al achterhaald. Telegram zegt weliswaar de tekst van zijn beleid te hebben aangepast, maar houdt vol dat het beleid zelf ongewijzigd is gebleven. Of dat daadwerkelijk zo is, blijft vaag. CEO Pavel Durov werd twee weken geleden gearresteerd omdat hij verantwoordelijk gesteld wordt voor illegale activiteiten op zijn berichtendienst. Het is al langer gekend dat criminelen graag via het platform communiceren. Telegram kampt al langer met een imagoprobleem, want ook overheden zien de app als een kanaal voor criminele activiteiten. De versleuteling van berichten wordt er gebruikt voor de handel in wapens, drugs, of erger: kinderporno.

Desondanks gebruiken miljoenen mensen Telegram natuurlijk ook gewoon voor onschuldige dingen. Van bijpraten met vrienden tot het volgen van fandom-kanalen; voor de meeste gebruikers is Telegram een praktisch communicatiemiddel.

FAQ aangepast 

Even leek het erop dat Telegram zijn gebruikersbeleid ging aanpassen, maar doet dat voorlopig niet. Wel is een belangrijk antwoord op een opvallende vraag in de FAQ gewijzigd. Op de vraag wat gebruikers moeten doen om illegale content te melden, werd de volgende passage uit het antwoord van Telegram verwijderd:  “Alle Telegram-(groeps)chats zijn privé tussen de deelnemers ervan. We verwerken geen verzoeken rond hun activiteit”, klinkt het. Dat meldt X-gebruiker ‘tier10k’.

De app vermeldt nu dat elke Telegram-gebruiker toegang heeft tot een rapporteerknop waarmee illegale content gemeld kan worden. Dat klinkt allemaal mooi, maar de vraag blijft: hoeveel wordt er nu echt gedaan met die meldingen? En waar ligt de grens tussen privacy beschermen en criminele activiteiten in de kiem smoren? Daarmee lijkt Telegram de zorgen van overheden grotendeels naast zich neer te leggen.

Durov: “Dan vertrekken we uit Europa”

Durov, inmiddels vrij op borgtocht na zijn arrestatie, heeft duidelijk laten weten dat Telegram best bereid is zijn koffers te pakken als de Europese Unie het niet eens is met hun aanpak. Hij erkent dat het vinden van de juiste balans tussen veiligheid en privacy soms lastig is, maar benadrukt dat Telegram geen toegevingen wil doen aan zijn kernwaarden. Mocht een land te veel druk uitoefenen, dan vertrekt Telegram gewoon, aldus Durov.

Uitgelicht artikel Telegram app logo iOS Loog Telegram over gebruikersaantal om EU-regels te ontwijken?
euontspanningprivacytelegram

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600