Nieuws

Windows 11-pc’s in bootloop na KB5043145-update

Windows 11-logo
© Microsoft
Het installeren van de KB5043145-update voor Windows 11 leidt in diverse gevallen tot bluescreens en bootloops. Microsoft zegt bekend te zijn met de problemen.

Microsoft begon vorige week met de uitrol van de optionele Windows 11-update. Met deze update voerde de softwaregigant diverse verbeteringen door. Zo werd een Edge-bug verholpen die haperingen veroorzaakte in IE-modus. Ook werd een bug in de Taakbeheer-app opgelost, die tot crashes leidde wanneer men van een hoog contrast-thema naar een regulier Windows-thema wisselde. Tegelijkertijd heeft Microsoft echter een nieuwe bug geïntroduceerd, die er in sommige gevallen voor zorgt dat Windows-pc’s niet kunnen opstarten.

In dergelijke gevallen komen pc’s in een bootloop terecht of verschijnen er groene of blauwe schermen met een crashmelding, het zogeheten Blue Screen of Death (BSOD). Microsoft stelt dat het probleem kan worden opgelost via de Automatic Repair-tool van Windows 11, die in sommige gevallen verschijnt na herhaaldelijke herstarts van het systeem. Microsoft meldt ook dat de bug de BitLocker recovery-tool kan activeren. In dat geval moet je de BitLocker-code van je systeem invoeren om de pc op te starten. Deze code kun je vinden in je Microsoft-account.

Over de oorzaak van de bootloop of het BSOD is nog niets bekendgemaakt. Microsoft zegt momenteel onderzoek te doen. Tot die tijd is het verstandig om de update te vermijden. Draait je computer al de betreffende update voor Windows en zijn er geen problemen opgetreden, dan hoef je je geen zorgen te maken. Dit soort problemen ontstaan doorgaans direct na het installeren van de update.

Feedback indienen via Feedback Hub

Om het onderzoek te versnellen, verzoekt Microsoft gebruikers die met de bug te maken hebben gekregen om feedback in te dienen via de Feedback Hub.

Het komt regelmatig voor dat Windows-updates problemen veroorzaken. Eind augustus zorgde de KB5041585-update ervoor dat pc’s trager begonnen te werken. Enkele dagen eerder bleek al dat dezelfde update problemen veroorzaakte bij dual-boot-systemen met Linux, die soms niet meer opstartten. Het uitschakelen van het Secure Boot-systeem bleek de enige oplossing.

Een andere bug zorgde voor problemen op Windows Server 2019: net als nu lukte het sommige systemen niet meer om op te starten, of werkten ze erg traag na het opstarten. Dat probleem is inmiddels verholpen.

Taakbalk en vergrendelscherm

De KB5043145-update bracht naast enkele bugfixes ook verbeteringen voor de taakbalk en het startmenu. Via het startmenu kun je nu bijvoorbeeld direct bestanden delen, terwijl je hiervoor eerder de Verkenner-app moest openen. Ook is het startmenu voorzien van een optie om van account te wisselen zonder uit te loggen. Tot slot is er een update voor het vergrendelscherm, waarmee je nu zonder in te loggen toegang krijgt tot mediabediening voor muziek en video’s.

Uitgelicht artikel Microsoft Windows 11 Microsoft patcht zes actief misbruikte zerodays in Windows
microsoftWindowswindows 11

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen