Nieuws

Windows 11-bootloopbug opgelost door Microsoft

Windows 11 24H2
© PixieMe / shutterstock.com
De ‘bootloopbug’ die was ontstaan dankzij de uitrol van de optionele update KB5043145 voor Windows 11, is weer verholpen. Hiervoor rolt momenteel een ‘KIR’-update uit.

Microsoft kwam deze week zelf met het bericht dat de optionele Windows-update in sommige gevallen kon leiden tot bootloops. De pc blijft zichzelf dan opnieuw opstarten totdat het lukt een Windows-herstelpunt terug te zetten via de Automatic Repair-tool. In sommige gevallen vertoonden bluetooth- en usb-apparaten ook problemen na de update. Microsoft zegt deze problemen op te lossen met een zogeheten ‘Known Issue Rollback’ (KIR).

Binnen 24 uur opgelost

KIR is inmiddels een beproefde techniek om bekende problemen op te lossen die ontstaan na een Windows-update. Dit proces wordt geactiveerd vanaf de Windows-servers en vereist geen actie van de gebruiker. Voor thuisgebruikers moeten de problemen binnen 24 uur opgelost zijn. In sommige gevallen moeten gebruikers hun pc herstarten om de KIR te activeren.

Zakelijke Windows-pc’s die met de bootloopbug kampen, worden niet automatisch bijgewerkt. Deze actie moet worden geïnitieerd door de IT-afdeling, benadrukt Microsoft. Dit komt doordat IT-afdelingen zelf hun updatebeleid beheren en het niet aan de softwaregigant is om geforceerd updates door te voeren op zakelijke pc’s, zelfs niet bij dergelijke bugs.

Update is ingetrokken

Naast het uitbrengen van de KIR heeft Microsoft de uitrol van KB5043145 gestaakt. Hierdoor kunnen andere pc’s niet meer getroffen worden door de bug in Windows 11. Over de oorzaak van de bootloops wordt niet gesproken.

De update loste onder meer enkele bugs op in de IE-modus van Edge en een bug die ervoor zorgde dat Taakbeheer vastliep als je van thema wisselde. Daarnaast voegde Microsoft opties toe aan het startmenu. Zo is het nu mogelijk om direct bestanden te delen via het startmenu en is er een accountswitcher toegevoegd in het startmenu. Hierdoor hoef je niet eerst uit te loggen om van Windows-account te wisselen. Tot slot heb je nu via het vergrendelscherm toegang tot mediabediening voor muziek en video’s.

microsoftWindowswindows 11

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen