Nieuws

Google Chrome repareert wachtwoord-autofill op Android

Google Chrome op Android
© Pexels
Vanaf Chrome 131 kunnen wachtwoordmanagers op Android eindelijk gebruikmaken van de ingebakken autofill van Google Chrome. Chrome 131 verschijnt op 12 november.

Wachtwoordmanagers zoals Bitwarden, 1Password en Proton Pass vertrouwen momenteel op de compatibiliteitsmodus voor automatisch invullen in Chrome. Hiermee kunnen ze automatisch gegevens zoals gebruikersnamen en wachtwoorden invullen in wachtwoordvelden.

Die modus is echter verre van perfect, omdat het kan leiden tot tragere laadtijden van pagina’s of het weergeven van meerdere wachtwoordsuggesties. Naast de wachtwoordmanager kon je ook een invulvoorstel van Chrome’s eigen wachtwoordbeheerder te zien krijgen.

Autofill voor alle wachtwoordmanagers

Een aanpassing in Google Chrome op Android lost dat probleem in één klap op. Voortaan kun je als gebruiker zelf kiezen welke dienst een invulvoorstel mag doen. Standaard staat dit ingesteld op “Automatisch invullen met Google”, maar vanaf Chrome 131 is het mogelijk om “Automatisch invullen met een andere service” te selecteren. Daarna hoef je de browser alleen maar opnieuw op te starten om dit te activeren.

Wachtwoordmanagers hoeven zelf niets aan te passen om van de verbetering te profiteren. Google belooft dat Chrome de keuze van gebruikers zal respecteren: “Chrome zal het netjes respecteren en formulieren automatisch invullen.” Wel vraagt Google ontwikkelaars om gebruikers te informeren over de wijziging. De compatibiliteitsmodus verdwijnt namelijk in 2025 – als er dan nog geen keuze is gemaakt, krijgen gebruikers alleen nog voorstellen van Google te zien.

Naast wachtwoorden kan de invuldienst ook passkeys, adres- en betaalgegevens en andere opgeslagen data invullen. Ook hiervoor hoeven ontwikkelaars niets aan te passen, omdat de autofill-software van Chrome dezelfde is als de software die standaard in Android aanwezig is. Om hiervan te profiteren, moet je de wachtwoordmanager wel als standaard instellen via het instellingenmenu van Android, onder “Wachtwoorden en accounts.”

Beschikbaar vanaf 12 november

Google zegt dat Chrome 131 op 12 november uitkomt in het stabiele kanaal voor Android. De functie is nu al beschikbaar in de bètaversie van Chrome 131 op Android, maar moet daar nog handmatig worden geactiveerd.

AndroidBeveiligingchromegooglegoogle chromemobiel

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600