OnePlus - Opinie

De OnePlus 6 is inmiddels als bijna een volledige maand uit, en dat maakt het tijd om te praten over een belangrijk aspect. Hoe waterbestendig is het toestel namelijk? Kan het toestel zijn gelijke vinden in de toestellen van Samsung in dat aspect?

Zodra ik de titel begon te schrijven voelde ik al een pijnpuntje opkomen, de vraag of ik zelf de toestellen zelf op de ‘vraag’ in de titel heb getest. Het antwoord is kort en krachtig, en het is: nee. Maar, gelukkig zijn er een aantal YouTubers die dit wel hebben gedaan. Vandaar dat het nu tijd is om te overlopen of toestellen van OnePlus een waterbestendigheid hebben voor ‘dagelijkse activiteiten’ zoals het bedrijf claimt.

JerryRigEverything

JerryRigEverything staat vooral bekend voor het uit elkaar halen van smartphones, en het testen van de smartphones op duurzaamheid. Alle OnePlus toestellen tot nu toe zijn bij hem langsgekomen. Om een ‘conclusie’ te kunnen trekken heb ik zowel zijn video’s van de OnePlus 5T en 6 gekeken. Om maar van start te gaan met de OnePlus 5T, het eerste toestel waarbij Carl Pei heeft genoteerd dat het toestel een klein beetje bestendig is tegen water wat op het toestel kan komen tijdens dagelijkse activiteiten.

Wat opvalt bij de OnePlus 5T is dat deze nauwelijks bescherming heeft tegen water, enkel de USB-C poort bevat een ring van rubber, en de speaker aan de onderkant lijkt een waterbestendig mesh filter te hebben. De achterkant zit verder enkel met klipjes vast, en is niet vastgelijmd. Daarmee heeft het toestel een behoorlijke reeks ingangen voor water, en is het toestel niet te vertrouwen in de buurt van water.

 

Zoals ik net al aangaf heb ik ook naar de teardown van de OnePlus 6 gekeken. Bij de OnePlus 6 is de glazen achterkant vastgelijmd, waardoor er een punt verholpen is waar water naar binnen kan komen. Verder lijkt de sim-tray een klein beetje rubber te bevatten, al is het minder dan vlaggenschepen van bijvoorbeeld Samsung en LG. De speaker voor telefoongesprekken bevat een mesh filter om water tegen te houden. Aan de onderkant bevat de speaker zelfs twee lagen van een waterbestendig mesh filter. Bij de USB-C poort zit zoals verwacht wederom rubber, net als bij de headphone jack. Verder zijn alle knoppen afgedicht met rubber om water tegen te houden.

Zelf geeft JerryRigEverything aan dat OnePlus met de OnePlus 6 vergelijkbare maatregelen heeft genomen die hij terug ziet bij een telefoon met een IP67 certificering. Belangrijk om te vermelden is waar de IP-rating voor staat, het heeft namelijk twee delen. Het eerste cijfer staat voor de stofdichtheid, waarbij IP6X de hoogste certificering is, in dat geval is het toestel volledig stofdicht. Het tweede cijfer staat voor de waterbestendigheid, waarbij IPX7 een niveau is onder het maximaal haalbare. Met IPX7 zou je het toestel voor 30 minuten op een meter diep kunnen laten liggen.

Matthew Moniz

Een andere bekende YouTuber is Matthew Moniz, welke regelmatig toestellen test op duurzaamheid, en dat vooral voor de waterbestendigheid. Ook dit jaar heeft hij weer het toptoestel van OnePlus meegenomen in een trip onder water. In eerste instantie lijkt de telefoon de test goed te doorstaan, later blijkt iets anders. De eerste minuten gaan goed, waarna er een wazig beeld ontstaat onder de selfiecamera, tevens wordt de speaker enorm stil. Als laatste voert Matthew een (niet-wetenschappelijke) test uit waarbij het toestel voor 30 minuten op 1 meter komt te liggen. Na deze test lijkt het scherm een aantal vreemde problemen te hebben met de touchsensoren van het scherm, tevens zit er water in de camera. De speaker blijft enorm zacht, er lijkt veel water aanwezig te zijn in de speaker. Niet veel later doet Matthew een concluderende video, waarin hij bekend maakt dat het toestel is overleden door water wat in het toestel is gekomen.

Waterbestendig, of niet?

Allereerst is het van belang om te benoemen dat de test van Matthew Moniz verder gaat dan de richtlijn die OnePlus zelf opgeeft. Ook is het geen wetenschappelijke test, maar het laat wel zien wat de gevolgen zijn voor het toestel zijn bij een langere duik. Om te concluderen, het toestel is zeker geen IPX7 certificering waard, maar dat had het bedrijf zelf ook niet genoemd. Wel maakt de testen duidelijk dat het een klein beetje water wel zou moeten overleven.

Terugkomend op bovenstaande vraag, het is een moeilijk verhaal, want wanneer is een smartphone waterbestendig? Geen van de recente OnePlus toestellen bevat een IP-rating. De OnePlus 5T is een toestel welke niet te vertrouwen is rondom water, het toestel bevat immers nauwelijks bescherming tegen water. Als er een paar druppels op vallen overleeft het toestel dat natuurlijk wel, maar het toestel is zeker niet te vertrouwen rondom een grote plas water.

In mijn optiek blijft de OnePlus 6 zonder IP-rating net zo waterbestendig als de OnePlus 5T

De OnePlus 6 is aan de andere kant weer een ander verhaal, OnePlus heeft daarbij immers wel meer moeite gestoken in het waterbestendig maken van de componenten. Het blijft echter een feit dat OnePlus geen IP-rating heeft verkregen, wat de reden daarvoor ook mag zijn. Het toestel zal bestendiger zijn tegen water dan de OnePlus 5T, dat moge duidelijk zijn. De vraag of je het toestel echter bij water vertrouwd mag je zelf beantwoorden. In mijn optiek blijft de OnePlus 6 zonder IP-rating net zo waterbestendig als de OnePlus 5T.

Waterbestendigheid anno 2018

Met dat uit de weg komt ik bij een belangrijk-, maar ook een pijnpuntje voor sommige fabrikanten. Waterbestendigheid is anno 2018 een must geworden op vlaggenschepen. Toestellen moeten langer meegaan, en dat doen ze ook wel gezien de dalende smartphoneverkopen. OnePlus blijft echter als een van de weinige grote fabrikanten hangen op de waterbestendigheid, en dat is op zijn zachts gezegd opvallend. Helemaal nu OnePlus een variant van het toestel aanbiedt voor €619 mag de verwachting zijn dat de waterbestendigheid ook on-par is met apparaten die ongeveer even duur zijn, helaas blijkt dat niet het geval te zijn.

OnePlus komt naar verwachting later dit jaar met een vernieuwde variant van de OnePlus 6, de OnePlus 6T. Het is onwaarschijnlijk, maar hopelijk heeft het bedrijf tegen die tijd een manier gevonden om het toestel wel volwaardige waterbestendigheid mee te geven.