Windows 11

Donderdagavond onthult Microsoft eindelijk de toekomst van Windows. Wij blikken al vooruit met onze eigen verwachtingen voor Windows 11.

Advertentie

Al sinds Microsoft CEO Satya Nadella tijdens Build 2021 voor het eerst sprak over een nieuwe generatie van Windows, is de toekomst van het besturingssysteem een populair gespreksonderwerp aan de eettafel. Ondertussen heeft Microsoft met enkele subtiele hints laten uitschijnen dat Windows van naam gaat veranderen, het einde van Windows 10 aangekondigd en is er al een premature versie van Windows 11 uitgelekt. Er zijn met andere woorden dus veel redenen om uit te kijken naar de officiële presentatie van Microsoft.

Om onszelf al helemaal klaar te stomen voor de grote show, maken wij ons wenslijstje op van welke vernieuwingen we in Windows 11 verwachten te zien. Daarvoor baseren we ons op geruchten die al de ronde doen, onze eigen persoonlijke wensen, maar ook op de resultaten van een lezerspoll over Windows 11 die onlangs op TechPulse liep.

5 verwachtingen voor Windows 11

1. Een nieuwe look

Dat Windows 11 er visueel anders gaat uitzien dan Windows 10, dat lijken de eerste uitgelekte beelden door The Verge alvast te bewijzen. De grootste wijzigingen lijken te zullen worden aangebracht aan de taakbalk en het startmenu. De iconen om snel toegang te krijgen tot applicaties verschijnen vanaf nu centraal in je taakbalk. Bovendien is er een nieuw icoon toegevoegd voor widgets die dus terugkeren naar Windows. Ook het startmenu is overzichtelijker gemaakt met minder iconen en afgeronde hoeken. De kakafonie van symbolen die het startmenu van Windows 10 is maakt plaats voor een overzicht van vastgepinde applicaties en een snelknop om je computer uit te schakelen of opnieuw op te starten. Veel beter zo. Andere opvallende visuele wijzigingen hebben we uit de eerste beelden niet kunnen afleiden, de betrouwbaarheid ervan moet je sowieso nog met een korreltje zout nemen. Verras ons maar, Microsoft.

windows 11 look
Dit kan het nieuwe startmenu van Windows zijn. Image Credit: Baidu

2. Stabielere updates

Een visuele make-over blijkt ook niet de grootste wens te zijn van de Windows-gebruiker voor Windows 11. We hopen vooral ook achter de schermen verbeteringen te zien. Je systemen regelmatig updaten is een must; dat moeten we je wellicht niet meer vertellen. Toch is er in het geval van Windows-updates vaak een goede reden om nog even te wachten met de updates te installeren. Telkens wanneer Microsoft een grote update uitrolt, gaat er wat mis. Computers die crashen, bepaalde instellingen die blokkeren, … Je houdt je hart vast telkens wanneer je een update installeert. Voor 38% van de respondenten van onze lezerspoll zijn stabiele updates hun voornaamste verwachting, tegenover 31% die een nieuwe lay-out wil zien.

3. Gecentraliseerde instellingen

Windows 11 heeft een zeer uitgebreid instellingenmenu met verschillende categorieën. De ene gebruiker vindt het fijn om met al die verschillende knoppen en schakelaars aan de slag te gaan, terwijl de andere gebruiker verdwaalt in het oerwoud van submenu’s. Windows 11 biedt wat dit betreft een kans om de instellingen iets beter te centraliseren zodat we sneller de juiste instelling vinden. Gecentraliseerde instellingen staat zeker niet bovenaan de wenslijst (11,5% gaf dit als hun voornaamste verwachting aan) maar het kan werken met Windows toch weer wat aangenamer maken.

4. Windows 10X nog niet helemaal begraven

Herinner je Windows 10X nog? Microsoft kondigde begin 2020 een nieuwe versie van Windows 10 aan die op maat zou worden gemaakt van toestellen met twee schermen. Windows 10X moest ook een alternatief bieden voor ChromeOS. De planning liep echter snel anders. Eerst zou Windows 10X alleen naar laptops met enkel scherm komen, dan werd de lancering uitgesteld naar de zomer van 2021 totdat er werd overgeschakeld naar Windows 11. Betekent dat het definitieve einde voor Windows 10X? Daar zijn we niet zeker van. Windows 10X was in volle ontwikkeling en Microsoft zal dat werk niet zomaar in de vuilbak gooien. We verwachten dan ook enkele elementen van Windows 10X terug te zien in Windows 11, waaronder de verbeterde split-screen en dual-screen ondersteuning.

Windows 10X Emulator
Wat met Windows 10X? Image Credit: Windows 10X Emulator

5. Meer externe apps in de Microsoft Store

Heel de geruchtenmolen rond Windows 11 kwam eigenlijk op gang toen Microsoft aankondigde het systeem van Microsoft Store aan te passen. Microsoft zou de deuren van hun appwinkel meer willen openzetten voor externe appontwikkelaars. Zij kunnen hun applicaties aanbieden aan alle Windows-gebruikers zonder daarvoor een (hoge) commissie af te staan. Het zou dus zomaar kunnen dat je binnenkort een nieuwe browser kan installeren via de Microsoft Store. Of deze koerswijziging er ook voor gaat zorgen dat Microsoft haar eigen applicaties zoals Edge minder agressief gaat aanprijzen, dat valt nog te bezien. Het zal het aanbod aan applicaties in de Microsoft Store zeker ten goede komen.

What’s next for Windows

Donderdagavond (om 17u onze tijd) zal het eindelijk zo ver zijn. Tijdens het virtuele evenement ‘What’s next for Windows’ zal de toekomst van het besturingssysteem duidelijk worden. Via deze pagina kan je de livestream gratis bijwonen. Alles voor Windows 11 lees je uiteraard ook op TechPulse. Wat wil jij graag zien in de nieuwe generatie? Blik mee vooruit in de reacties onder dit artikel.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here