Nieuws

Transformation Thursday: Sheryl Sandberg, COO van Facebook

Als sinds 2008 is ze COO van Facebook, en ze heeft al heel wat watertjes doorzwommen. In 2016 raakte Facebook in opspraak met het Cambridge Analytica-schandaal, een mediastorm die ook haar niet ontzag. Naast COO van Facebook maakt Sheryl Sandberg ook deel uit van de raad van bestuur van Walt Disney, en is ze auteur van het succesvolle boek “Lean in”. Maak kennis met Sheryl Sandberg.

Het begin  

Nadat Sandberg afstudeerde aan Harvard in 1995, begon ze meteen te werken als consulente voor McKinsey & Company. Daar bleef ze gedurende een jaar. Vanaf 1996 tot 2001 werkte ze op het kabinet van Larry Summers, die toen de minister voor Staatskas was onder leiding van President Clinton. Sandberg trad later nog op als consulente voor de Staatskas bij schuldvereffeningen in de Aziatische financiële crisis. Ook werkte ze een tijdje bij Google, waar ze verantwoordelijk was voor de online sales van Google Ads.  

Facebook-mogul 

Je denkt misschien dat haar eerdere ervaringen op zich al genoeg zijn om en hele professionele carrière mee te vullen. Dat was echter nog voor Sheryl kennismaakte met Mark Zuckerberg in het najaar van 2007. Opvallend genoeg had Zuckerberg geen vacature openstaan voor COO, maar vond hij dat Sandberg “de genkipte vrouw” zou zijn voor de job. In maart 2008 kondigde Facebook aan dat Sandberg zou aantreden als COO en dat ze haar vroegere bedrijf Google dus zou verlaten.  

Vanaf haar aantreden bij Facebook, heeft Sheryl zich steeds erop gericht om zoveel mogelijk winst te maken voor haar bedrijf. Voor ze COO werd, was Facebook voornamelijk een bedrijf dat “gewoon een coole site wilde maken”. De winst zou volgens Zuckerberg en kompanen wel volgen. Het hele businessmodel van Facebook veranderde drastisch toen Sheryl haar opwachting maakte bij het socialemediabedrijf.


Vanaf haar aantreden bij Facebook, heeft Sheryl zich steeds erop gericht om zoveel mogelijk winst te maken voor haar bedrijf.

Tegen 2010 begon Facebook winst te genereren. Vandaag staat Sheryl in voor alle zakelijke transacties bij Facebook, waaronder sales, marketing, human resources, public relations en communicatie. In 2012 werd Sheryl het achtste lid in de raad van bestuur van Facebook.  

Powervrouw  

Sheryl is altijd al een sterke vrouw geweest, maar besloot in 2010 dat het tijd was om ook andere vrouwen aan te moedigen om even hoog te mikken als haar mannelijke collega’s. In december 2010 gaf ze daarom de veelbekeken TED-speech “waarom we te weinig vrouwelijke leiders hebben”.  

In 2013 kwam haar boek “Lean in” uit. Het werk ging over hoe vrouwen hun carrièredoelstellingen kunnen behalen, en hoe mannen kunnen bijdragen tot een eerlijkere rollenverdeling thuis en in de samenleving. Sandberg maakt in haar boek het argument dat er nog steeds barrières zijn die vrouwen tegenhouden om leidinggevende rollen op zich te nemen, zoals discriminatie, seksisme en seksueel onaanvaardbaar gedrag. Toch legt Sheryl de schuld niet enkel bij de maatschappij, maar durft ze ook toe te geven dat ook vrouwen blaam treft, aangezien vrouwen regelmatig zelf opgaan in die disciminatoire opvattingen, en elkaar vaak niet steunen. Naar aanleiding van haar boek richtte ze ook de organisatie Lean In op, die net als in haar boek, vrouwen ertoe aanzet om hun stempel te drukken op de zakelijke wereld.  

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business