Nieuws

Post-mortem: AirPower

We nemen afscheid van de heer Air Power. Hij geloofde in een fabel, Apple-apparaten opladen zonder kabel. Hij zat altijd vol warmte en energie, maar helaas ook interferentie. We hoorden hem wel, maar zagen hem niet, wiedewiedewiet. Hij komt nooit meer naar de winkels in de stad, die peperdure oplaadmat. De wereld is een stuk grauwer, zonder de heer Air Power.

Levensloop

De AirPower werd trots voorgesteld aan het grote publiek tijdens een iPhone-event op 12 september 2017. Tijdens datzelfde evenement werden ook de iPhone 8 en iPhone X uit de doeken gedaan. Toen vertelde Apple dat de oplaadmat in 2018 zou worden uitgebracht. De tijd verstreek echter, en we hoorden weinig van de AirPower. Het ene uitstel volgde het andere op en uiteindelijk verdween elke vermelding van de AirPower van de Apple-website. Op 29 maart bevestigde Apple uiteindelijk dat het product er niet meer zal komen.

Apple had grootste plannen met de AirPower. Voor het eerst zouden ze een draadloze oplader maken waar je apparaten niet op een bepaald punt moest leggen om dat apparaat te kunnen opladen. Je kon dus bijvoorbeeld je iPhone eender waar op de oplaadmat leggen. Sterker zelfs, je kon tot drie apparaten tegelijkertijd opladen op de mat. Wanneer je een iPhone op de mat legde samen met AirPods, zou je dan op het scherm van de iPhone zien hoe vol de batterij van de AirPods terug zit. Overambitieus, zo blijkt.

Too hot to handle

Met al hun expertise in deze sector, heeft iFixit een verslag geschreven over de teloorgang van de AirPower. Draadloze opladers maken gebruik van elektromagnetische inductie. Zowel de oplaadmat als je apparaat bevatten kabelspoelen. De oplaadmat haalt stroom uit het stopcontact en maakt zo een elektromagnetisch veld via de spoelen. Echter, die vorm van opladen veroorzaakt heel wat ruis die kan interfereren met andere draadloze apparaten. Om die reden zijn er ook strenge limitaties op dergelijke vormen van straling.

De AirPower bevatte heel wat spoelen die elk een eigen golfvorm genereren. Wanneer al die golven overlappen, wordt de interferentie enkel sterker. Het controleren van deze harmonische frequenties zou quasi onmogelijk zijn. Deze theorie valt ook samen met de berichtgeving van John Gruber dat de AirPower leed onder oververhitting. Er zouden meerdere engineers hun hoofd hebben gebroken op de AirPower, maar alleen kwamen ze tot de constatatie dat het onmogelijk was.

Apple zou tot 30 spoelen gebruiken in de AirPower.

Hij laat de AirPods achter

Het annuleren van de AirPower was geen beslissing die Apple reeds lang had ingepland. Op 26 maart 2019 bracht Apple een nieuwe versie van de AirPods uit met een draadloze oplaadcase. Op de verpakking was de AirPower te zien als compatibele oplaadmethode. In iOS 12.2, uitgebracht op 25 maart 2019, werd ook ondersteuning voorzien voor de AirPower. Het is dus op z’n minst opvallend te noemen dat Apple vervolgens op 29 maart de stekker uit de AirPower trok.

“Na veel moeite, constateren we dat de AirPower niet voldoet aan onze hoge standaarden en we hebben beslist om het project te annuleren,” schreef Dan Riccio van de hardware-afdeling van Apple aan TechCrunch.

Dat wil echter niet zeggen dat Apple nooit met een draadloze oplader zal komen. “We blijven erin geloven dat de toekomst draadloos is en zijn toegewijd aan het streven naar een draadloze ervaring,” zegt Dan Riccio.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business