Nieuws

Voorbij de bitcoinhype; Blockchain 2.0!

Blockchain. Het lijkt met de crash van bitcoin vooral een onderwerp van lang vervlogen tijden (lees: vorig jaar). Toch is de blockchain nog steeds verrassend actueel en ontwikkelt het een aantal verrassende toepassingen naast de befaamde cryptomunt.

Wat is blockchain?

Een blockchain kan je je het best visualiseren als een grootboek. Grootboeken zijn in feite niets meer dan lijsten waarin alle gegevens en hun mutaties goed worden bijgehouden. Vandaag de dag zijn heel veel diensten en soorten software die we gebruiken rechtstreeks gebaseerd op databases die functioneren als grootboeken. Geld is daar een goed voorbeeld van; dat is vandaag hoofdzakelijk te vinden in databases. Ook identiteitsgegevens werken op een dergelijke manier aangezien die ook zorgvuldig worden bijgehouden in de database.

De blockchain is in feite een peer-to-peernetwerk.

De beveiliging van die centrale systemen is uiteraard cruciaal. Het gevolg daarvan is dat voor het gebruik, de aanpassing of de verwijdering van gegevens uit de centrale database de toestemming van de beheerders vereist is. Dat zorgt voor een hiërarchisch systeem waarbij de beheerder de macht in handen heeft, en de gebruikers er maar op moeten vertrouwen dat die beheerder zijn taak naar geweten uitvoert.

Blockchain maakt komaf met die hiërarchie. De blockchain is namelijk decentraal, open, en dus uitermate democratisch. De technologie kan je het best omschrijven als een peer-to-peernetwerk waar alle deelnemers evenveel rechten en plichten hebben. Het voordeel daarvan is dat de blockchain praktisch onmogelijk kan worden geïnfiltreerd door hackers.

Blockchain maakt komaf met de hiërarchie van de oude databases.

Een blockchain lijkt een beetje op een online Excel-blad; wanneer je iets invult in een van de Excel-kolommen, worden die gegevens moeiteloos overgenomen door alle partijen die deelnemen aan het spreadsheet. Dat lijkt verdacht veel op het principe van de cloud, maar toch verschilt de blockchain van cloud-toepassingen op één cruciaal domein. Door de cryptografische software is het niet mogelijk om een wijziging door te voeren in kolommen of regels die eerder al ingevoerd werden. Daardoor bestaat er een soort algehele controle op het weigeren van aanpassingen, wat de blockchain meteen ook tot een zeer veilige technologie maakt.

Doordat blockchain zo veilig is, worden er ondertussen al naarstig nieuwe toepassingen voor ontdekt. Een overzicht van de meest opvallende.


Blockchain voor Big Data

Big data is alomtegenwoordig, maar onder de radar. Het is een van de drijvende krachten van onze digitale wereld, maar maakt geen aanspraak op innovatie. Gegevens zijn nu eenmaal gegevens. Enter Blockchain, de disruptieve ketentechnologie die ons al sinds anno 2008 in de ban houdt. Blockchain is op zijn zachtst gezegd abstract, maar een manier om erover na te denken is de volgende: Blockchain kan je zien als een keten van gekoppelde lijsten die allemaal met elkaar verbonden zijn.


Ook in de big data-industrie wordt er gretig gebruik gemaakt van blockchain.

De veiligheid en integriteit van een blockchain wordt gegarandeerd door ingebouwde protocols en cryptografische algoritmen. Die protocols en algoritmen zorgen ervoor dat wanneer iemand in de blockchainketen een verandering aan de blockchain wil doorvoeren, meteen ook alle onderdelen van die keten daar akkoord mee moeten gaan. Geen consensus, geen update. Dat maakt de blockchain ook uiterst bestand tegen hackers. Daarom ook wordt blockchain gebruikt voor geldtransfers, goederentracking en voor het delen van juridische documenten.

Meer inzage over gegevensgebruik

Vandaag de dag is ons aloude adagio time is money vervangen door data is money. Gegevens zijn namelijk de brandstof voor ons digitale informatietijdperk. Voor veel grote technologiebedrijven zijn data daarom ook het centrale uitgangspunt voor al hun zakelijke strategieën. Zo gebruiken bedrijven als Google, Amazon en Facebook strategieën om data te verwerven en die dan te gebruiken voor advertenties. Vooral bij Facebook werd dat pijnlijk duidelijk aan de hand van het Cambridge Analytica-schandaal. Alhoewel de Europese Commissie met de GDPR qua databeveiliging haar beste beentje voorzet, hebben heel wat gebruikers het vertrouwen in klassieke platformen verloren. 

In navolging van de recente privacyschandalen stijgt het aantal gebruikers die vinden dat ze zelf controle over hun gegevens moeten krijgen.

In navolging van zulke schandalen groeit het aantal gebruikers die vinden dat ze zelf controle moeten uitoefenen over wie toegang krijgt tot hun gegevens en wie daar economisch gewin uit haalt. Eigen aan de gedecentraliseerde natuur van de blockchain is om transacties zonder tussenpersoon te ondersteunen. Platformen zoals Wibson breiden verder op dat principe en stimuleren de uitwisseling van data tussen kopers en verkopers. Kopers moeten op voorhand hun voorgenomen gebruik van de data aangeven. Ze krijgen daar wel iets tegenover; ze moeten namelijk geen weg banen door gecentraliseerde data-aggregatoren. Door gebruik te maken van gedecentraliseerde platformen als Wibson hoeven bedrijven geen beroep meer te doen op Facebook en Google voor hun digitale campagnes. Bedrijven mogen trouwens ook op beide oren slapen dat de data die ze verkregen hebben ook effectief met toestemming van de andere partij was, wat misschien nog wel het grootste pluspunt is.

De Ecochain

De elektriciteitssector is goed voor 35% van het jaartotaal aan koolstofemissie in de Verenigde Staten. Met de groeiende bezorgdheid om het milieu, en met vraagtekens omtrent de geopolitieke afhankelijkheid van aardgas, is het een slimme zet om het energieaanbod wereldwijd te optimaliseren, maar vooral ook om het te diversifiëren. Enter Blockchain. Blockchain is een gedecentraliseerde schakeltechnologie, die het mogelijk maakt om met tokens te betalen in plaats van met valuta. Wanneer die technologie toegepast wordt op de energiesector, geeft het privépersonen de mogelijkheid om energie onder elkaar uit te wisselen door middel van cryptocurrencies. Blockchain veroorzaakt zo een aardbeving binnen de energiemarkt.

Een gedemocratiseerde energiesector

Hernieuwbare energie omzetten in tokens geeft wind, zonne-, en waterenergieproducenten de kans om nauwere banden te sluiten met investeerders, die op hun beurt graag vooraf betalen voor hun recht om hernieuwbare energie te gebruiken. Zo wordt de tussenpersoon geëlimineerd, en wordt de transactie gestroomlijnder. Blockchain brengt de controle over energie weer een stapje dichter naar de consument, en zorgt met andere woorden voor een meer democratie binnen de wereldwijde energiesector.

Blockchain brengt de controle over de energie weer een stapje dichter bij de consument.

De evolutie naar een meer gedemocratiseerde energiesector geeft een nieuwe stimulans aan hernieuwbare energieprojecten en zal voornamelijk zorgen voor de omschakeling van een vervuilende energiegeneratie naar steeds schonere energievormen. Deze evolutie brengt ook een geopolitieke impact met zich mee; momenteel blijken landen als België en Nederland nog te vaak afhankelijk van Russische aardgasreserves. De controle over energie bij de consument leggen, zorgt er ook voor dat bepaalde landen meer vrijheid krijgen inzake hun energiepolitiek.

Blockchain brengt de controle over energie weer een stapje dichter naar de consument.

Crowdfunding-succes

Een pionier op het gebied van Ecochain is het jonge Australische bedrijf Power Ledger. Het bedrijf werd in Augustus 2016 – trouwens met behulp van crowdfunding – in het leven geroepen door Jemma Green en Dave Martin en is een van de eerste cryptocurrencies die er met succes in slaagden de aankoop en verkoop van hernieuwbare energie te decentraliseren. Power Ledger werkt op twee blockchain niveaus: POWR en Sparkz. Een POWR token is de digitale munteenheid van Power Ledger en dient als wisselkoers voor directe energietransacties tussen bedrijven en particulieren. POWR tokens kunnen op hun beurt ook weer omgezet worden naar Sparkz tokens, die dan weer gebruikt worden om vlot transacties te verrichten op de energiemarkt. Sinds haar tweejarig bestaan is de kleine Australische start-up uitgegroeid tot de marktleider op het gebied van Ecochain. Een bewijs dat er wel degelijk toekomst zit in Ecochain technology.

De politieke blockchain

Chinese internetgebruikers gebruiken blockchain niet alleen om hun financiële transacties te beveiligen, maar ook om gecensureerde nieuwsverhalen te verspreiden, en zetten daarmee de overheid een hak.

Gebrekkige vaccinatiepolitiek

Momenteel klagen Chinese internetgebruikers de vaccinatiepolitiek van de overheid aan; naar verluidt zouden kleine baby’s de verkeerde vaccins worden toegediend. De Chinese internetgemeenschap probeerde eerst nog een achtergrondstuk te verspreiden waarin details over de vaccinatie aan het licht worden gebracht, maar die poging mislukte.

Daarop legden de Chinese internetgebruikers hun nieuwsverhaal vast door middel van blockchain, waardoor ze de overheid te slim af waren.

Het achtergrondstuk onderzocht de uitspraak van de overheid dat de Chanchun Changsheng Biotechnology group drie maanden oude baby’s had voorzien van minder stabiele vaccins. De vaccins waren bedoeld om kinkhoest en tetanus af te weren en waren naar verluidt niet efficiënt genoeg om het menselijke immuunsysteem een boost te geven. Het achtergrondstuk meent dat Changchun de producten van lage kwaliteit had gebruikt om haar winstmarges te vergroten en zo de grootste vaccinmaker in China te worden.

Etherisch

Verschillende Chinese internetgebruikers lieten op sociale media hun afgrijzen blijken over het corrupte en inefficiënte vaccinatiesysteem. Dat verliep niet zonder slag of stoot, aangezien elke poging om het nieuwsbericht te delen vakkundig door de overheid werd verwijderd.

Op 22 juli trokken gebruikers en masse naar het Ethereum blockchainnetwerk. Eén Ethereum adres zond 0.001 Ether naar zichzelf, en plakte dan de tekst in de metadata van de transacties, waardoor het achtergrondstuk nu voor iedereen zichtbaar is. Aangezien Ethereum gedecentraliseerd is en er maar moeilijk mee geknoeid kan worden, kan Beijing ook niet ingrijpen om het nieuwsstuk offline te halen.

Power to the people!

Het was trouwens niet de eerste keer dat Chinese internetgebruikers van Blockchain gebruik maken om hun mening vrij te kunnen uiten. In april maakten studentenactivisten nog gebruik van de Ethereum blockchain om een open brief te posten van een studente die onder druk was gezet om niet meer te spreken over seksuele intimidatie binnen het schoolsysteem. Ook die brief is nog steeds voor iedereen zichtbaar dankzij blockchain en was een primeur voor de vrijheid van meningsuiting.

Het principe om blockchain te gebruiken om nieuwsstukken af te schermen van autocratische overheden zet een sterk precedent. Ook andere landen met weinig persvrijheid zouden wel eens van dit proces gebruik beginnen maken om zo interne wantoestanden aan te klagen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business