Future Friday: Satoshi Nakamoto

Satoshi Nakamoto wordt vaak genoemd als de uitvinder van bitcoin en de grondlegger van een hele resem digitale munten. Nakamoto’s identiteit is echter in nevelen gehuld. Hij/zij zou 44 jaar oud zijn, en zou de Japanse identiteit hebben, maar verder is er niets over hem/haar bekend. Wie is de mysterieuze Satoshi Nakamoto?

Satoshi Nakamoto is de naam van de onbekende persoon of zelfs groep mensen die bitcoin hebben ontwikkeld, en ook de eerste blockchain-database hebben aangelegd. Daarmee gaf Satoshi Nakamoto vorm aan het eerste peer-to-peernetwerk ooit voor een munteenheid. Bitcoin zou niet ondersteund worden door een centrale bank – een instantie die sinds de bankencrisis toch al niet zoveel vertrouwen meer genoot. Nakamoto zou zich tot December 2010 met de ontwikkeling van bitcoin hebben beziggehouden, daarna verdween hij/zij weer van de radar.


Bitcoin zou niet ondersteund worden door een centrale bank – een instantie die sinds de bankencrisis toch al niet zoveel vertrouwen meer genoot.

Wie is het?

Op een profielpagina van de P2P Foundation beweerde Nakamoto een Japanse man te zijn, die op 5 april 1975 zou geboren zijn. Opvallend genoeg leggen de meeste cryptografie-experten zijn oorsprong ergens anders. Zo wordt gedacht dat Nakamoto eigenlijk een man van niet-Japanse oorsprong zou zijn die ofwel in de Verenigde Staten, of in Europa zou gevestigd zijn.

De mysterieuze Nakamoto heeft zijn identiteit nooit vrijgegeven, maar beweerde steeds een Japanse man te zijn. Analisten spreken dat echter tegen omwille van zijn perfecte beheersing van het Engels en doordat zijn bitcoinsoftware ook niet gedocumenteerd of gelabeld is in het Japans.

Analisten spreken tegen dat Nakamoto een Japanse man zou zijn, en refereren daarbij onder andere naar zijn perfecte taalbeheersing van het Engels.

Daar komt nog eens bij dat Nakamoto vaak Brits-Engelse spelling en termen gebruikt, zowel in source code-comments als in zijn forumposts. Dat leidde tot de vermoedens dat Nakamoto, oftewel een van de personen in het consortium die beweerde Nakamoto te zijn, van Britse of Commonwealth-oorsprong was.

Stefan Thomas, een Zwitserse coder en actief lid van de bitcoingemeenschap, bracht de tijdsaanduidingen van alle forumposts van Nakamoto in kaart. (Het waren er trouwens meer dan 500.) De grafiek die uit de cijfers voortkwam, duidde een sterke daling aan in forumposts tussen 5 en 11 uur ’s ochtends GMT. In Japan is dat tussen 2 uur in de namiddag en 8 uur ’s avonds. Dat zou wel een heel ongebruikelijk slaappatroon suggereren voor iemand die zogezegd in Japan zou leven.

Is het Elon?

Alle speculatie over Nakamoto heeft ertoe geleid dat een aantal mensen terecht of onterecht als Nakamoto werden geïdentificeerd. Zo werden ondertussen al cryptografie-expert Hal Finney, Nick Sabo en zelfs Elon Musk al getipt als vermoedelijke bitcoin-genie Nakamoto.

Zo’n tien jaar geleden, in januari 2009, lanceerde Nakamoto de eerste bitcoinsoftware, die het netwerk en de eerste onderdeeltjes van een bitcoin-cryptomunt echt lanceerde. Volgens Nakamoto begon hij de code voor die software al te schrijven in 2007. Omdat hij/zij wist ook dat het hoofddesign een breed gamma aan transacties zou moeten ondersteunen, faciliteerde de bitcoin-oplossing gespecialiseerde code en datavelden.

Legacy

Nakamoto was de eerste en belangrijkste bitcoin-delver en heeft steeds zijn identiteit geheim kunnen houden. Tijdens de bitcoin-piek in december 2017 toonde het bitcoin-logboek dat op het vermeende adres van Nakamoto zo’n miljoen bitcoins te vinden waren, wat overeenstemt met 19 miljoen dollar. Dat katapulteerde Nakamoto tot de 44ste rijkste man ter wereld op dat moment.

De enige vraag die we ons nog stellen is wanneer zijn biopic uitkomt.

Het verhaal van Nakamoto spreekt hoe dan ook enorm tot de verbeelding. Wie Nakamoto ook is, hij is wel degelijk een genie. De enige vraag die we ons – buiten zijn identiteit – nog stellen, is wanneer zijn biopic uitkomt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business