Nieuws

Dominique Leroy: the rise and fall bij Proximus (UPDATE 30/09)

Dat Dominique Leroy haar ontslag aankondigde als CEO van Proximus sloeg in als een bom. Dat ze een maand voor haar ontslag nog haar aandelen verkocht, is olie op het vuur.

Ach, iedereen heeft wel eens een nieuwe uitdaging nodig in zijn of haar leven. Maar het ontslag van Leroy was extra speciaal. Vorige week raakte namelijk bekend dat Leroy een maand voor haar vertrek bij Proximus 285.342 euro aan aandelen in Proximus verkocht had. Leroy meent stellig dat ze op het moment van haar verkoop nog niet de beslissing had genomen om Proximus te verlaten. Ze geeft wel toe dat “de timing achteraf gezien de perceptie kan wekken dat ze dat deed juist voor en omwille van haar vertrek.”  

Dominique Leroy zou op 1 december Proximus inruilen voor de Nederlandse telecomgigant KPN. De vakbonden eisen nu dat Leroy eerder opstapt omwille van haar verdachte aandelenverkoop. Beurswaakhond FSMA buigt zich ondertussen over de hele aandelentransactie.  

Hoe is de ooit zo bejubelde Proximus-CEO opeens de spilfiguur geworden van een financieel schandaal?  

Leroy in verdediging  

Leroy geeft nog toelichting bij de hele zaak. Een CEO zou namelijk over een beperkt aantal momenten beschikken waar hij of zij aandelen kan verkopen op de beurs. Van 22 november tot 1 augustus zat Leroy blijkbaar in zo’n gesloten periode, waarin de verkoop van aandelen niet meer mogelijk was. De eerste dag waarop nieuwe transacties weer mogelijk waren, was op 1 augustus. “Ik heb dus eind juli instructies gegeven aan mijn bank om op 1 augustus mijn aandelen te verkopen.”  

Leroy was naar verluidt al een tijdje in gesprek met KPN.

Leroy had toen naar eigen zeggen nog geen beslissing genomen over haar al dan niet nakende ontslag bij Proximus. Ze vertelt dat ze al een tijdje in gesprek was over de hernieuwing van haar contract. Leroy speelde het echter slim en wedde op twee paarden tegelijk;  naast de onderhandelingen met Proximus had ze ook nog gesprekken met verschillende externe partijen, waaronder KPN. 

Vliegende start 

Een mens vraagt zich af hoe het de ooit zo beloftevolle CEO van het voormalige Belgacom toch zo is kunnen vergaan. Leroy heeft namelijk steeds een prachtig parcours afgelegd. Van 2007 tot 2011 was Leroy bestuursvoorzitter van Unilever Belgium. Die post zei ze vaarwel om in 2011 aan de slag te gaan bij het toenmalige Belgacom. Daar werd ze in 2012 directeur van de private markt. In 2014 kreeg ze een zesjarig mandaat van afgevaardigd bestuurder toegekend. Dat contract kwam er na de uitdiensttreding van Didier Bellens, die op 15 november 2013 werd ontslagen omwille van belangenvermenging.  

Leroy maakte vooral in haar eerste jaren als CEO furore. Dat zorgde ervoor dat ze in 2015 prompt door ‘Tendances’ werd benoemd tot Manager de l’Année, de Franstalige versie van ‘Manager van het Jaar’ van ‘Trends’.

Hoe is het zo ver kunnen komen?  

Vorig jaar in maart zag Leroys toekomst bij Proximus er nog steeds rooskleurig uit. De telecomgigant liet toen nog de mogelijkheid open voor een nieuwe termijn voor Leroy; en de Raad van Bestuur had daarvoor al zijn steun gegeven aan Leroy. Haar voorgaande contract zou overigens pas aflopen in januari 2020. Leroys contract werd verder besproken in de tweede helft van het jaar. Daar liep het echter strop. 

De minst populaire oplossing  

Dat Leroy vaak koos voor de minst populaire beleidsmaatregelen, zal geweten zijn. Begin dit jaar kondigde de CEO namelijk aan dat ze in het kader van digitale transformatie zo’n 1900 werknemers zou moeten de laan uitsturen. De vakbonden probeerden Leroy nog te overtuigen om de onderhandelingen over haar nieuwe contract niet op te starten alvorens Leroy uitsluitsel kon geven dat er geen massa-ontslag zat aan te komen. Leroy ging niet in op die uitnodiging en noemde het voorstel “chantage”.  

Het massa-ontslag in het kader van digitale transformatie was volgens Leroy broodnodig.

Leroys beslissing om 1900 werknemers te ontslaan kaderde binnen een nieuwe strategie van Proximus, getiteld #shifttodigital, waarbij er een sterke focus op het digitale zou komen te liggen, en waarbij minder digitale profielen dus redundant werden. Volgens Leroy een broodnodige maatregel, zowat de hele rest van België keek met lede ogen toe hoe “er geen plaats meer is voor oudere profielen binnen een digitale jobmarkt”.  

Persona non grata  

Het massa-ontslag viel niet in goede aarde bij Premier Michel, die zijn hele campagne rond de verkiezingsleuze “jobs, jobs, jobs”  gebouwd had. Een massa-ontslag stond daar uiteraard haaks op. Wat premier Michel vooral tegenzat was het feit dat Leroy hem pas in de laatste fase van haar plan ingelicht had. Michel gaf achteraf nog te kennen dat hij liever niet “voor een voldongen feit was gezet geweest”.  

Leroy kreeg het regelmatig aan de stok met de regering.

Dat was overigens niet de eerste keer dat Leroy het aan de stok had gehad met de regering. Eerder nog kreeg ze ervan langs van Alexander De Croo, die vond dat de prijsstijgingen bij Proximus beneden alle peil waren. In ronde twee betekende De Croo zijn steun aan de komst van een vierde telecomoperator, iets waar Proximus en Leroy zich met hand en tand tegen verzetten. En ook het feit dat Leroy een voorstander was van de gedeeltelijke privatisering van Proximus, deed geen goed aan haar reputatie bij de regering.  

Daar gaat ze  

Nu bekend is geraakt dat Leroy de overstap maakt naar concurrent KPN, maken de vakbonden zich grote zorgen. Leroy zou immers heel wat inside information kunnen overhevelen naar KPN. En die kan KPN goed gebruiken. Zo staat Proximus bijvoorbeeld erg sterk op de zakelijke markt, terwijl dat bij KPN heel wat minder het geval is. Technologisch gezien zou de expertise van Leroy echter minder relevant zijn. De technologie evolueert nu eenmaal razendsnel en wat vandaag relevant is, is dat morgen al niet meer. Benieuwd of Leroy ook bij KPN potten zal breken!  

Update: KPN ziet af van benoeming Leroy

Op 30 september is er een nieuwe ontwikkeling gekomen in de zaak Leroy. KPN maakte via een persbericht op zijn website bekend dat het uiteindelijk toch niet zal doorgaan met de benoeming van Leroy. De motivering voor de beslissing luidde dat de uitkomst onzeker is, en dat deze onzekerheid een negatieve invloed heeft op het bedrijf. KPN zag zich er daartoe genoodzaakt tot de intrekking van de kandidatuur van Leroy.

Dit nieuws moet ongetwijfeld als een uppercut aankomen bij Leroy. Ze heeft met een hoge inzet gegokt, maar dreigt nu alles te verliezen. Een vlucht waar zelfs Icarus tegen verbleekt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business