Nieuws

AI in de ruimte

Ruimtevaart is hot. Elk persbericht dat NASA uitstuurt komt geheid in de kranten terecht, en science fiction scenario’s die zich in de ruimte afspelen, vinden gretig aftrek bij menig Hollywood-producent. Vandaag de dag krijgt de ruimtevaart de hulp van een andere technologietrend die momenteel furore maakt; namelijk AI.

De commerciële ruimtevaartindustrie is al verschillende jaren op zoek naar manieren om de bouw van hun toestellen te automatiseren en om de winst te verhogen. AI kan helpen in die verwoede pogingen. De technologie kan de manier waarop ruimtevaartorganisaties data vergaren en analyseren sterk veranderen. Drie cruciale domeinen binnen de ruimtevaart zullen sterk beïnvloed worden door AI; productie, beeldvorming, en telemetrie.

Productie

AI kan het productieproces van satellieten danig versnellen. De laatste nieuwe technologie binnen AI kan tijdrovende taken op zich nemen, zoals het poetsen van kleine satellietdeeltjes. AI kan bepaalde metingen automatisch analyseren en updates over de ‘toestand’ van bepaalde componenten kunnen meteen en zonder al te veel poespas met de hoofdingenieurs van een project gedeeld worden.  

Wanneer AI op die manier ingezet wordt, kan het niet alleen winst genereren, maar kan het ook de productietijd danig inkorten. Dat zorgt er dan weer voor dat satellieten sneller dan ooit kunnen gelanceerd worden.

Beeldvorming

Ruimtevaartorganisaties en overheden kunnen gebruik maken van AI-technologieën om exacte gegevens over bepaalde planeten te ontginnen. Machine Learning kan reageren op signalen dat het ontvangt, en onnodige gegevens en beelden hoeven nu niet meer door werknemers uitgekamd te worden, maar worden door algoritmes nu uit het gegevensbestand gefilterd. Volgens de Europese ruimtevaartorganisatie ESA kunnen satellieten zo’n 150 terrabytes aan gegevens per dag ontginnen. Met AI zouden de kosten van de analyse van die gegevens danig kunnen gedrukt worden.

Volgens de Europese ruimtevaartorganisatie ESA kunnen satellieten zo’n 150 terrabytes aan gegevens per dag ontginnen.

Momenteel wordt er al gebruik gemaakt van beeldvorming van de aarde om zowel de overheid als het bedrijfsleven te voorzien van bepaalde inzichten. Zo kan een combinatie van satellieten met AI bijvoorbeeld migrantenstromen veel accurater berekenen, of kan het de impact van de klimaatverandering beter inschatten.

Telemetrie en controle

AI kan ook gebruikt worden om feedback te geven die de satellieten kan controleren. Zo heeft SpaceX bijvoorbeeld AI geïmplementeerd die ervoor zorgt dat satellieten niet met elkaar botsen. AI kan echter ook gebruikt worden om ruimtegruis te verhelpen. Zowek de Satellite Innovations Group, Airbus en de Space Data-organisatie onderzoeken momenteel toepassingen van deze technieken. Toch kan het weidverspreide gebruik van AI het risico op systeemhacking. Dat zou ervoor kunnen zorgen dat satellietsignalen geblokkeerd worden of dat ze in het ergste geval zelfs vernietigd worden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business