RECENSIEOVERZICHT
PRO
  • Compact formaat
  • Goede beeldkwaliteit
  • Lange batterijduur
  • Juiste prijs-kwaliteitverhouding
CON
  • Middelmatige processor
  • Opladen gaat traag
  • Geen hoes beschikbaar

De Tab 10s van TCL is een budgetvriendelijke tablet zonder al te veel franjes, maar ook zonder veel compromissen. Het Android-tabletaanbod heeft er een goede optie bijgekregen.

Advertentie

De naam ‘TCL’ zal misschien niet meteen een belletje doen rinkelen. Het Chinese merk is nog volop bezig met haar naam te maken in de Benelux. De televisies waren al een tijdje beschikbaar bij ons, maar in de lente van dit jaar pakte TCL ook uit met een reeks budgetvriendelijke 5G-smartphones. Ik wist de TCL 20L+ te pakken te krijgen: een smartphone die voor zijn prijs veel goed deed, maar waarvoor je ook bereid moest zijn om compromissen te maken.

Na smartphones klinken tablets als de logische volgende stap. De tabletmarkt voelt anno 2021 nog steeds een beetje aan als een strijd tussen Apple en de rest, en veel Android-fabrikanten proberen Apple naar de troon te stijgen. TCL lijkt die ambities minder te koesteren en richt zich met haar tablets vooral op het segment consumenten die nood hebben aan een extra scherm thuis maar daar geen hoge prijs voor willen betalen. Wij gingen eens aan de slag met de Tab 10S, het instapmodel van TCL.

Display: net groot genoeg

Een tablet staat of valt met zijn display, dus laten we beginnen met dit te beoordelen. Zoals de naam van het product doet vermoeden, meet het display 10 inch. Dat is ongeveer het standaardformaat voor budgettablets en het is net groot genoeg om goed te kunnen streamen met je tablet. De tablet zit goed in je handen en neemt niet veel plaats in een rugzak als je hem wil meenemen. Al zou het scherm voor mij zeker ook niet kleiner mogen zijn, anders bestaat er voor mij geen onderscheid meer met een smartphone. Van de dikke schermranden ben ik minder grote fan.

De tablet verleent zich uitstekend voor een gezellig avondje Netflix.

De specificaties van het display zijn niet bijzonder en in lijn van wat je van dit type tablet mag verwachten. Je moet geen verversingsgraad van 120 Hz gaan verwachten. TCL heeft wel een slimme truc achter de hand genaamd NXTVISION die je via de instellingen kan aanzetten. Het display zal het contrast, kleur en helderheid dan automatisch bijstellen in functie van het omgevingslicht. Zo zal het display altijd goed leesbaar zijn of je nu binnen of buiten bent. Een paar spelletjes Fruit Ninja leerden ons dat de reactiesnelheid van het display ook in orde is, of je nu je vingers of de T-Pen (netjes meegeleverd in de doos, waarvoor bedankt!) gebruikt. Als televisiefabrikant weet TCL natuurlijk wel hoe ze een goed scherm moeten maken. Dat er geen HD-ondersteuning is voor Netflix, is het enige compromis dat je dient te maken.

Specificaties & prestaties

Onder de motorkap zit een Mediatek MT8768-processor. Dit is zeker niet de meest high-end processor in de markt en dat zal je al snel merken. Basistaken kunnen nog wel goed worden uitgevoerd, maar zelfs bij lichte games begint de tablet al op zijn limieten te botsen en ook opstarten gaat niet heel erg snel. Daar helpt het beperkte RAM-geheugen (3GB) niet bij. TCL Tab 10s is dus een tablet die je voor eenvoudige toepassingen moet gebruiken zoals sociale media, videobellen en Netflix/Disney+ streamen. Qua opslagcapaciteit krijg je 32GB ter beschikking. Dat vind ik op zich meer dan degelijk, zeker omdat je het geheugen met een Micro SD-kaart kan uitbreiden tot 256GB. Over opslag hoef je je dus zeker geen zorgen te maken.

Het is het vermelden waard dat de processor van TCL Tab 10s geen 5G-ondersteuning kan bieden. Dat is nu nog geen probleem in België, maar het maakt de tablet niet echt future-proof. Je kan wel rekenen op een feilloze WiFi-ondersteuning en mits een simkaart kan je ook gebruiken van 4G-netwerken.

Batterij & Camera

We nemen de overige specificaties voor het gemak even samen. Te beginnen bij de batterij. Dit is een flinke joekel van 8000 mAh. Bij normaal gebruik kan de batterij gerust meer dan één dag mee. De bingewatchers onder ons zullen ook wel een slordige 8 uur kunnen kijken alvorens terug te moeten opladen. Met de batterijduur zit het dus zeker goed. Een echte snellader is de tablet wel niet. Je kan eender welke USB-C-lader gebruiken en is er ook een strip voor magnetisch opladen voorzien, maar een oplaadcapaciteit van 18W duurt het wel even vooraleer de batterij terug helemaal opgeladen is.

Dan hebben we nog de camera’s. Aan de achterkant zit een 8MP-cameralens die goed is om even snel onderweg een plaatje te schieten, maar ook niet meer dan dat. De frontcamera van 5MP verleent zich meer dan degelijk om te videobellen.

Van de camera moet je geen mirakels verwachten.

Software

TCL moet de sprong naar Android 11 nog steeds maken terwijl Android 12 al voor de deur staat. Je moet het dus nog stellen met Android 10, maar je krijgt wel een cleane versie zonder overmatige bloatware-apps. Voor de ouders onder ons is een Kids Modus die je met een Google-account kan inschakelen. Kinderen krijgen dan een afgeschermde interface met een beperkt aantal kindvriendelijke en educatieve apps.

TCL Tab 10s: eindverdict

TCL Tab 10s heeft me aangenaam weten te verrassen. De tablet kan lang niet opboksen tegen de zwaargewichten zoals de iPad, iPad Pro en Galaxy Tab, maar die ambitie heeft deze tablet ook helemaal niet. Je krijgt een mooi en goed functionerend basispakket ter beschikking voor een zeer goede prijs. TCL kan zeker wedijveren met de tablets van Lenovo, Huawei en andere fabrikanten die in de schaduw van Samsung en Apple blijven. Wil je bepaalde specificaties toch wat opkrikken, dan kan het lonen om eens naar de TCL 10 Tab Max te kijken. Die houdt vast aan dezelfde formule maar heeft meer opslag- en RAM-geheugen en betere camera’s.