Nieuws

Blokkeren printers echt automatisch?

Uiteraard verslijt een printer, maar wat als hij bewust ophoudt met werken na een vast aantal printopdrachten? Online circuleren de wildste theorieën over sluwe fabrikanten.

Elk elektronisch toestel stopt op een bepaald moment met werken. Soms na tien jaar, maar er zijn ook apparaten die het hooguit drie jaar volhouden. Op veel internetfora gonst het dan ook van de geruchten dat veel fabrikanten hun toestellen zelf gecontroleerd stuk laten gaan.

Toegegeven, smartphones gaan tegenwoordig minder lang mee dan de klassieke gsm’s van pakweg tien jaar terug, maar ligt dat aan de fabrikanten of is de complexere technologie de schuldige? 

Foutcode duikt plots op
Vooral de printerfabrikanten liggen onder vuur. Zo zouden bepaalde printers plots de originele inkt niet meer aannemen of vanuit het niets een foutcode tonen.

Zelf hebben we het ook meegemaakt: na vijf jaar weigerde onze trouwe HP-printer plots dienst. Zonder waarschuwing verscheen er op het scherm: “De inkt is niet origineel, installeer de originele inkt.” Terwijl we wel degelijk inktpatronen van HP gebruikten. Wat zoekwerk op het specifieke typenummer van de printer leverde een aantal resultaten op.

Zo vonden we op 123inkt.nl twee zogenaamde chipresetters voor HP- en Epson-printers. We volgden het complexe stappenplan voor onze HP en ontdekten dat de printer daarna weer als vanouds werkte. Bij een Epson-printer zou het zelfs nog vlotter moeten gaan, dankzij een kant-en-klaar stukje software.

De vraag is of we dat inktprobleem ook niet hadden kunnen oplossen als we een nieuw inktpatroon hadden geïnstalleerd.

Elke printer gaat ooit kapot
Het tweede meest genoemde probleem heeft vaak te maken met het inktkussen. Na een bepaald aantal printopdrachten, afhankelijk van het merk en het type printer, kan het afdrukapparaat plots melden dat het inktkussen vol is en stoppen met werken. Dat komt omdat er bij inkjetprinters altijd restjes inkt aan de printkoppen blijven kleven, die daarna gereinigd worden op het inktkussen.

De foutmelding geeft aan dat het toestel binnen moet voor onderhoud. De fabrikant vernieuwt dan gewoon het printkussen, waarna je printer zo goed als nieuw is. Er bestaan dan wel manieren om die foutmelding zelf te resetten, maar feit blijft dat het printkussen vervangen moet worden. Net als een auto kan ook een printer af en toe een onderhoudsbeurt nodig hebben.

Toch blijft het een delicate kwestie als we afgaan op de duizenden verhalen op het internet. Het klopt dat printerfabrikanten een bijzonder lage winstmarge nemen op printers, maar dat ruimschoots compenseren met de verkoop van inktpatronen.

We sluiten ook niet helemaal uit dat bepaalde printerfabrikanten vals spelen en hun toestellen laten aangeven dat de inkt op is als dat nog niet het geval is. Maar niets houdt je tegen om te blijven afdrukken tot er echt geen inkt meer uit je printer komt.

Kortom
Printers willen wel eens blokkeren. Vaak gaat het dan om problemen met de inktpatronen. Zelfs als de originele patronen gebruikt worden, loopt het wel eens fout. Soms heeft een printer ook gewoon onderhoud nodig. De vraag of de fabrikant dat met opzet doet, kunnen we helaas niet beantwoorden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business