Nieuws

Animatie met stokjes

Animatie met stokjes

Je hebt ze vast al opgemerkt in YouTube-clips: geanimeerde figuren die met stokjes lijken samengesteld. De kans is groot dat die met het populaire Pivot Stickfigure Animator werden gecreëerd. Deze tool heeft echter een aantal beperkingen – het Windows-platform is er een van. Stykz profileert zichzelf als de betere opvolger.

Stykz claimt alvast de titel van het eerste multiplatform ‘stick figure animation’ programma en draait zowel onder Windows, Mac OS X als Linux. Onder Windows durft het programma wel eens kuren vertonen, moesten we ondervinden: het duurde soms opvallend lang eer het programma goed en wel was opgestart. Ook opvallend is de interface: die bestaat uit verschillende zwevende vensters (vergelijkbaar met vorige versies van GIMP).

[download_file]

Het programma zelf is behoorlijk gebruiksvriendelijk en voor je het goed beseft heb je al een eerste basis-animatie klaar. Eigenlijk komt het er op neer dat je nieuwe frames creëert, waarna je telkens bijvoorbeeld een figuurtje verplaatst (door het te verslepen bij het gele knooppunt) of dat je bepaalde segmenten van die figuur beweegt. Op die manier kan je bijvoorbeeld een arm of been laten scharnieren. Segmenten verwijderen, onzichtbaar maken of toevoegen zit er eveneens bij.

Uiteraard is het ook mogelijk eigen figuren (en andere objecten) toe te voegen, zodat ook complexere animaties mogelijk worden. Deze objecten laten zich tevens inkleuren en je kan ook segmenten uittrekken en anderszins vervormen.

Wil je liever niet vanaf nul starten, dan kan je uiteraard al bestaande Stykz-animaties importeren; je vindt er een aantal op de site. Ook Pivot-animaties laten zich probleemloos importeren.

Het resultaat laat zich onmiddellijk bewonderen in het programma zelf, waarbij je aangeeft hoe snel je animatie precies moet verlopen. De uiteindelijke animatie exporteer je dan naar een QuickTime Mov-filmpje, naar een geanimeerde GIF of naar een reeks jpeg- of png-plaatjes. Op dit moment is import of export van SWF-filmpjes niet mogelijk, maar het staat met stip op het takenlijstje van de programmeurs.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business