Tips

De beste gratis wintersport-apps

Het wintersportseizoen staat weer voor de deur. Een ideaal moment om eens te kijken naar enkele leuke (gratis) wintersport-apps.

Hoewel het in België nog even wachten is op de eerste sneeuwvlokken, zitten veel mensen al met hun gedachten in de sneeuw van de Alpen. Nog eventjes en de massale uittocht van wintersporters komt er weer aan.  

Een skireis plannen is echter niet altijd zo eenvoudig. In het zoeken naar de perfecte locatie kruipt veel uren tijd en moeite. Als je op dit moment nog volop bezig bent met je trip te plannen, dan is dit de testrubriek bij uitstek voor jou. Er bestaan namelijk heel wat smartphoneapplicaties die uitgebreide informatie aanreiken over de skipistes en omliggende omgeving. En veel van die apps zijn gewoon gratis te downloaden in Google Play Store of Apple Store. We hebben enkele van deze gratis wintersport-apps aan een kritische test onderworpen.  

Sneeuwhoogte.nl 

De eerste app die we bespreken is sneeuwhoogte.nl. Deze app geeft je constante updates over weersvoorspellingen voor de meest populaire skigebieden in en rond de Alpen. Om tussen al die informatie toch enigszins het overzicht te bewaren, kan je een lijstje van favorieten aanmaken. Dus als je al een bestemming op het oog hebt, kan je via de app de verwachte sneeuwval in de gaten houden.  

We overlopen even kort de verschillende rubrieken. In ‘Wintersportweer’ worden regelmatig weerberichten over het Alpengebied geplaatst. Met Lander Van Tricht, doctoraatsstudent klimatologie, heeft de app zijn eigen expert in huis die de weersvoorspellingen toelicht. Via ‘Updates en berichten’ kan je ook zelf voor weerman spelen door kiekjes van je vakantiebestemming te delen. Dit kan wel enkel als je een account aanmaakt op de app. Met een account kan je ook reageren op de weersvoorspellingen.  

Op de live weerkaarten kan je de verwachte sneeuwval in skigebieden volgen.

De meest handige features zijn uiteraard degene die real-time weersinformatie geven over de skigebieden. Bij ‘sneeuwverwachting’ wordt er voor een zeer uitgebreide lijst skigebieden de verwachte sneeuw- en regenval gegeven. Die worden gerangschikt zodat waar het meeste sneeuw wordt verwacht ook bovenaan de lijst komt te staan. De sneeuwval kan je ook visueel voorstellen via sneeuwkaarten (zie hierboven). Die kunnen geraadpleegd worden tot 5 dagen vooruit of 5 dagen terug. Een andere leuke functie is de ‘Top 50’. Deze lijst toont welke skigebieden op basis van de al gevallen sneeuw de meest interessante zijn. Dit kan wel een serieuze hulp zijn bij het kiezen van een locatie, zeker als je last-minute zou boeken. Heb je je keuze gemaakt, dan linkt de app je ineens door naar TUI om het aanbod voor die locatie te bekijken. Dit alles maakt wintersport.nl een zeer degelijke en overzichtelijke app, die wel de moeite kan zijn om te downloaden.  

Moeite met een locatie kiezen? De Top 50 kan inspiratie geven.

iSKI 

De iSKI-app heeft voor quasi elk populair skiland ter wereld een eigen versie, van Oostenrijk tot Japan. Net als sneewhoogte.nl geeft iSKI je constante weerupdates over de bekendste skigebieden in dat land. Ook via deze app heb je de mogelijkheid om je favoriete skipiste te kiezen om de resultaten naar voorkeur te filteren. Als je op een specifieke locatie klikt, krijg je dus actuele weersinformatie over het gebied. Sneeuwval wordt voorspeld tot 9 dagen op voorhand. Via een livecam kan je beelden krijgen bij de weerberichten, maar verwacht geen spektakel te zien. Enkele andere nuttige informatie die de app aanbiedt is het aantal open skiliften, ticketprijzen, de afstand tot je huidige locatie en tips over hotels en restaurants in de buurt van de piste. Dat alles geeft je een heel uitgebreid overzicht over de locatie, maar doet de pagina’s wel een beetje druk ogen.  

iSKI focust ook heel veel op het creëren van een eigen community. Je kan ‘vrienden’ toevoegen via de app, en hen vragen naar welk skigebied zij trekken. De app heeft zelfs een heel trofeesysteem om de beste skiërs te belonen. Dat is allemaal wel leuk en prettig, maar biedt op vlak van functionaliteit maar weinig meerwaarde. Het zorgt er voor dat veel relevantere informatie zoals hoteltips wordt verdrongen naar het menu ‘More’.  

Het feit dat weersvoorspellingen meteen worden gekoppeld aan informatie over hotels per locatie is zeer praktisch. Maar met een sociale mediagebeuren te willen nabootsen, loopt de app toch een beetje naast zijn schoenen.  

iSKI: veel nuttige, maar ook veel overbodige functies.

SkiFit 

SkiFit is een app van een volledig andere orde. Deze app assisteert je niet in het zoeken naar een locatie, maar helpt je om je lichaam klaar te stomen voor de fysieke inspanningen. Deze app is eigenlijk niet volledig gratis. Hoewel je voor het downloaden niets hoeft te betalen, krijg je slechts een beperkte versie ter beschikking. De SkiFit-app bevat een fitnessprogramma van acht weken dat je in topconditie moet krijgen om op de latten te staan. Aan de hand van video’s krijg je een reeks oefeningen in stijgende moeilijkheidsgraad, die je thuis of waar je wil kan oefenen. Je kan de video’s downloaden als je je mobiele data er niet aan wil verspelen. Via de oefeningen verbeter je je conditie en je houding. 

De gratis versie is naar onze mening veel te beperkt. Je krijgt slechts één oefening ter beschikking. Voor de volledige app zou je maar liefst €13,65 moeten betalen. Dat geld lijkt ons de app echt niet waard. Dan kan je beter gewoon op YouTube naar workoutvideo’s kijken als je hier echt nood aan zou hebben. Moest de app minder schaamteloos steunen op in-app aankopen, dan had het wel een leuke – maar zeker geen onmisbare – toepassing kunnen hebben.  

Meer als deze éne oefening krijg je niet als je de app downloadt.

First Tracks 

First Tracks werd ontwikkeld door het Noorse sportkledingmerk Helly Hansen. De app is vooral bedoeld voor de vroege vogels die de eerste sneeuw willen kunnen voelen. Heel veel functionaliteiten heeft de app dan ook niet. Je stelt gewoon je locatie in om via de app een alarm in te stellen. De app houdt dan ’s nachts voor je de sneeuwval in de gaten voor de regio die je hebt aangegeven. Als er verse sneeuw gevallen is, verwittigt de app je via het alarm. Je kan dan vanuit je bed op de latten springen als je als eerste wil genieten van die verse sneeuw. Als je eerder het type bent die tot ’s ochtends vroeg in de bar blijft hangen, dan heeft de app wellicht weinig nut. 

First Tracks is echt niet meer dan dat, maar ook niet minder. Aangezien het nog niet heeft gesneeuwd in België (en we een tripje naar de Alpen niet als ‘werkreis’ konden inbrengen) , hebben we het alarm ook nog niet in de praktijk kunnen testen. De app is gratis, dus op zich doe je er niets verkeerd mee hem te downloaden. Eentje in de categorie ‘leuk maar niet echt nuttig’.  

Met First Tracks ben je nooit te laat wakker voor de eerste sneeuwvlokken.

Verdict 

We hadden hier nog een hele lijst applicaties kunnen opsommen, maar dit overzicht moet wel een inkijk geven in welke functies zulke wintersport-apps bezitten. Niet alle apps die we besproken hebben zijn even vergelijkbaar, maar we gaan er toch ééntje in de bloemen zetten. De app sneeuwhoogte.nl heeft ons zeker kunnen bekoren. Het design van de app is zeer overzichtelijk, en de informatie uitgebreid en altijd actueel. Bovendien zijn alle functies gratis te benutten. Doordat de app het simpel houdt, haalt hij het voor ons net van iSKI. Deze app kan je echt wel op weg helpen met het voorbereiden van je skireis. Onthoud wel dat er nog veel meer applicaties bestaan dan degene die de review gepasseerd hebben. Met wat creatief zoekwerk kan je misschien nog wel een paar leuke (en hopelijk ook nuttige) apps tegenkomen. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business