Tips

SkinVision helpt bij vroegtijdige detectie van huidkanker

SkinVision
© SkinVision
SkinVision, van het gelijknamige Nederlandse bedrijf, is een technisch knappe applicatie die je vroegtijdig huidkanker helpt detecteren. De app maakt gebruik van geavanceerde kunstmatige intelligentie die je persoonlijke foto's analyseert.

Dankzij een eenvoudig te gebruiken interface en gedetailleerde analyses, kan SkinVision dienen als een belangrijke aanvulling op medische controles. De app is beschikbaar voor zowel Android als iOS en biedt gebruikers de mogelijkheid om hun huidplekken regelmatig te controleren zonder direct naar een arts te moeten. SkinVision benadrukt echter dat hun app niet bedoeld is als vervanging voor professionele medische diagnoses, maar als een ondersteunend hulpmiddel voor preventieve zorg.

Huidkanker opsporen met de SkinVision-app

Wil je zelf graag een verdacht huidplekje analyseren? We tonen je hoe de app werkt. Volg de onderstaande stappen om verdachte moedervlekken of huidplekken te controleren.

Stap 1 / Installeren van SkinVision

Open de App Store (iPhone) of Google Play Store (Android) en zoek naar ‘SkinVision’ in de zoekbalk. Download de app en open deze na installatie.

Stap 2 / Aanmelden en vragenlijst invullen

Open de app en maak een account aan door je e-mailadres en een wachtwoord in te vullen. SkinVision zal je vragen om een korte vragenlijst in te vullen over je huidtype en eventuele medische voorgeschiedenis (bijv. blootstelling aan de zon, familiegeschiedenis van huidkanker). Na het voltooien van de registratie kom je in het hoofdmenu van de app, klaar voor je eerste scan.

Stap 3 / Een huidplek of moedervlek scannen

Ga naar het startscherm op de afbeelding hierboven en druk centraal onderaan op de scan-knop in het menu om een nieuwe huidcontrole te starten.  

Richt je smartphonecamera op de moedervlek of huidplek die je wilt controleren. Zorg ervoor dat je altijd foto’s maakt met voldoende licht. Dit verhoogt de nauwkeurigheid van de scan. Geen zorgen: SkinVision helpt je met tips om de camera correct te positioneren, zodat de foto scherp en duidelijk is. Maak de foto en SkinVision begint direct met de analyse.

Stap 4: Resultaten interpreteren

Binnen 30 seconden geeft de app een risico-indicatie. Dit kan laag, medium of hoog zijn. Bij een laag risico kun je de moedervlek in de gaten houden en bijvoorbeeld na enkele maanden opnieuw scannen. Bij een medium of hoog risico raadt SkinVision aan om zo snel mogelijk een dermatoloog te raadplegen voor verdere analyse. Als je een moedervlek ziet veranderen (zelfs als de app een laag risico aangeeft) neem dan altijd contact op met een arts. Voorkomen is beter dan genezen. Bescherm je huid met zonnebrandcrème en vermijd te veel directe zonblootstelling.

Historie bijhouden

SkinVision slaat automatisch de foto’s van je scans op, zodat je de veranderingen in je huidplekken over de tijd kunt volgen. Je geschiedenis bekijk je door in het startscherm links onderaan het tabblad met het mannetje aan te duiden en daarna linksboven voor het menulijstje te kiezen. Je kan lekjes opnieuw laten scannen om ze op te volgen.

SkinVision laat je herinneringen instellen voor je volgende huidcontrole. Ga daarvoor in de rij met tabs rechtsonder naar Account (de drie puntjes) en kies er de vijfde menuoptie: Herinneringen en notificaties. Regelmatig je huid controleren kan helpen om veranderingen op tijd op te merken. Doorgaans wordt aanbevolen om je om de 3 maanden te controleren.

gezondheidhuidkankerskinvision

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen