Nieuws

Chips geïnjecteerd in menselijke cellen

Wetenschappers maakten eerder al primitieve processors met menselijke hersencellen, maar nu draaien ze het boeltje om. Nanochips van silicium kunnen in biologische cellen gedijen zonder hun werking te verstoren.

Experimenten van het Instituut voor Micro-elektronica in Barcelona wijzen uit dat menselijke cellen injecties met minuscule siliciumchips kunnen overleven en er zelfs amper hinder van ondervinden. Meer dan negentig procent van de geïnjecteerde cellen leefde een week na de injectie nog.

Medicijnen vervoeren
Hoewel dit experiment geen directe toepassing heeft, zijn de verwachtingen hooggespannen. De microchips zouden in de toekomst de celactiviteit kunnen registreren, ziektes detecteren en misschien zelfs medicijnen naar de juiste plaats brengen. Dat staat te lezen in het vakblad met de toepasselijke naam Small.

“De huidige technologie stelt ons in staat om complexe driedimensionale nanostructuren te fabriceren die kunnen dienen als sensoren”, vertelt onderzoeker Antonio Plaza aan de website Nanowerk.

Minaturisering
Een doorsnee menselijke cel meet ongeveer tien micrometer. Daar passen vandaag al enkele honderden van ’s werelds smalste transistoren in. Dat zijn de bouwstenen van processors. Als de miniaturisering het huidige tempo aanhoudt, passen in 2020 plusminus 2.500 transistoren in een enkele cel.

chipnanonieuwsprocessortoekomst

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600