Koopgidsen

Terug naar school: de beste laptops voor studenten

Beste back-to-school laptops
© TechPulse/Unsplash
De laatste weken van de zomervakantie zijn ingegaan en dat betekent maar één ding: terug naar school. Dit zijn de beste laptops voor studenten.

Een nieuw school- of academiejaar en dus ook een nieuwe laptop. Alleen: welk toestel moet je precies kiezen? Er zijn erg veel laptops beschikbaar, met allerlei uiteenlopende specificaties. Dat maakt het een hele klus om te bepalen welke laptop het beste bij je aansluit.

Om jullie wegwijs te maken in de zoektocht naar een nieuwe laptop, lijsten we hieronder een aantal toestellen op. Sommige van die toestellen zijn goed voor kantoorwerk en het bewerken van Word-documenten, terwijl andere laptops dan weer echte krachtpatsers zijn. Wat voor laptop je precies nodig hebt zal grotendeels afhangen van je opleidig en het type werk dat je ermee zal doen.

MacBook Air

Elk jaar zijn er meerdere MacBooks te spotten in de aula’s en dat heeft zo zijn redenen. De Apple MacBook Air is over het algemeen een enorm versatiele computer die, zeker met de M1- of M2-chip, flink wat rekenkracht weet te bieden. De toestellen bieden ook voldoende batterij om een volledige dag mee door te komen, waardoor je niet halverwege de les plots een laadpunt moet beginnen zoeken. De MacBook Air zal je bovendien ook na de les nog goed van pas komen: films en series zien er op het beeldscherm van een MacBook Air simpelweg fenomenaal uit. Bovendien kan je de MacBook koppelen met je iPhone en/of iPad – zo heb je altijd wel een apparaat bij de hand waar je mee aan je werk kunt.

Het kan wel gebeuren dat een programma er op de Windows-computer van je docent anders uitziet dan op jouw MacBook Air. Ga op voorhand goed na of alle software beschikbaar is voor Mac. Als dat het geval is, weet je met de MacBook Air zo goed als zeker dat alles werkt. Moet je hele zware programma’s kunnen draaien? Dan is het ook de moeite om het sterkere broertje, de MacBook Pro, eens onder ogen te nemen.

Windows-laptops

Windows-laptops zijn er in veel meer gradaties dan MacBooks. Wil je liever een Windows-laptop? Dan is het belangrijk om na te gaan of de CPU en GPU sterk genoeg zijn voor het type werk dat je ermee wil gaan doen.

Kantoorwerk

Ga je de laptop voornamelijk gebruik om notities en presentaties te maken, maar moet je voor de rest geen speciale of zware programma’s installeren? Dan is een Chromebook of laptop zonder discrete GPU genoeg. Dit zijn goedkopere toestellen die voornamelijk geschikt zijn om tekst te bewerken en te surfen op internet. Deze toestellen gebruiken doorgaans wat minder energie en wegen minder dan laptops waar wel een grafische kaart in zit. Wil je de laptop ook voor grafisch werk gebruiken of af en toe een spelletje spelen? Dan is een grafische kaart echt wel onmisbaar.

In principe zijn laptops met een Intel Core i3-CPU of AMD Ryzen 3-CPU goed genoeg om dit type werk te verzetten. Voorwaarde is dan wel dat je niet alles tegelijkertijd klaar probeert te krijgen. Wil je kunnen multitasken? Dan kijk je best naar de Intel Core i5- of AMD Ryzen 5-laptops met minstens 16GB aan RAM-geheugen.  

Verder let je vooral op de grootte van het toestel en de batterijduur. Je wilt het toestel natuurlijk wel in je rugzak of op zo’n piepklein aulatafeltje krijgen. Voor schoollaptops raden we daarom een toestel van maximaal 15,6 inch groot aan.

ASUS X515EA

Lenovo IdeaPad Slim 3

€583,80
Op voorraad
1 new
from €583,80
as of 18 juli 2024 23:15 23:15

MSI Modern 15

Voor zware programma’s

Misschien heb je de laptop nodig voor zwaarder werk, of wil je hem ook na de school- of werkuren nog gebruiken om wat te ontspannen? Dan hangt het ervan af wat je precies wil doen. Kijk je graag Netflix of Disney+? Kies dan een laptop met een mooi beeldscherm. Wil je af en toe videogames kunnen spelen? Koop dan een laptop met een discrete grafische kaart. Hiervoor betaal je wel een flinke meerprijs. Wees dan ook realistisch: Hogwarts Legacy op de hoogste instellingen spelen zal waarschijnlijk niet lukken. Jezelf amuseren met wat mindere visuele grandeur of spellen zoals Minecraft, Fortnite en Call of Duty zal ongetwijfeld wel lukken. Let bij sterkere (gaming)laptops wel op de batterij: die kan je tijdens de les namelijk wel parten beginnen spelen.

Lenovo IdeaPad Gaming 3

MSI Cyborg 15

ERAZER Beast X25

De allersterkste laptops

Moet je voor je opleiding veel berekeningen maken, complexe statistische kwesties uitklaren of zelfs hele 3D-omgevingen modelleren of simuleren? Afhankelijk van de workload zal je er meestal wel geraken met de gaminglaptops van hierboven, al zal je soms lang moeten wachten tot de laptop klaar is met rekenen. Wil je zeker zijn en je werk zo snel en comfortabel mogelijk op een laptop kunnen maken? Dan kijk je best naar de krachtigste laptops en workstations van het moment. Die onderscheiden zich door nóg betere CPU’s en vaak ook meer RAM- en VRAM-geheugen. Ga je aan de slag met AI-systemen of zul je vaak dingen moeten renderen? Dan is een Nvidia Quadro- of RTX A-GPU bijvoorbeeld wel aan te raden.

Wees je ervan bewust dat deze toestellen vaak aan de zware kant zijn. Bovendien verbruiken ze ook heel wat meer energie dan een doorsnee kantoorlaptop. Met wat geluk is je onderwijsinstelling hierop voorzien en zijn er stopcontacten aanwezig.

Razer Blade 16

MSI Raider 17

HP ZBook Studio 16

koopgidslaptoplaptopsontspanning

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals