back to school terug naar school laptops studenten

De laatste weken van de zomervakantie zijn ingegaan en dat betekent maar één ding: terug naar school. Dit zijn de beste laptops voor studenten.


Het is niet zo eenvoudig om een nieuwe laptop uit te zoeken voor je nieuwe opleiding. Er is zo veel om rekening mee te houden. Wij hebben een aantal overwegingen voor je op een rij gezet. Het zal al snel duidelijk worden dat er geen ‘ultieme laptop’ is die voor iedereen zal volstaan: specificaties, wensen, beperkingen en budget spelen een heel grote rol.

Het belangrijkste is dat je nieuwe laptop voldoet voor je nieuwe opleiding. Soms liggen die eisen heel laag en kan je voldoende hebben aan een Chromebook. Andere opleidingen verwachten wellicht dat je zware grafische toepassingen kan uitvoeren of werken met speciale software, die alleen in Windows of MacOS draaien. Daarmee is de keuze al een stuk beperkter. Houd dus altijd een lijst met minimale systeemeisen bij de hand wanneer je op jacht gaat naar een nieuwe laptop.

Formaat & accuduur

Hoe groot moet je laptop zijn? Dat hangt van het gebruik af. Het spreekt voor zich dat een groter beeldscherm fijner werkt dan een kleiner scherm… maar onthoud dat je er misschien de hele dag mee op pad moet. Dan is een kleinere laptop, met een schermdiagonaal van maximaal 14 inch een verstandige keuze. Die zijn ook het lichtst. Bovendien zijn schoolbanken niet altijd even groot. Je moet ook lekker kunnen werken. Een kleine laptop is licht, past makkelijk in je rugzak en neemt niet veel ruimte in op je tafel. Een grotere laptop is handig als je foto’s bewerkt of video’s monteert, of als je niet vaak hoeft te verhuizen. Een niet de onderschatten element van een schoollaptop is de accuduur. De batterij zou het liefst een kleine werkdag vol moeten kunnen houden. Je zal merken dat minder krachtige laptops vaak een betere accuduur hebben dan snellere. Met name een extra grafische kaart zal de energieconsumptie vergroten, maar ook een groter beeldscherm is een grootverbruiker van stroom. Denk hierbij ook aan de toekomst. Een accu zal door de jaren heen in kwaliteit achteruitgaan: kies dus een model dat een langere levensduur heeft.


Duurzaamheid & accessoires

Vergeet ook niet dat je laptop behoorlijk stevig mag zijn. Je hoeft niet meteen een model te kopen dat je in ruige terreinen moet gebruiken, maar verwacht van een goedkope Chromebook niet dat je hem zonder problemen in je rugzak kunt schuiven, bedolven onder een stapel boeken. Een metalen behuizing is in de regel degelijk, maar er zijn ook speciale laptops verkrijgbaar die wat robuuster (en daarmee forser) zijn. Het is dus een afweging tussen gewicht en degelijkheid. Een goede hoes of sleeve kan je daarbij ook prima van dienst zijn. Bedenk ook of je bepaalde accessoires wil kunnen aansluiten. Zijn je externe toetsenbord en muis compatibel met het gekozen systeem? Of wil je juist een laptop met een touchscreen, zodat je niet afhankelijk bent van een touchpad of externe muis? Wellicht wil je thuis wel verbinding maken met een externe monitor of verbinding maken via usb-c. Let ook daar op wanneer je een laptop kiest. Tegenwoordig is het een pluspunt als je laptop beschikt over een ingebouwde webcam. Dat is eigenlijk een must als je volwaardig online wil communiceren.

Ga je terug naar school en zoek je nog een laptop? Check dan zeker onderstaand lijstje.

Terug naar school: de beste laptops voor studenten

Apple MacBook Air (met M1 of M2)

 • Metalen behuizing
 • Krachtige processor
 • Luxueuze afwerking
 • Robuuste accu

Qua vermogen zul je niets te kort komen met een Apple MacBook Air. De laptops zijn robuust, oerdegelijk en kunnen iedere situatie de baas. Voor je meteen naar de Apple Store rent om er eentje te scoren: ze zijn wel duur (het M1 model van vorig jaar kost een ruime 1.200 euro) en niet alle software is compatible met MacOS. De accu van deze compacte krachtpatser kan makkelijk een werkdag of schooldag mee. Hij is meteen paraat van zodra je het deksel openklapt. Het 13-inch-beeldscherm is ongeëvenaard, het Magic Keyboard en Force Touch-touchpad behoren tot de beste elementen in hun klasse. Het nieuwe model, met de M2-processor, kost 300 euro meer. De ideale laptop om terug naar school te gaan.


Dell Latitude 3420

 • Touchscreen
 • Windows 11
 • Robuust model
 • Aansluitingen met usb-a en usb-c

De Dell Latitude-serie laptops staat bekend om zijn robuuste behuizing en uitstekende allroundspecificaties. Dit model beschikt over een i3-processor, 8GB aan RAM en 128GB opslag. De nieuwe Wi-Fi 6-verbinding levert prima internetprestaties. De laptop beschikt over een 14-inch-touchscreen, waardoor een muis niet direct nodig is. Als kers op de taart gaat de accu makkelijk een dag mee, zodat je niet afhankelijk bent van stopcontacten om je dag te plannen.


Terug naar school de beste laptops voor studenten

Lenovo IdeaPad Flex 5

 • Touchscreen
 • Windows 11
 • Slank ontwerp
 • Allroundtoepassingen

De Lenovo IdeaPad Flex heeft een unieke functie: je kan het beeldscherm achterover halen, zodat je de laptop op zijn toetsenbord op tafel kan leggen of als ‘tent’ kan neerzetten. Dat is ontzettend ruimtebesparend. Je kan dit model krijgen in een variant met een 14-inch-scherm of een 15,6-inch-touchscreen. De Flex 5 draait op een krachtige i5-processor en beschikt over een 256GB SSD. Hierdoor is het een fraaie allroundlaptop, verpakt in een slank ontwerp, die ook geschikt voor wat zwaardere taken dan enkel tekstverwerken en surfen over het internet.


Terug naar school de beste laptops voor studenten

Terug naar school, met een Chromebook?

Acer Chromebook Spin 311

 • Chromebook
 • Compact model
 • Lange levensduur van de batterij
 • Kantelbaar touchscreen

Vergeet ook de Chromebooks niet mee te overwegen. Deze laptops zijn supersnel, dankzij het lichte besturingssysteem, en staan direct aan zodra je ze openklapt. De Acer Chromebook Spin 311 beschikt over een 11-inch-beeldscherm en is daarmee zowel licht als compact. Het scherm is volledig kantelbaar, waardoor hij heel compact op tafel kan worden gezet. Je gebruikt apps uit de Google Play Store en de Chrome Web Store. Houd er rekening mee dat je bij voorkeur online werkt: Chromebooks werken vanuit de cloud. Terug naar school gaan kan dus ook met Chrome OS.