Koopgidsen

De 4 beste hoofdtelefoons met ruisonderdrukking in 2022

De beste hoofdtelefoons met ruisonderdrukking
Ruisonderdrukkende hoofdtelefoons zijn aan een opmars bezig. Waar ze vroeger in de eerste plaats voor stilte moesten zorgen, scheert de geluidskwaliteit tegenwoordig ook hoge toppen. Wij spitsten de oren om jou van dienst te zijn bij je keuze.

Toegegeven: we hebben allemaal wel eens zo’n moment waarop we onszelf zouden willen opsluiten in een geluidsdichte cabine. Al is het maar om een kwartiertje stilte te ervaren wanneer de kinderen thuis de boel afbreken of die ene collega je minst favoriete radiozender net iets te hard zet. Godzijdank voor de ruisonderdrukkende hoofdtelefoons. De belangrijkste criteria bij je keuze voor een goede ruisonderdrukkende hoofdtelefoon zijn comfort, hoe goed hij het omgevingsgeluid wegfiltert, de kwaliteit van de muziek, de batterijduur en de connectiviteit.

Maar eerst: hoe slagen fabrikanten erin om die stilte te creëren? Nee, achter de dikke oorcups schuilt veel meer dan simpelweg isolatie. Op de achtergrond is straffe technologie aan het werk. De ingebouwde software detecteert het omgevingsgeluid en creëert een soort spiegelbeeld (als tegenovergestelde) van die geluidsgolven, zodat ze elkaar opheffen. Vandaar de Engelse term ‘noise-canceling’. Het bezorgt je niet alleen een zen-gevoel, maar laat muziek ook helderder klinken, zonder dat je die echt luid hoeft te zetten. 

Draadloos én hoge geluidskwaliteit?

Ruisonderdrukkende hoofdtelefoons mikken op een specifiek publiek: productievelingen die bewegingsvrijheid zoeken en tegelijkertijd van bovengemiddelde geluidskwaliteit willen kunnen genieten. Waar je pakweg tien jaar geleden steevast een exemplaar mét kabel moest kiezen om ten volle van muziek te genieten, heeft de draadloze Bluetooth-technologie grote sprongen gemaakt. Alleen wanneer je professioneel met audiomixing bezig bent of studiowerk verricht, heeft een bekabeld exemplaar wat ons betreft nog echt een meerwaarde. Voor alledaags gebruik werken draadloze hoofdtelefoons bevrijdend. De angst om per ongeluk een snok aan de kabel te geven en daarbij een van je toestellen te beschadigen, behoort tot het verleden.

Ook de goedkopere draadloze hoofdtelefoons ondersteunen de AAC-codec, oftwel Advanced Audio Coding. Dat is de technologie die Apple bijvoorbeeld standaard voor zijn iPhones gebruikt. De geluidskwaliteit van een draadloze verbinding met een hoofdtelefoon is daardoor merkbaar van een hoger niveau. Bij Android-toestellen heet het formaat aptX HD. Wil je de allerhoogste geluidskwaliteit, dan zit je gebakken met LDAC. Die audiocodec is ontwikkeld door Sony en werkt zonder down-conversie van audio in hoge resolutie. De techniek laat toe om drie keer zoveel gegevens te versturen bij het draadloos streamen, zonder kwaliteitsverlies. Het resultaat: muziek van cd-kwaliteit (16 bit en 44.1 kHz). Hoewel Sony de straffe codec (begrijpelijk) lang voor zichzelf hield, zijn de laatste jaren ook andere merken ermee aan de slag kunnen gaan. LDAC geldt dan ook nog steeds als de hoogste kwaliteit in audiostreaming voor consumenten.

Muzikale beleving is tegenwoordig net zo belangrijk als de ruisonderdrukkende eigenschappen. 

Geoptimaliseerd voor je omgeving

Misschien wel de knapste eigenschap van de betere hoofdtelefoons is de mogelijkheid om hun ruisonderdrukkende eigenschappen helemaal af te stemmen op je persoonlijke omgeving. De akoestiek is binnenkamers uiteraard helemaal anders dan buiten op je terras. Concreet zal de slimme software de omgevingsgeluiden scannen om een gepast tegengewicht te bieden en ze op te heffen. Zo creëert de hoofdtelefoon een zo ‘neutraal’ mogelijke stilte. Op die manier wordt bijvoorbeeld het constante gezoem aan boord van een vliegtuig weg gefilterd.

Ook wanneer ze in jouw straat aan het werken zijn of wanneer de elektrische snoeischaar van je buurman je ontspanningsmoment dreigt te verpesten, kan je dankzij die technologie lekker rustig blijven wegdromen. Is ontspanning en muziek je doel, dan raden we je een over-ear-model aan, waarbij de oorcups niet op maar om je oorschelpen heen zitten. De enige reden om voor een on-ear-model te gaan is dat ze nog compacter zijn en je hoofd ook bij warm weer koeler blijft. Tot slot is er nog één belangrijk element om rekening mee te houden: de batterijcapaciteit. Ook bij de goedkopere modellen volstaat die doorgaans makkelijk voor een dag lang luisteren. Bovendien kan je de levensduur van de batterij wat verlengen door de noise-canceling-modus uit te zetten wanneer je die niet echt nodig hebt. In deze koopgids hebben we een aantal absolute aanraders verzameld.

De beste hoofdtelefoons met ruisonderdrukking (2022)

  1. Sony WH-1000XM4
  2. Apple AirPods Max
  3. Microsoft Surface Headphones 2
  4. Bose 700 Noise Cancelling headphones

Sony WH-1000XM4 

Type: over-ear
Frequentierespons: 4-40.000 Hz
Batterijduur: 30 uur,
Aansluitingen: USB-C, 3,5 mm-jack
Digitale assistent: compatibel met Google Assistant, Siri en Amazon Alexa

Wie hoofdtelefoons zegt, denkt misschien eerst aan Sony. Voor zijn XM4 bouwde Sony vooral voort op de erg succesvolle WH-1000XM3, met enkele designtweaks en de toevoeging van een paar handige features. In de eerste plaats werd de ruisonderdrukking van de XM3 verder verbeterd. Daardoor wordt het (althans wat die eigenschap betreft) een nek-aan-nekrace met Boses NC700. Het is het diepe geluidsspectrum en de kraakheldere, maar volle muziekervaring die van de XM4 de nummer 1 maakt. Het verschil met de directe concurrent van Bose is niet gigantisch, maar nét genoeg voor die toppositie.

Bovendien heeft Sony twee belangrijke puntjes van kritiek bij zijn voorganger aangepakt. In de eerste plaats kreeg de kwaliteit van de audiochat een flinke boost. Nog handiger is dat de XM4 zal detecteren wanneer je begint met praten en je muziek automatisch zal pauzeren. Wanneer je aan het woord bent, schakelt de hoofdtelefoon automatisch over naar omgevingsgeluid, zodat je jezelf kan horen en dat praat toch wat natuurlijker. Daar komt nog bij dat je twee apparaten tegelijkertijd kan verbinden. Zo hoef je op je smartphone dus niet telkens Bluetooth uit te schakelen voordat je weer met je laptop kan connecteren. Nog een kleine handigheid tegenover zijn voorganger: de XM4 registreert wanneer je hem niet draagt en zal de muziek dan automatisch pauzeren. Wie de prijs van 300 euro nog wat veel vindt, kan met zijn oudere broertje, de XM3, (210 euro) misschien wel de allerbeste koop doen.

Hoofdtelefoons met ruisonderdrukking

Apple Airpods Max

Type: over-ear
Frequentierespons: 20-20.000 Hz
Batterijduur: net geen 20 uur
Aansluitingen: Lightning naar USB-C
Digitale assistent: enkel compatibel met Siri

Dat Apples Airpods Max een stevig prijskaartje van 630 euro dragen, is schrikken geblazen. Nee, natuurlijk is hij niet dubbel zo goed als Sony’s XM4 of Boses NC700. Het verschil zit hem in de ‘Apple-tiaanse’ bouwkwaliteit. Het volledige chassis is van staal en aluminium, met comfortabele oorcups van een ademende stof. Met zijn 384,8 gram is dit ronduit een van de zwaarste hoofdtelefoons in zijn klasse, maar het draagcomfort lijdt daar niet onder. In tegenstelling tot Sony en Bose bedien je het volume en andere functies met de digitale kroon en fysieke knoppen.

Dat is een keuze waarin we Apple kunnen volgen, want touches en swipes raken hun doel niet altijd van de eerste keer. De Airpods Max overtreffen Sony en Bose niet echt in geluidskwaliteit. Ondanks het kleiner dynamisch bereik (tot 20.000 Hz), dompelen ze je onder in een diepe soundbeleving. Als het over pure ruisonderdrukking gaat, is Apple misschien wel de baas. De Airpods Max kunnen je dankzij een bijzonder heldere stilte zomaar doen vergeten dat je een hoofdtelefoon draagt. Naast de afschrikwekkende prijs hebben de Airpods Max nog wat minpuntjes. Zo is de bijgeleverde draagcase van bedenkelijke kwaliteit en gaat de batterij op papier al minder lang mee dan de geclaimde 20 uur luistertijd. Ze zijn dan ook de beste aanvulling voor diehard fans die met zowat al hun apparaten in het Apple-ecosysteem vertoeven.

Hoofdtelefoons met ruisonderdrukking

Microsoft Surface Headphones 2

Type: over-ear
Frequentierespons: 20-20.000 Hz
Batterijduur: 20 uur
Aasluitingen: USB-C en 3,5 mm-jack
Digitale assistent: compatibel met Google Assistant, Cortana en Siri

Met zijn Surface Headphones 2 bouwt Microsoft voort op het gesmaakte design van zijn voorganger. Centraal in de gebruikservaring staat nog altijd de roterende schijf op de oorschelpen. Aan de ene zijde bedien je de ruisonderdrukkende features en aan de andere het volume: supersimpel en intuïtief. Bij traditionele knoppen moet je zo nu en dan op de tast gaan om de juiste knoppen te vinden en swipes en taps slaan wel eens de bal mis. Je zou haast wensen dat meer merken deze bediening zouden overnemen. Ook de geluidskwaliteit en de batterijduur gingen erop vooruit: de Surface Headphones 2 kunnen je nu tot 20 uur lang van dienst zijn.

Hoewel de muziekkwaliteit degelijk is, zijn ze op dat vlak geen uitblinker. Misschien wel de handigste feature is ondersteuning voor multipoint pairing. Zo kan je vlotjes een telefoontje via je smartphone aannemen, om daarna weer terug te keren in die Teams-vergadering, zonder dat je de Bluetooth-instellingen moet induiken. Het gebruiksgemak overstijgt de werkwijze van de concurrentie wanneer het gaat over vlotjes switchen tussen audio-apparaten. De meest recente adviesprijs van 269 euro valt tot slot bijzonder goed mee. Het doelpubliek? De multitaskende Windows-gebruiker die een degelijke hoofdtelefoon zoekt, zonder franjes.

Hoofdtelefoons met ruisonderdrukking

Bose Noise Canceling 700

Type: over-ear
Frequentierespons: 20-20.000 Hz
Batterijduur: 20 uur
Aansluitingen: USB-C
Digitale assistent: compatibel met Google Assistant, Cortana en Siri

Bose wordt gezien als de oervader van ruisonderdrukking in hoofdtelefoons. Een van zijn topmodellen kon dan ook niet ontbreken in ons overzicht. De Noise Canceling Headphones 700 (NC 700 bekt lekkerder) blinken uit in comfort. Dat maakt hen een van de topkeuzes voor wie straks weer regelmatig het vliegtuig op moet of vooral wil kunnen genieten van de beste ruisonderdrukking. De NC 700 was qua muziekkwaliteit een direct concurrent voor de Sony XM3, maar zag zich dus lichtjes gepasseerd door de XM4. De NC 700 biedt in elk geval heldere audio voor wie ermee wil kunnen bellen. Ze zitten ook ongelofelijk comfortabel. De ongewone manier waarmee de hoofdband en de oorschelpen in elkaar scharnieren, zit daar voor veel tussen.

Bij de concurrentie klappen de oorschelpen naar binnen via een groot scharnier, maar Bose zet dat design op zijn kop. De uiteindes van de hoofdband schuiven verticaal in de oorschelpen. Die zorgen ervoor dat de oorcups minder snel gaan drukken. Met een batterij die 20 uur meegaat, scoort de NC 700 eerder gemiddeld. De hoofdband bijstellen doe je door die uiteindes te verschuiven in de inkeping. Wie een nog lichter, budgetvriendelijker alternatief zoekt, raden we de Bose QuietComfort 35 II aan. Het prijsverschil bedraagt ongeveer 40 euro. Wanneer helder vergaderen en (iets) betere muziekkwaliteit toch hoog op je verlanglijstje staan, geniet de NC 700 alsnog de voorkeur.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business