De beste ANC-koptelefoons in 2024: werken en reizen in stilte

koptelefoon hoofdtelefoon ANC
© iStock / Chalabala, bewerkt door TechPulse
Maken je collega's wat te veel geluid op kantoor of zit je veel op het openbaar vervoer? Dan biedt een koptelefoon met ANC een oase van rust.

Wie zowel thuis als op kantoor werkt, zal het na de coronapandemie ongetwijfeld gewaar zijn geworden: te veel geluid, zoals van de collega’s op kantoor, kan flink storend zijn. Een koptelefoon met ‘Active Noise Cancellation’ of ANC kan ervoor zorgen dat het omgevingsgeluid volledig verstomt. Op die manier hoef jij je niet meer te ergeren aan die veel te luide collega van sales, of hoef je het constante geroezemoes en gezoef op de trein niet meer te horen.

Eerst even dit misverstand uit de wereld helpen: onderzoek waarschuwt uit dat het geen goed idee is om 24 op 7 met die geluidsonderdrukking rond te lopen. Dat wil echter niet zeggen dat je hoofdtelefoons met ANC volledig links moet laten liggen. Ze zorgen er namelijk voor dat je rust en stilte binnen handbereik hebt, wat juist bevorderend is voor je gezondheid. Bovendien zorgt ANC ervoor dat je minder gestoord wordt door omgevingsgeluid, en dat is goed voor je gehoor. Zonder dat constante gezoem op het openbaar vervoer, kan je de muziek ook op een lager volume goed horen, en moet je hem dus minder luid zetten.

De ene hoofdtelefoon is natuurlijk de andere niet, en de ruisonderdrukking durft op het ene model al wat beter presteren dan op het andere. Wij testten heel wat koptelefoons en hun geluidsonderdrukking om te bepalen welke modellen het beste presteren, of je nu op kantoor of in de trein zit.

De beste hoofdtelefoons met ruisonderdrukking

 1. Sony WH-1000XM5
 2. Apple AirPods Max
 3. Sennheiser Momentum 4
 4. Sennheiser Accentum Plus

Sony WH-1000XM5

Sony WH-1000XM5 (5)
© Sony

Sony WH-1000XM5

Voordelen

Geweldige audiokwaliteit
Sterke ANC
Veel extra’s om in te stellen
Multipoint-verbindingen

Nadelen

Niet vouwbaar
Eerder korte batterijduur

Specificaties

  • Adviesprijs: 306 euro
  • Gewicht: 250 gram
  • Grootte drivers:  30 mm
  • Ondersteunde codecs: SBC, AAC, LDAC
  • Batterijduur: 30 uur
  • App: Sony Headphones Connect

Deals

Sony WH-1000XM5 – Casque Bluetooth sans Fil à réduction de Bruit – 30 Heures d'autonomie – Optimisé pour Alexa et Google Assistant – avec Micro intégré pour Les appels téléphoniques – Noir

Last Amazon price update was: 19 mei 2024 10:32 10:32

Wanneer het over hoofdtelefoons en ANC gaat, is het bijna onvermijdelijk dat de Sony WH-1000XM5 ter sprake komt. De XM5-koptelefoon geldt al jaren als één van de besten, zowel wat betreft de ANC-kwaliteit als het geluid zelf.  

De WH-1000XM5 maakt gebruikt van maar liefst 8 microfoons om omgevingsgeluid te kunnen dempen. Dat is heel wat, en dat merk je ook tijdens het luisteren. Sony slaagt er bovendien bijzonder goed in om windruis tot een minimum te reduceren, wat de XM5 ook geschikt maakt voor buiten. Er is bovendien een fysieke knop aanwezig om de geluidsreductie uit te zetten, en je kan media bedienen op de touchgevoelige oorschelpen. Bovendien kan je de ANC optimaliseren, afhankelijk van waar je de koptelefoon gebruikt. Kortom: de XM5 is een uitstekende koptelefoon, waar menig fabrikant nog van kan bijleren.

JBL Tour One M2

JBL Tour One M2
© JBL

JBL Tour One M2

Voordelen

Gebalanceerde geluidsweergave
Énorm comfortabel
Vlotte bediening op met oorschelpen en fysieke knoppen

Nadelen

Materiaal is iets kwetsbaarder

Specificaties

  • Adviesprijs: 223,99 euro
  • Gewicht: 272 gram
  • Grootte drivers: 40 mm
  • Ondersteunde codecs: SBC, AAC, LDAC, aptX, aptX Adaptive
  • Batterijduur: 30 (Adaptieve ANC), maximaal 50 uur
  • App: JBL Headphones

Deals

JBL Tour One M2 Reconditionné Champagne Over-Ear Headphones REFURBISHED

Last Amazon price update was: 19 mei 2024 10:32 10:32

Koptelefoons, oortjes en speakers van JBL winnen de laatste jaren aan populariteit. Daar is goede reden voor: het bedrijf maakt al sinds de jaren ‘40 geluidsapparatuur en is in de VS al langer een belangrijke speler. Het merk brengt heel wat goedkopere koptelefoons en oortjes uit, maar de prestaties daarvan verbleken naast die van de JBL Tour One.

De JBL Tour One is een knappe koptelefoon die zowel geschikt is voor kantoor als voor onderweg. De koptelefoon weet zich te onderscheiden dankzij een geluidsweergave die uitermate gebalanceerd is. Op dat vlak torent de Tour One boven de rest van het JBL-assortiment uit. Deze koptelefoon biedt bovendien geen gewone ANC, maar maakt daar ‘adaptieve ANC’ van. De koptelefoon schat daarvoor zelf in hoe hevig de geluidsreductie precies moet werken. Over die modi heb je zelf bovendien controle met de JBL-app.  

Verder is de JBL Tour One uitzonderlijk comfortabel. Het is een van de weinige koptelefoons die je urenlang kan ophouden, zonder dat je er last van krijgt.  

Sennheiser Momentum 4

© Sennheiser

Sennheiser Momentum 4

Voordelen

Comfortabele oorkussens
Goede ruisonderdrukking
Lange batterijduur

Nadelen

Aan de zware kant

Specificaties

  • Adviesprijs: 299 euro
  • Gewicht: 293 gram
  • Grootte drivers: 42 mm
  • Ondersteunde codecs: SBC, AAC, aptX, aptX Adaptive
  • Batterijduur: tot 60 uur
  • App: Sennheiser Smart Control

Deals

Sennheiser Casque sans fil MOMENTUM 4, Bluetooth pour des appels d'une clarté cristalline avec suppression adaptative du bruit, autonomie de 60 h, son personnalisable et design pliable léger, noir

Last Amazon price update was: 19 mei 2024 10:32 10:32

Toen hij voor het eerst op de markt kwam, stak de Sennheiser Momentum 4 vooral de XM5 van Sony naar de kroon. Over hoe dat het merk verging kunnen we vrij kort zijn: dat lukt op meerdere vlakken, maar op vlak van ANC toch net niet. Wie écht krachtige ANC wil, kijkt daarvoor best richting Sony.  

Dat wil niet zeggen dat de Momentum 4 geen plek verdient in deze koopgids. De ANC-kwaliteit van deze koptelefoon is namelijk echt wel uitstekend. Waarom je dan voor dit model zou kiezen, in plaats van de XM5 van Sony? Deze koptelefoon is iets fijner vormgegeven en voelt daardoor fijner aan. Daarnaast doet de Sennheiser het ook qua batterijduur véél beter: met ANC aan kan je tot 60 uur luisteren.

Uitgelicht artikel Sennheiser Momentum 4 Wireless review TechPulse Sennheiser Momentum 4 review: concurrentie voor Sony

Sennheiser Accentum Plus

© Sennheiser

Sennheiser Accentum Plus

Voordelen

Handige touchbediening
Bovengemiddelde audiokwaliteit én ANC

Nadelen

Klemt vrij hard als je een groter hoofd hebt
Geen mogelijkheid om te schakelen tussen ANC-modi

Specificaties

  • Adviesprijs: 229 euro
  • Gewicht: 293 gram
  • Grootte drivers: 37 mm
  • Ondersteunde codecs: SBC, AAC, aptX Adaptive
  • Batterijduur: tot 50 uur
  • App: Sennheiser Smart Control

Deals

Sennheiser ACCENTUM Plus Casque audio Bluetooth sans fil avec fonction de charge rapide, autonomie de 50 heures de batterie, ANC hybride adaptatif, personnalisation du son et commandes tactiles, blanc

Last Amazon price update was: 19 mei 2024 10:32 10:32

Als er iets is dat Sennheiser goed kan, is het waar voor je geld bieden. De Accentum Plus is iets goedkoper dan de Momentum 4, maar tegelijk iets duurder dan de ‘normale’ Accentum. Het prijsverschil zit bij Sennheiser niet in de geluids- of ANC-kwaliteit, maar in de beschikbare functies en gebruikte materialen.  

De Accentum Plus is namelijk vervaardigd uit een stevig, mat plastic, waardoor die goedkoper aanvoelt dan de Momentum 4. Dat zorgt ervoor dat de koptelefoon net iets minder comfortabel is, vooral als je een wat groter hoofd hebt. Sennheiser drukt vooral daarmee de prijs, waardoor de Accentum Plus nauwelijks inboet op geluidskwaliteit. Ook op vlak van batterijduur kan de Accentum Plus trouwens mee met de Momentum 4.

Het grootste nadeel aan de Accentum Plus, is het gebrek aan bijkomende geluidsmodi. De ANC staat bij deze koptelefoon altijd ingeschakeld. Dat kan voor sommige gebruikers of tijdens het bellen nogal vervelend zijn, waardoor je misschien toch iets liever voor de Momentum 4 kiest.

Uitgelicht artikel sennheiser accentum plus Sennheiser Accentum Plus review: sobere uitvoering, sterke prestaties

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business