Reviews

Google Pixel 8a review: beste smartphone voor 500 euro?

google pixel 8a
© Google
Voordelen
Gebruikt chip van duurdere varianten
Aantrekkelijk en handzaam ontwerp
Goede camera's
7 jaar aan software-updates
Nadelen
Batterij gaat geen hele dag mee
Aanbevolen prijs: €499
Waar te koop?

Google Pixel 8a - 8/128GB - Zwart

Totaalscore 9
Recent bracht Google zijn nieuwe Pixel-telefoons op de markt. Het vlaggenschip, de Pixel 8 Pro, wordt vergezeld door de Pixel 8 en de nog iets goedkopere Pixel 8a. We gingen na wat die laatste te bieden heeft.

Het verschil in adviesprijs tussen de Google Pixel 8 (599) en Pixel 8a (499) is relatief klein, maar het kan een argument zijn voor wie liever wat minder uitgeeft aan een smartphone. De Pixel 8a is ook de kortste (goedkoopste) weg naar de nieuwste Android-features en de gloednieuwe Gemini AI. Hoewel je voor 499 euro links en rechts wel iets krachtigere hardware vindt, zal het toch vooral Googles nieuwste ecosysteem zijn dat je aandacht trekt. Het totaalpakket is dan ook erg aantrekkelijk geprijsd voor wat het is en bij de concurrentie ga je wat ons betreft niet snel een betere telefoon vinden, als je alle specificaties in rekening brengt.

Onderdelen van duurdere broertjes

De Pixel 8a gebruikt dezelfde Google Tensor G3-chipset als de duurdere Pixel 8 en Pixel 8 Pro. Net als de Pixel 8 beschikt de 8a over 8 GB RAM en de prestaties van de twee laatste twee zijn vrijwel identiek. Verder is het 6,1 inch grote scherm van de Pixel 8 ook amper 0,1 inch kleiner dan dat van de Pixel 8 (6,2 inch). Beide displays halen een piekhelderheid van ongeveer 2.000 nits. Hoewel de cameraset-up lichtjes verschilt, zijn de mogelijkheden ook daar niet erg verschillend. De Pixel 8a heeft een 13MP-hoofdlens, 120-graden-breedhoeklens en een vaste focus. De Pixel 8 kreeg een 12MP-hoofdlens en 126-gradencamera (breedhoek) met autofocus en is daarmee lichtelijk in het voordeel. Het prijsverschil zit ‘m in de kleinere details: de Pixel 8 heeft een sterker beschermd display (Gorilla Glass Victus tegenover Gorilla Glass 3 voor de Pixel 8a). Tot slot ondersteunt de iets duurdere Pixel 8 alvast Wi-Fi 7, al is zelfs Wi-Fi 6 bij ons nog niet overal ingeburgerd, dus je zal er nog niet vaak je voordeel mee doen.

Specificaties en design

  • Afmetingen: 152,1 x 72,7 x 8,9 mm
  • Gewicht: 188 g
  • Display: 6,1-inch OLED; 2.000 nits piekhelderheid
  • Resolutie: 1080 x 2400 pixels
  • Refresh rate: 120Hz
  • CPU: Google Tensor G3
  • RAM: 8GB
  • Opslag: 128GB / 256GB
  • OS: Android 14
  • Camera’s achterop: 64MP (wide); 13MP (ultrawide)
  • Camera vooraan: 13MP
  • Batterijcapaciteit: 4492 mAh
  • Oplaadsnelheid: 18W

Wie vertrouwd is met de Pixel-telefoons zal de Pixel 8a van ver herkennen. Dat er sinds de Pixel 6 eigenlijk weinig veranderd is, hoeft geen punt van kritiek te zijn. De camerabalk op de achterzijde zorgt voor wat extra stroomlijning, terwijl de meeste fabrikanten voor een klassiek camera-eiland kiezen, dat dan weer wat uitsteekt ten opzichte van de behuizing. De Pixel 8a behoudt de mooi afgeronde hoeken en onderscheidt zich nog het meest door de felle kleurtjes waarin hij verkrijgbaar is: Bay (ons blauwe testmodel), Aloe, Porcelain en Obsidian. De achterkant is wel niet van glas, maar het plastic kreeg een mooie, matte afwerking, zodat de telefoon alsnog hoogwaardig voor de dag komt. We volgen Google helemaal in de keuze om geen glimmend plastic meer te gebruiken. Dat ziet er niet alleen goedkoper uit, het is ook een magneet voor vette vingerafdrukken. De drie fysieke knoppen zitten aan de rechterzijde en onderaan vind je de gebruikelijke speakergrills en usb-c-poort terug. Wat de Pixel 8a nog het meest prettig maakt om vast te houden is zijn handzame formaat, in combinatie met de fijn aanvoelende behuizing.

Display & performance uit hogere prijsklasse

Het goedkoopste broertje van de Pixel 8-familie profiteert mee van de features van zijn duurdere varianten: Google heeft zijn Actua-display namelijk ook gewoon voor de Google Pixel 8a gebruikt. En dat valt meteen op: kleuren zijn opvallend helder en de refresh rate van 120 Hz zorgt voor vloeiend bewegend beeld. De rand onderaan is wel wat dikker dan bij de meeste andere telefoons en het is daar dat de Pixel 8 zijn extra 0,1 inch vandaan haalt. Uiteraard heeft dat verder geen impact op de gebruikservaring. Ondanks de hoge piekhelderheid hadden we in de volle zon wel wat moeite met het aflezen van het scherm, al zou je bij elke smartphone je telefoon even kantelen of jezelf anders positioneren om beter te kunnen lezen. Gek, want binnen lijkt het scherm wel een stuk helderder dan bij de gemiddelde smartphone. Mogelijk heeft Google voor de Pixel 8a een andere reflectieve coating gebruikt, zonder veel erg.

De Google Pixel 8-serie richt zich niet op de absolute performance die we gewend zijn van smartphones met de Snapdragon 8 Gen 2/3-chipset aan boord. Uiteindelijk draait het wel om het gebruik in de echte wereld en de Tensor G3-chip schoot op geen enkel moment tekort voor dagelijkse taken. Je kan de meeste games zelfs vlotjes spelen, ook Call of Duty of Marvel Snap. Enkel bij de zwaarste games en beeldbewerking vraag je wellicht te veel van de Pixel 8a. Wanneer we een beroep wilden doen op Gemini AI, dan had de telefoon daar wel wat tijd voor nodig, maar wellicht komt dat deels doordat er een verbinding gemaakt moet worden met de servers van Google.

Bovengemiddelde cameraprestaties

Wie Google Pixel denkt, zegt meteen onklopbare cameraprestaties voor het geld. En die lijn trekt de Pixel 8a gewoon door. De telefoon gebruikt een zwaardere 64MP-sensor, maar de output bedraagt maar 16 MP. Dat komt door de zogenaamde pixel binning-techniek, waarbij vier pixels gecombineerd worden tot één beeldpuntje. Zelfs via RAW-beeldbestanden is het niet mogelijk om native 64MP-beelden te maken met de Pixel 8a, al vinden we dat geen gemis. Het eindresultaat is bij voldoende belichting bijna niet te onderscheiden van de beelden van het vlaggenschip, de Pixel 8 Pro. De verschillen zijn pas echt merkbaar van zodra je gaan inzoomen, maar voor kleinere displays en het online delen van foto’s, is de fotokwaliteit van de Pixel 8a meer dan voldoende. Bovendien is de kleur- en lichtbalans nagenoeg identiek over de drie toestellen heen. De Pixel 8 Pro kan pas echt afstand nemen in omgevingen met weinig licht. We zijn ook erg te spreken over de portretmodus van de Pixel 8a. Die slaagde er steeds in om het object (in dit geval wijzelf) haarscherp vast te leggen en de achtergrond wazig te maken (bokeh), voor een technisch knap eindresultaat.

Verder beschikt de Pixel 8a over dezelfde cameramodi als zijn duurdere versies, waaronder Night Sight (nachtfotografie) en lange exposure (voor leuke shots van bewegende objecten). Je krijgt ook toegang tot dezelfde tools voor nabewerking, met AI. Sinds kort zitten er immers nog meer slimme features ingebouwd bij Google Foto’s. Denk daarbij aan de Magic Eraser (om die irritante photo bomber uit de achtergrond te verwijderen) en de Magic Editor (voor wat speelse bewerking en grappige resultaten). Ook handig is de Audio Eraser voor video’s, om vervelend achtergrondgeluid weg te filteren.

Bespaard op batterij

Naar aloude Pixel-traditie is helaas de batterijduur de grootste tekortkoming van de Pixel 8a. Google kiest ook dit jaar voor een compromis met een beperktere batterijduur. Dat is jammer, want in prijs-kwaliteit is de Pixel 8a quasi onklopbaar. In de praktijk bleek het lastig om een ganse dag toe te komen. Tegen het avondeten moest de Pixel 8a aan de lader. Nochtans is de 4492 mAh grote accu in theorie ook niet te beperkend, al is het energieverbruik best hoog. De accu gaat bij regelmatig gebruik overdag ruim 10 uur mee, schatten we, dus dramatisch is het zeker niet. Raakt de batterij leeg, dan laad je de telefoon aan de stekker wel vrij snel op tot 50% (30 minuten), 75% (55 minuten) of 100% (1,5 uur). Google levert trouwens geen lader mee in de doos. De Pixel 8a ondersteunt bedraad opladen tot 18 W en 7,5 W draadloos laden.

7 jaar software-updates

Een groot stuk van de aantrekkingskracht van Googles Pixel-telefoons bestaat uit de eenvoudige, cleane interface. De softwareschil die Google over Android 14 legt, is wat ons betreft aangenamer in gebruik dan Samsungs OneUI. Je leest wel eens over de ‘naakte’ Android-ervaring en door alle ballast overboord te gooien, slaagt Google er ook dit jaar weer in om de beste Androidschil op de markt aan te bieden. We zijn ook fan van hoe de zoekreus omgaat met notificaties. Verschijnt er eentje van het soort dat je nooit meer wil terugzien? Hou je vinger dan ingedrukt op de melding om notificaties voor de app in kwestie volledig te blokkeren of enkel specifieke meldingen toe te staan. De nieuwe AI-tools maken het mogelijk om voor zakelijke gesprekken live een transcriptie te maken. De slimme features helpen je ook bij het opstellen van een e-mail in de Gmail-app en zullen je straks wellicht ook kunnen helpen met het creëren van content in Docs, Sheets en Slides. Gemini AI is een leuke extra, maar bij momenten nog te beperkt om interessant te zijn voor de doorsnee gebruiker.

Tot slot moeten we nog meegeven dat Google de straffe belofte heeft gemaakt om de Pixel 8-familie maar liefst zeven jaar lang van software-updates te voorzien. Het getuigt van het vertrouwen dat Google in zijn toestellen heeft en dat je met een Pixel best wel een toekomstbestendige aankoop doet.

Eindoordeel

De Google Pixel 8a mag dan wel het kleinste broertje uit de Pixel-familie zijn, we kunnen hem blindelings aanraden voor wie met een budget van 500 euro een nieuwe smartphone zoekt. Hij deelt nu eenmaal heel wat onderdelen met zijn duurdere varianten en los van de batterijduur krijg je met de Pixel 8a veel waar voor je geld én de garantie op lange software-ondersteuning. Daarmee is hij misschien wel de beste smartphone die je voor 500 euro kopen kan.

googlegoogle pixel 8amobielsmartphones

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen