E-bikes

Steeds vaker vervangt de elektrische fiets de klassieke wagen. Dit zijn onze favoriete e-bikes bij een budget van 2.500 euro of minder.

Advertentie

De tijd dat e-bikes enkel dienden ter ondersteuning van zij die het moeilijk hebben met het trappen, is al lang voorbij. Een e-bike is vandaag de dag simpelweg een vervoersmiddel dat je van punt A naar punt B brengt, zonder (al te veel) moeite. Nu meer dan ooit is het een manier om het pendelen aangenamer en gezonder te maken. Moet je op een gewone dag 20 minuten heen én terug op de bus zitten onderweg naar je werk? Dan zal de frisse lucht van een fietstocht ongetwijfeld welkom zijn.

Ook voor wie nu al met een gewone fiets naar het werk rijdt, zijn er voordelen. Niemand komt immers graag bezweet op het werk aan. En als het plots regent? Dan ben je nog steeds sneller thuis dan met een gewone fiets. Denk ook aan taken die je momenteel met de fiets doet, maar eigenlijk tegen je zin, zoals gaan winkelen. Waarom zou je nog de ziel uit je lijf trappen met een volle fietstas? Hieronder alvast enkele zaken waarmee je rekening moet houden bij je aankoop.

Soorten elektrische fietsen

Het aanbod e-bikes is enorm en het is moeilijk om echt een duidelijk overzicht te krijgen als je op Google elektrische fiets ingeeft. Zo zijn er bijvoorbeeld de elektrische stadsfietsen, meteen een categorie waarin je veel verschillende modellen zal terugvinden.

Ze hebben echter wel iets gemeen, want ze zijn allemaal ontworpen om de beste prestaties te leveren op de weg. Dat kunnen dan lange fietstochten op zondagmiddag zijn of je dagelijkse pendeltocht door de stad. We delen de elektrische stadsfietsen op in twee categorieën: De vrijetijdsfietsen en de urban bikes.

1. Vrijetijdsfietsen

De vrijetijdsfiets ziet eruit als een traditionele fiets waar een motortje op geïnstalleerd is. Dit zijn meteen ook de goedkoopste elektrische fietsen die je kan krijgen en het prijsplafond zit hier zo rond de 1.500 euro, al zijn er veel exemplaren voor minder dan 1.000 euro te vinden. Wil je een fiets zoals je nu al een fiets hebt, maar dan elektrisch zonder dat je met iets rekening moet houden? Dan zit je daar goed.

2. Urban bikes

Wat je in dat geval zal missen, is de draagbaarheid van een urban bike. Deze dienen op zich dezelfde functie als de vrijetijdsfiets, maar doen dat in een modern jasje. Ze zijn gebouwd om makkelijk te dragen te zijn en zijn, zoals het hoort bij een moderne fiets, vaak voorzien van een app die je zelf je instellingen laat bepalen. Minimalisme is vaak belangrijk en in veel gevallen zal je zelf nog onderdelen moeten toevoegen, zoals spatborden of een staander. Bekijk het als de opties bij een nieuwe wagen.

3. Elektrische mountainbikes

Naast bovenstaande is er ook nog een tweede grote categorie, namelijk die van de elektrische mountainbikes. Veel uitleg is hier niet bij nodig, want ze vullen dezelfde functie als de niet-elektrische modellen en zijn dus uitermate geschikt om door de bossen en velden te rijden. Ze zijn voorzien van schokdempers en kunnen een pak meer verdragen dan de traditionele stadsfiets, wat hen ideaal maakt voor de sportieve gebruiker. Door deze schokdempers en hun brede banden zijn ze echter ook aan te raden als je vaak op slechte wegen rijdt. Reken er wel op dat je aardig meer zal betalen.

4. Elektrische vouwfietsen

De elektrische vouwfietsen zijn een laatste grote categorie en zijn gemaakt om met je mee te nemen, of dat nu in de koffer van je auto is of op het openbaar vervoer om de laatste kilometers naar het werk te overbruggen. De meeste exemplaren kan je in het midden samenvoegen.

Hoe duur is een e-bike?

Een e-bike hoeft niet duur te zijn. In de huidige markt kan je al snel een e-bike aankopen voor minder dan 1.000 euro als je dat zou willen. Je betaalt op dat moment voor een elektrische fiets die je van punt A naar punt B kan brengen zonder veel meer. Voor sommige gebruikers is dit meer dan voldoende en je kan voor deze modellen terecht bij de gemiddelde fietsenwinkel.

Toch willen sommigen meer dan eender welke elektrische fiets, net zoals dat bij wagens het geval is. Wil je een fiets die ook een lifestyle-element toevoegt aan je ervaring? Dan zal je hiervoor meer gaan betalen. We denken dan bijvoorbeeld aan de Cowboy of de VanMoof S3, moderne elektrische fietsen die voor een volledige ervaring zorgen, zoals je dat ook bij Tesla kan vinden. Kies je voor deze categorie dan zal je een budget moeten voorzien van ongeveer 2000 euro of meer. Wie echt serieus is over zijn aankoop kan nog een stapje verder gaan en kiezen voor een premium e-bike van het hoogste niveau.

In deze laatste categorie vinden we ook veel elektrische mountainbikes en andere professionele fietsen die richting de 10.000 euro gaan, maar ook de stevigere e-bikes van rond de 3.500 euro. Vooral het verschil tussen een e-bike van minder dan 1.000 euro en een van 2.000 euro zal je merken en op dat punt is het zeker het overwegen waard om nog even te wachten en een duurder model aan te schaffen.

De beste elektrische fietsen

 1. VanMoof Electrified S3 en X3
 2. Cowboy 3 (2020)
 3. Tenways CGO600
 4. Trek Verve+ 1
 5. Xiaomi Mi Electric Folding Bike

1. VanMoof Electrified S3

 • Prijs: 2.348 euro
 • Actieradius: 60 tot 150 kilometer
 • Gewicht: 21,3 kilogram
 • Maximale snelheid: 25 km/u
 • Extra’s: App, boost knop

In april vorig jaar kondigde de Nederlandse fietsenproducent VanMoof de Electrified S3 en X3 aan, de opvolger van de enorm populaire S2 en X2, twee e-bikes die tijdens hun lancering in 2018 hun tijd vooruit waren. Anno 2020 was het echter tijd voor een nieuw model, want de concurrentie stond ondertussen niet stil. VanMoof heeft al vaker gezegd dat ze elektrische fietsen bij een zo breed mogelijk publiek willen introduceren en daarom deed het bedrijf iets ongezien: Het bood de Electrified S3 en X3 aan voor maar 1998 euro! Toen een zeer scherpe prijs. Ondertussen is deze prijs wel gestegen door de wereldwijde logistieke problemen en andere uitdagingen. Met de recente aankondiging van de VanMoof S5 en A5 kan daar natuurlijk snel verandering in komen.

E-bikes
VanMoof
Eleectrified S3
beste e-bikes
De VanMoof X3 e-bike.

Hoe dan ook, met de VanMoof Electrified S3 en zijn kleinere broertje, de X3, heb je meteen een van de beste e-bikes van het moment in handen. De fiets is bovendien uit te breiden met een extra Powerbank voor extra veel bereik.

2. Cowboy 3 (2020)

 • Prijs: 2.290 euro
 • Actieradius: 70 kilometer
 • Gewicht: 16,9 kilogram
 • Maximale snelheid: 25 km/u
 • Extra’s: App, verwijderbare batterij

Het Belgische Cowboy heeft in 2020 de derde versie van hun populaire e-bike gelanceerd. Deze zag een prijsstijging van enkele honderden euro’s naar 2290 euro. Dat blijft ook de prijs na de introductie van de nieuwe Cowboy 4. Spatborden worden ondertussen wel standaard meegeleverd.

E-bikes
Cowboy 3 2020
Beste E-bikes
Cowboy blijft de ultieme rijervaring bieden.

Wie een sterkere prijs wil kan steeds terecht op het Circularplatform van de fietsbouwer waar je gebruikte fietsen kan aanschaffen voor een prijsje. Zeer aantrekkelijk, want het gaat om een prima e-bike met een actieradius van zo’n 70 kilometer en een afneembare batterij. Het design is modern en zal ongetwijfeld je medeweggebruikers jaloers maken. Wij noemden hem niet voor niets de Tesla van de e-bikes in onze review.

Ga je graag op verkenning in je omgeving, maar is zelf fietsen niet meteen je ding, dan is een Cowboy een ideaal alternatief voor de auto en ook als stadsfiets is hij ideaal. Let er wel op dat je nog verschillende accessoires zelf zal moeten aankopen, zoals een staander of bel. Voor sommigen zal dit echter een voordeel zijn, want zo kan je de e-bikes volledig naar smaak aanpassen. Ben je toch nog niet helemaal overtuigd, dan kan je via de Cowboy-website altijd een testrit aanvragen met de Cowboy 3 (of de nieuwe 4 ST) en zelf de vergelijking maken. Koop Belgisch!

3. Tenways CGO600

 • Prijs: Vanaf 1.599 euro
 • Actieradius: 70 kilometer
 • Gewicht: 15 kilogram
 • Maximale snelheid: 25 km/u
 • Extra’s: MiVice 250W achternaafmotor met 40Nm koppel

Tenways is een relatief nieuwe speler op de e-bikemarkt. Het bedrijf is in 2021 opgericht na een succesvolle crowdfundingcampagne via Indiegogo. Datzelfde jaar openden ze hun hoofdkantoor in Amsterdam en werd de CGO600 gelanceerd. Intussen hebben ze ook de CGO800S aan hun portfolio toegevoegd.

De Tenways CGO600 is een citybike met urban looks en brengt een alternatief voor de (duurdere) fietsen van bijvoorbeeld Cowboy en VanMoof. De fiets richt zich als citybike op relatief kortere fietsritten, bijvoorbeeld dagelijkse ritjes van en naar het werk of de winkel.

E-bikes
Tenways CGO600
Beste E-bikes
De traponderrsteuning van de Tenways CGO600 is één van de beste op de markt

De CGO600 is één van de fijnste elektrische fietsen die we hebben getest. Hij blinkt vooral uit in zijn instant en soepele rijondersteuning. Daarnaast ziet de fiets er gewoon goed uit en wil je er zeker op gezien worden. We hadden graag een uitneembare batterij gezien, maar dat nemen we voor deze prijs graag op de koop toe.

4. Trek Verve+ 1

 • Prijs: Vanaf 2.199 euro
 • Actieradius: 60-125 kilometer
 • Gewicht: 22,3 kilogram
 • Maximale snelheid: 25 km/u
 • Extra’s: Bosch accu achteraan

De Verve+ 1 is een elektrische fiets die zorgt dat je vaker gaat fietsen. Je dagelijkse ritten, woon-werkverkeer en trainingstochten krijgen allemaal een flinke zet in de rug. Verder is deze e-bike uitgerust met onderdelen waarbij comfort en veiligheid voorop staan, zoals een soepele geveerde voorvork, ergonomische contactpunten, extra brede stabiele banden voor een goede grip en verlichting. Een Alpha Aluminium frame, 8-speed Shimano-aandrijving en een Bosch Active Line (250 watt, 40 Nm) motor voor ondersteuning tot 25 km/u, een Purion-controller en naar keuze een 300 Wh, 400 Wh of 500 Wh accu.

E-bikes
Trek
Verve+ 1
beste E-bikes
De Trek Verve+ 1 is beschikbaar in een mannen- en vrouwenmodel.

Daarnaast krijg je hydraulische schijfremmen voor consistente remkracht onder alle weersomstandigheden, een verstelbare stuurpen, ergonomische handvatten, spatborden, verlichting, en een beugelslot. Het voordeel van Trek is dat zij al jaren ervaring hebben met elektrische fietsen en dus niet over een startup gaat zoals dat bij Cowboy en VanMoof het geval is. Dat heeft zo zijn voordelen natuurlijk, want je kan vertrouwen op hun brede expertise. Ben je geen fan van de moderne look van de Cowboy, dan zal de Verve je met zijn traditionele uiterlijk zeker kunnen plezieren. Wil je later iets anders, dan heeft het enorme aanbod van Trek zeker iets naar je zin, of het nu gaat om traditionele fietsen, mountainbikes, e-bikes of zelfs uitrusting. De vele verkooppunten in België zullen ongetwijfeld ook een voordeel zijn.

4. Xiaomi Mi Electric Folding Bike

 • Prijs: Vanaf 999 euro
 • Actieradius: 45 kilometer
 • Gewicht: 14,95 kilogram
 • Maximale snelheid: 25 km/u
 • Extra’s: Vouwbaar

Ook Xiaomi zit mee in de e-bikes. We stellen je ook even voor aan een ander type fiets, namelijk de Mi Electric Folding Bike. Dit is de nieuwe elektrische fiets van Xiaomi. Het inklapbare model beschikt over een elektrische motor die tot wel 45 km mee gaat met een snelheid van 25 km/h! Mocht de batterij van de fiets leeg zijn dan laad je hem eenvoudig op, binnen drie uur is de accu volledig opgeladen en gereed voor gebruik.

E-bikes
Xiaomi
Mi electric folding bike
Soms moet je elektrische fiets gewoon in je wagen passen.

Zelf bepalen hoe hard je bij moet trappen bij deze fiets is geen probleem door de drie versnellingen van Shimano waarmee je eenvoudig varieert tussen de verschillende modi. De meegeleverde fietscomputer maakt het mogelijk om tijdens je rit je snelheid te bekijken en de modus aan te passen. De Mi Electric Folding Bike kost je zo’n 1000 euro, maar daar krijg je wel heel wat voor terug. Het design doet bovendien denken aan dat van VanMoof en ziet er bijzonder aangenaam uit. Xiaomi heeft bovendien jarenlange ervaring met technische hardware in alle geuren en kleuren en dan kan je erop vertrouwen dat het ook bij de Mi Electric Folding bike wel goed zit.


Gerelateerde artikelen

Cowboy 3 (2020) e-bike review: Nog steeds de beste rijervaring

De Cowboy v2 was veruit onze favoriete e-bike van 2019 en met de introductie van de v3 hoopt de Belgische start-up dat succes te herhalen. Is de Cowboy v3 nog steeds de beste elektrische fiets?

VanMoof Electrified S3 review: Je nieuwe droomfiets

De VanMoof Electrified S3 is prijs-kwaliteit de beste e-bike die je kan kopen en maakt het kopers van een elektrische fiets wel heel eenvoudig.

Cowboy Circular geeft gebruikte elektrische fietsen nieuw leven

Ben jij nog op zoek naar een betaalbare elektrische fiets van Belgische makelij? Dan is een refurbished Cowboy 2019 een optie.