De beste elektrische fietsen in 2023

Beste elektrische fietsen
Steeds vaker vervangt de elektrische fiets de klassieke wagen. Dit zijn de beste e-bikes volgens onze redactie.

De tijd dat e-bikes enkel dienden ter ondersteuning van zij die het moeilijk hebben met het trappen, is al lang voorbij. Een e-bike is vandaag de dag simpelweg een vervoersmiddel dat je van punt A naar punt B brengt, zonder (al te veel) moeite. Nu meer dan ooit is het een manier om het pendelen aangenamer en gezonder te maken. Moet je op een gewone dag 20 minuten heen én terug op de bus zitten onderweg naar je werk? Dan is de frisse lucht van een fietstocht ongetwijfeld welkom.

Ook voor wie nu al met een gewone fiets naar het werk rijdt, zijn er voordelen. Niemand komt immers graag bezweet op het werk aan. En als het plots regent? Dan ben je nog steeds sneller thuis dan met een gewone fiets. Denk ook aan taken die je momenteel met de fiets doet, maar eigenlijk tegen je zin, zoals gaan winkelen. Waarom zou je nog de ziel uit je lijf trappen met een volle fietstas? Hieronder alvast enkele zaken waarmee je rekening moet houden bij je aankoop.

Soorten elektrische fietsen

Het aanbod e-bikes is enorm en het is moeilijk om echt een duidelijk overzicht te krijgen als je op Google elektrische fiets ingeeft. Zo zijn er bijvoorbeeld de elektrische stadsfietsen, meteen een categorie waarin je veel verschillende modellen zal terugvinden.

Ze hebben echter wel iets gemeen, want ze zijn allemaal ontworpen om de beste prestaties te leveren op de weg. Dat kunnen dan lange fietstochten op zondagmiddag zijn of je dagelijkse pendeltocht door de stad. We delen de elektrische stadsfietsen op in twee categorieën: De vrijetijdsfietsen en de urban bikes.

1. Vrijetijdsfietsen

De vrijetijdsfiets ziet eruit als een traditionele fiets waar een motortje op geïnstalleerd is. Dit zijn meteen ook de goedkoopste elektrische fietsen die je kan krijgen: het prijsplafond zit hier rond de 1.500 euro, al zijn er veel exemplaren voor minder dan 1.000 euro te vinden. Wil je een fiets zoals je er nu al een hebt, maar dan met elektrische motor en helemaal zorgenvrij Dan zit je bij de vrijetijdsfietsen goed.

2. Urban bikes

Wat je in dat geval zal missen, is de draagbaarheid van een urban bike. Deze dienen op zich dezelfde functie als de vrijetijdsfiets, maar doen dat in een modern jasje. Ze zijn gebouwd om makkelijk te dragen te zijn en zijn, zoals het hoort bij een moderne fiets, vaak voorzien van een app die je zelf je instellingen laat bepalen. Minimalisme is vaak belangrijk en in veel gevallen zal je zelf nog onderdelen moeten toevoegen, zoals spatborden of een staander. Bekijk het als de opties bij een nieuwe wagen.

3. Commuter e-bikes

Waar urban bikes (zeg gerust ‘stadsfiets’) meer gericht zijn op stedelijk verkeer, is er ook een categorie voor interstedelijk verkeer: commuter e-bikes. Zulke elektrische fietsen zijn vaak een pak duurder dan de instap stadsfietsen, maar bieden dan ook meer comfort, vermogen én bereik. Dat comfort vind je terug in de aanwezige vering in de voorvork, evenals zadels die gemaakt zijn voor lange(re) ritten. Zoals gezegd is bereik bij dit type modellen belangrijk: de nadruk ligt echt op het afleggen van lange afstanden. Daar zul je wel meer voor moeten betalen: een commuter e-bike kost al snel meer dan 2.500 tot 3.000 euro.

4. Elektrische mountainbikes

Naast bovenstaande is er ook nog een tweede grote categorie, namelijk die van de elektrische mountainbikes, ofwel e-mountainbikes. Veel uitleg is hier niet bij nodig, want ze vullen dezelfde functie als de niet-elektrische modellen en zijn dus uitermate geschikt om door de bossen en velden te rijden. Ze zijn voorzien van schokdempers en kunnen een pak meer verdragen dan de traditionele stadsfiets, wat hen ideaal maakt voor de sportieve gebruiker. Door deze schokdempers en hun brede banden zijn ze echter ook aan te raden als je vaak op slechte wegen rijdt. Reken er wel op dat je aardig meer zal betalen.

5. Elektrische vouwfietsen

De elektrische vouwfietsen vormen de laatste grote categorie en zijn gemaakt om met je mee te nemen, of dat nu in de koffer van je auto is of op het openbaar vervoer om de laatste kilometers naar het werk te overbruggen. De meeste exemplaren kan je in het midden samenvoegen.

Hoe duur is een e-bike?

Een e-bike hoeft niet per se duur te zijn. In de huidige markt kan je al snel een e-bike aankopen voor minder dan 1.000 euro als je dat zou willen. Je betaalt op dat moment voor een elektrische fiets die je van punt A naar punt B kan brengen zonder veel meer. Voor sommige gebruikers is dit meer dan voldoende en je kan voor deze modellen terecht bij de gemiddelde fietsenwinkel.

Toch willen sommigen meer dan eender welke elektrische fiets, net zoals dat bij wagens het geval is. Wil je een fiets die ook een lifestyle-element toevoegt aan je ervaring? Dan zal je hiervoor meer gaan betalen. We denken dan bijvoorbeeld aan een Cowboy, VanMoof of Tenways, moderne elektrische fietsen die voor een volledige ervaring zorgen, zoals je dat ook bij Tesla kan vinden. Kies je voor deze categorie dan zal je een budget moeten voorzien van ongeveer 2.000 euro of meer. Wie echt serieus is over zijn aankoop kan nog een stapje verder gaan en kiezen voor een premium e-bike van het hoogste niveau.

In deze laatste categorie vinden we onder meer commuter e-bikes, elektrische mountainbikes en andere professionele fietsen die richting de 10.000 euro gaan, maar ook de stevigere e-bikes van rond de 3.500 euro.

De beste elektrische fietsen

 1. Cowboy 4 & Cowboy 4 ST
 2. Tenways CGO600 Pro
 3. VanMoof Electrified S5 en X5
 4. Tenways CGO600
 5. Trek Allant+ 6
 6. Tenways CGO800S
 7. Cortina E-Silento Pro

1. Cowboy 4 & 4 ST

Cowboy 4 & 4 ST

Voordelen

Sportieve zithouding
Handige cockpit
Uitstekende rijervaring

Nadelen

Prijziger dan voorganger

Specificaties

 • Prijs: vanaf 2.990 euro
 • Autonomie: 70 kilometer
 • Gewicht: 18,9 kilogram
 • Maximale snelheid: 25 km/u
 • Extra’s: app (Cowboy), uitneembare batterij

Inmiddels hoef je voor de oude Cowboy 3-modellen niet meer terecht bij het Belgische e-bike merk terecht. De plaats van die modellen is volledig overgepakt door de Cowboy 4 en Cowboy 4 ST (kort voor Step Through, ofwel doorstapmodel). Wat de elektrische fietsen van Cowboy uniek maken is vooral hun design. Cowboy was tezamen met VanMoof enkele jaren grondlegger van de urban e-bike.

Zulke urban e-bikes laten zich kenmerken door vloeiende lijnen, vaak met een nette afwerking en lichten die in het frame verwerkt zijn. Verder vind je op de Cowboy-modellen ook een digitaal cockpit terug; dat is echter niet veel meer dan een Quadlock-bevestiging om je telefoon op het stuur te monteren. Dat zo’n mount direct op het stuur zit, oogt wel luxe. Bovendien word je telefoon meteen opgeladen van zodra hij geïnstalleerd is in de cockpit.

vooraanzicht
© Cowboy
Uitgelicht artikel Cowboy 4 review: sportief e-biken

Een e-bike draait echter om meer dan design alleen. Qua aandrijving vind je op de Cowboy-fietsen steeds een achterwielmotor terug met een vermogen van 250 watt en 45Nm koppel. Ideaal voor (fiets)verkeer in stedelijke gebieden. Dat geldt ook voor het bereik van 40 tot 80 kilometer. Voor grote afstanden hoef je de 4 of 4 ST zeker niet te kopen; zoek je een e-bike voor ritten binnen (of net buiten) de stad? Dan zijn de fietsen zeker het aanraden waard.


2. Tenways CGO600 Pro

Tenways CGO600 Pro

Voordelen

Trapondersteuning werkt heel soepel
Uitneembare batterij
Strak en mooi design met geïntegreerde koplamp
Goede prijs-kwaliteitverhouding

Nadelen

Losse achterlamp (niet op batterij aangesloten)
Zithouding niet geschikt voor lange afstanden

Specificaties

 • Prijs: vanaf 1.799 euro
 • Autonomie: 80 kilometer
 • Gewicht: 16 kilogram
 • Maximale snelheid: 25 km/u
 • Extra’s: app (Tenways), uitneembare batterij

Zowel de Tenways CGO600 als de CGO600 Pro worden gekenmerkt door een trapondersteuning die erg soepel en natuurlijk aanvoelt. In de trapas zit een krachtsensor die dat mogelijk maakt. Krijg je tegenwind of fiets je bergop? Dan zal de fiets dit aanvoelen en wordt de ondersteuning aangepast naargelang je trapkracht.

Tenways CGO600 Pro Midnight-Black
© Tenways

Die ondersteuning wordt geleverd door een elektrische motor in het achterwiel van de CGO600 Pro. Hoewel we meestal liever middenmotoren zien vanwege hun natuurlijke ondersteuning en onderhoudsvriendelijkheid, hebben we daar bij deze 60Nm MiVice-motor nooit aan gedacht. De motor is geruisloos en doet fietsen op de Tenways ontzettend natuurlijk aanvoelen. Ook heb je, tenzij je dagelijks bergen moet beklimmen, meer dan voldoende kracht tot je beschikking om elke rit moeiteloos af te ronden. Ook tegen de wind in.

Uitgelicht artikel Tenways CGO600 Pro e-bike review Tenways CGO600 Pro review: sportieve urban e-bike

Een belangrijk verschil met de non-Pro variant is ook de uitneembare accu. Zo hoef je de fiets dus niet naast een stopcontact te parkeren. Ook is de fiets iets meer hufterproof door de in het frame ingebakken voorlamp. Enig minpuntje is dat dit dan weer niet het geval is met de lamp achter op de Tenways.

Over accessoires gesproken: let er wel op dat de fiets standaard zonder fietsslot, spatborden en poot geleverd wordt. Tenways levert de poot en spatborden nu tijdelijk gratis mee bij de fiets, maar normaal moet je die aanschaffen voor 98 euro. Tel daar dan ook nog de kosten voor een degelijk slot bij op.


3. VanMoof Electrified S5 & X5

 • Prijs: vanaf 3.498 euro
 • Autonomie: 60-150 kilometer
 • Gewicht: 21 kilogram
 • Maximale snelheid: 25 km/u
 • Extra’s: app (VanMoof)

VanMoof Electrified S5 & X5

Voordelen

LED-ringen op het stuur
Stillere motor
Versnellingen reageren sneller

Nadelen

Bereik blijft enigszins beperkt
Prijs aan de forse kant

Specificaties

 • Prijs: vanaf 3.498 euro
 • Autonomie: 60-150 kilometer
 • Gewicht: 21 kilogram
 • Maximale snelheid: 25 km/u
 • Extra’s: app (VanMoof)

Net zoals dat bij de Cowboy 4 het geval is, hebben de VanMoof Electrified S5 en X5 enkele grote verbeteringen ontvangen ten opzichte van de vorige generatie (de S3 en X3, de vierde generatie werd overgeslagen en de derde kreeg simpelweg enkele updates). Zo bevinden er zich nu LED-ringen in het stuur die met een snelle blik informatie geven over je snelheid, accu en connectiviteit met de app. Om het maximale uit de app te halen werd er een optionele telefoonhouder ontworpen waarop je smartphone horizontaal gemonteerd kan worden. 

VanMoof
© TechPulse / Arthur De Graef

Er werden ook andere verbeteringen aangebracht. Zo moet de nieuwe Gen 5 Motor nog stiller werken en zou het schakelen tussen versnellingen een pak vlotter moeten gaan, een puntje van kritiek dat we hadden bij de VanMoof S3. De VanMoof S5 en A5 reageren op de eigen bewegingen van de rider dankzij de verbeterde elektronica, de vernieuwde torque sensor en de Gen 5 E-shifter.


4. Tenways CGO600

Tenways CGO600

Voordelen

Trapondersteuning werkt heel soepel
Strak en mooi design
Goede kwaliteit voor de prijs

Nadelen

Geen uitneembare batterij
Losse achterlamp (niet op batterij aangesloten)

Specificaties

 • Prijs: vanaf 1.599 euro
 • Autonomie: 70 kilometer
 • Gewicht: 15 kilogram
 • Maximale snelheid: 25 km/u
 • Extra’s: app (Tenways)

Tenways is een relatief nieuwe speler op de e-bikemarkt. Het bedrijf is in 2021 opgericht na een succesvolle crowdfundingcampagne via Indiegogo. Datzelfde jaar openden ze hun hoofdkantoor in Amsterdam en werd de CGO600 gelanceerd. Intussen hebben ze ook de CGO800S aan hun portfolio toegevoegd.

E-bikes
Tenways CGO600
Beste E-bikes
© Tenways

De Tenways CGO600 is een citybike met urban looks en brengt een alternatief voor de (duurdere) fietsen van bijvoorbeeld Cowboy en VanMoof. De fiets richt zich als citybike op relatief kortere fietsritten, bijvoorbeeld dagelijkse ritjes van en naar het werk of de winkel.

Uitgelicht artikel Tenways CGO600 Tenways CGO600 review: soepele urban e-bike

De CGO600 is één van de fijnste elektrische fietsen die we hebben getest. Hij blinkt vooral uit in zijn instant en soepele rijondersteuning. Daarnaast ziet de fiets er gewoon goed uit en wil je er zeker op gezien worden. We hadden graag een uitneembare batterij gezien, maar dat nemen we voor deze prijs graag op de koop toe.


5. Trek Allant+ 6

Trek Allant+ 6

Voordelen

Sportieve rijervaring
Soepele vering (maar niet té)
Autonomie is afdoende

Nadelen

Zadel is vrij hard
Versnellingen zijn ondermaats
Ketting is niet afgedekt

Specificaties

 • Prijs: vanaf 3.899 euro
 • Autonomie: 60-125 kilometer
 • Gewicht: 23,3 kilogram (545 Wh batterij)
 • Maximale snelheid: 25 km/u
 • Extra’s: Kiox 300-display (met app, Bosch), uitneembare batterij

Zie de Trek Allant+ 6 gerust als een solide mix tussen een e-mountainbike en commuter e-bike. Doorheen de week vervoert de fiets je moeiteloos van-naar werk, terwijl je in het weekend gravelpaden overwint. De hardware van Trek’s is een ideale combinatie van de twee concepten met ijzersterke vering en een relatief laag gewicht, en een groots bereik met de 545 of 725 Wh batterij. De brede banden met extra grip helpen niet alleen op gravelpaden – ze zorgen er ook voor dat je in regenachtige omstandigheden veilig op pad gaat.

Trek Allant+ 6 header
© TechPulse / Jeffrey van de Velde

Niet onbelangrijk, zeker gezien de motor flink wat vermogen te bieden heeft. De Bosch Performance Line CX-motor levert namelijk een koppel van maar liefst 85Nm. Daar trek je niet alleen moeiteloos mee op bij een stoplicht, de trapondersteuning laat je ook zware heuvels of bergen overwinnen. Ideaal is ook dat de e-bike zowel kracht- als rotatiesensoren biedt, en daardoor de geboden kracht aanpast op de kracht die jij zelf op de pedalen zet.

Uitgelicht artikel Trek Allant+ 6 header Trek Allant+ 6 review: ideale e-mountainbike voor stadsverkeer

Hoeveel kracht je zet ontdek je ook via Bosch’ Kiox 300-display op de Allant+ 6. Dat display is één van de Bosch Smart-schermen die werkt met de zogenaamde ‘Flow’-app. Via die app plan je zelfs fietsroutes die op het display verschijnen. Het mag uiteraard allemaal wat kosten en met 3.899 is de Trek e-bike best fors geprijsd. Tegelijk krijg je hardware die dit prijspunt ook rechtvaardigd.


6. Tenways CGO800S

Tenways CGO800S

Voordelen

Premium fiets voor een scherpe prijs
Soepele trapondersteuning met verschillende niveaus
Uitneembare accu

Nadelen

Trapondersteuning hapert soms bij wegrijden

Specificaties

 • Prijs: vanaf 1.899 euro
 • Autonomie: 100 kilometer
 • Gewicht: 23 kilogram
 • Maximale snelheid: 25 km/u
 • Extra’s: app (Tenways), uitneembare batterij

Na de succesvolle eerste e-bike van het merk, komt Tenways nu met de CGO800S. Een doorstapmodel (of damesmodel) dat een breder publiek moet aanspreken. De Tenways CGO800S verschilt voornamelijk van zijn voorganger door zijn meer ontspannen zithouding dan het broertje, de Tenways CGO600.

Tenways CGO800S review
© Tenways

De CGO800S presteert gelijk aan veel commuter e-bikes, terwijl hij qua prijsklasse eerder terechtkomt in de klasse van vrijetijdsfietsen. Net als de CGO600 (Pro) biedt de CGO800S een achterwielmotor met een koppel van 35Nm. Het koppel houdt daarmee niet direct over, maar is voldoende voor ritten in de stad. Tijdens zulke ritten kun je alvast vertrouwen op navigatie-aanwijzingen via het geïntegreerde display dat gekoppeld is aan de Tenways-app voor Android en iOS.

Uitgelicht artikel Tenways CGO800S review Tenways CGO800S review: ontworpen voor comfort

Goed om te weten is dat de accu van de CGO800S ook uitneembaar is. Zo hoef je de fiets dus niet steeds naast een oplader neer te zetten. Vaak opladen is alvast niet nodig: op één lading gaat de fiets ongeveer 100 kilometer mee (afhankelijk van de ondersteuningsmodi). Oh, en wat het verschil maakt ten opzichte van goedkopere e-bikes is de geïntegreerde vering in de voorvork.


7. Cortina E-Silento Pro

Cortina E-Silento Pro

Voordelen

Indrukwekkende actieradius
Fijne rijervaring
Geraffineerde Shimano-middenmotor

Nadelen

Zadel is wel echt te hard
Zithouding is niet altijd comfortabel
Lakkwaliteit mag beter

Specificaties

 • Prijs: vanaf 3.599 euro
 • Actieradius: 85-170 kilometer
 • Gewicht: 26,75 kilogram
 • Maximale snelheid: 25 km/u
 • Extra’s: app (Shimano)

Cortina begint zich steeds meer te focussen op betaalbare én meer luxueuze e-bikes. De E-Silento Pro valt duidelijk meer in de laatstgenoemde categorie, met een prijskaartje van 3.599 euro. Daar krijg je dan wel de langste autonomie voor die wij ooit noteerden in een e-bike test. In de ecomodus haal je soms een actieradius van maximaal 170 kilometer. Ook in de Turbo-stand haal je overigens nog met gemak de 80 kilometer.

Cortina E-Silento Pro
© TechPulse / Jeffrey van de Velde

Die afstand haal je onder meer vanwege de geraffineerde Shimano Steps E-6000-middenmotor en de forse 500Wh batterij. Tijdens het rijden viel ons meteen op dat de vering ontzettend comfortabel is; het afleggen van grotere afstanden doe je dan ook zonder enige moeite. Waar we wel iets meer moeite mee hebben is het zadel, dat na verloop van tijd niet genoeg ondersteuning geeft aan het zitvlak.

Uitgelicht artikel Cortina E-Silento Pro header Cortina E-Silento Pro review: perfecte e-bike voor actievelingen

Wat we verder nog moeten benoemen is de ideale naafversnellingen van de Nexus 7-speed versnellingen. Wat ons betreft is dat voor deze fiets precies het juiste aantal versnellingen, met steeds voldoende opties om het verzet op een juiste zwaarte in te stellen. Dan is er enkel nog het scherm. Wat ons betreft biedt dit scherm net wat te weinig mogelijkheden voor zijn prijsklasse. Tegelijk: zie jij niet direct noodzaak voor een ingebouwde fietscomputer met navigatie-aanwijzingen, dan toont dit scherm precies alle informatie die je nodig hebt,


Updategeschiedenis

We passen deze koopgids regelmatig aan om oude, niet langer aangeboden, modellen te vervangen door nieuwe elektrische fietsen. Hier vind je steeds de updategeschiedenis met doorgevoerde wijzigingen.

 • 16/05/2023: Mi Electric Folding Bike is uit het artikel verwijderd (niet beschikbaar), VanMoof S3 en X3 zijn verwijderd (niet beschikbaar) en de Trek Verve+ 1 is vervangen door de recent geteste Trek Allant+ 6.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zie jij heil in de toekomst van VR?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Clickx 417

Clickx 417

Bestel nu!

Business