Oud of nieuw: welke iPad biedt de beste koop?

Apple iPad Pro
© Unsplash / Daniel Romero
De nieuwe iPads van Apple zijn best duur. Kan je besparen door een ouder model in huis te halen, of is dat een slecht idee?

Vorige week lanceerde Apple nieuwe iPads. De nieuwe iPad Pro heeft een supersterke M4-chip, terwijl de nieuwe iPad Air ook geüpgraded werd. De toestellen liggen vanaf vandaag in de winkels, maar moet je echt zo’n nieuwe iPad in huis halen? Of kan je geld besparen door een wat ouder model te kopen?

iPad Air

Wie de artikelen rondom de lancering van de nieuwe iPad Air gelezen heeft, weet het waarschijnlijk al: eigenlijk is er niet erg veel veranderd. De meest ingrijpende wijziging is ongetwijfeld de nieuwe chip. Dit keer voorziet Apple de iPad Air van een M2-chip, terwijl in het model uit 2022 nog een M1-chip zit. Op papier is de nieuwe chip 15 tot 25 procent sneller dan de vorige. Dat is best al wel wat, maar volgens Apple is de vooruitgang nog veel minder bescheiden: het bedrijf zelf spreekt over een prestatiewinst van 50%.

iPad Air 2024
© Apple

Daar is het, wat de iPad Air betreft, grotendeels mee gezegd. Heb je al een iPad Air in huis? Of je het nieuwe model in huis moet halen, hangt dan vooral af van je gebruiksscenario. Gebruik je het toestel vooral voor sociale media, om recepten op te zoeken en films en series te kijken? Dan lijkt de upgrade te klein om een nieuwe iPad in huis te halen.

Heb je nog geen tablet van Apple in huis, en kan je niet kiezen tussen het oude en het nieuwe model? Dan raden we het meest recente model aan. De prijs van het 2022-model ligt momenteel niet veel lager dan die van het 2024-model. Met het nieuwe model profiteer je van langere software-ondersteuning, maar ook van kleinere verbeteringen aan de iPad zelf. Zo zit de camera hier op een andere plek, en kan je de toestellen met meer opslag krijgen. Dat maakt de toestellen veel gebruiksvriendelijker, waardoor ze hun beperkte meerprijs meer dan waard zijn.

iPad Pro of Air?

Weet je niet goed of je moet kiezen tussen een iPad Pro of Air? Ook hier hangt veel af van hoe je het toestel gebruikt. Gebruik je het toestel voor je werk of heb je een creatieve hobby? Dan is de iPad Pro de moeite waard. Voor huis-, tuin- en keukengebruik is een iPad Air meer dan krachtig genoeg, en dat geldt ook voor studenten die notities willen maken in de les.

Wil je graag een grotere iPad? Bij de vorige generatie moest je dan nog verplicht voor het duurdere Pro-model gaan, maar dat is hier niet het geval. Apple biedt nu, naast de iPad Air van 11 inch, ook een iPad Air van 13 inch aan. In hun basisconfiguratie is zo’n grote iPad Air van 13 inch nog steeds 250 euro goedkoper dan een kleine iPad Pro.

iPad Pro

Heb je al een iPad Pro, maar wil je weten of een upgrade het waard is? Daarvoor kijk je best naar hoe je eigen iPad nog presteert. Begint die stilaan te traag te worden voor de zwaarste toepassingen? Dan kan zo’n nieuwe iPad Pro met M4 zeker soelaas bieden. Die chips zijn van het krachtigste dat Apple al gebouwd heeft, en leveren dus topprestaties.

© Apple

Haal je een nieuwe iPad in huis om een andere reden, bijvoorbeeld omdat het scherm stuk is? Dan zouden we durven besparen door voor een iPad Air te opteren. Indien je nog steeds tevreden bent van de prestaties van je iPad Pro uit 2022 is dat een uitstekende manier om minder geld uit te geven. Die nieuwe en snellere chip voor de iPad Air is namelijk dezelfde M2 als die in oude iPad Pro-modellen. Met andere woorden: door een beetje in te leveren op scherm- en camerakwaliteit, bespaar je al snel 500 euro. Dat is namelijk het verschil in prijs tussen de basismodellen van de nieuwe iPad Air en Pro.

Niet om te zeggen dat een iPad Pro het anders niet waard is: de schermkwaliteit, de camera’s en zelfs de luidsprekers zijn op dit toestel merkbaar beter. Met de iPad Pro is een absolute topervaring gegarandeerd, al moet je wel bereid zijn om daar flink voor bij te betalen.

Conclusie

Een iPad is niet hetzelfde als een iPhone, en dat wordt hier nog maar eens duidelijk. Apple brengt jaarlijks nieuwe smartphones uit, waardoor het geen slecht idee is om voor een ouder en goedkoper model te kiezen. Tussen deze iPads en de vorige zit echter een periode van twee jaar. Dat wil vooral zeggen dat je minder lang van software-ondersteuning geniet als je nu nog een ouder toestel koopt.

Heb je al een iPad Air in huis en wil je deze opfrissen door een nieuw model? Dat lijkt ons enkel interessant als je het oude toestel kan inruilen voor een mooi bedrag. Heb je een iPad Pro liggen? Weet dan dat de nieuwe iPad Air even sterk is als hetgeen je al in huis hebt. Wordt je huidige iPad Pro traag? Dan zouden we natuurlijk wel upgraden.

Hoe dan ook: als je een nieuwe iPad in huis haalt is het op dit moment interessanter om de nieuwe modellen in huis te halen. Modellen met de vermelding ‘2022’ laat je eerlijk gezegd beter links liggen. De nieuwe toestellen krijgen langer software-ondersteuning, zijn klaar voor AI-functies én ondersteunen de nieuwe Apple Pencil Pro.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business