De beste draadloze oortjes in 2024: het beste geluid zonder draad
Draadloze oortjes zijn tegenwoordig de standaard geworden voor wie een compacte oplossing zoekt om via zijn smartphone naar muziek te luisteren of handenvrij te bellen. Bovendien zijn er eigenlijk bijna geen smartphones meer die nog een hoofdtelefooningang hebben, waardoor de keuze voor draadloze oortjes simpelweg voor de hand ligt.
De keuze voor het juiste oordopje is echter niet altijd even makkelijk. Het aanbod is enorm gegroeid sinds de 3,5mm-aansluiting verdween. Vrijwel alle smartphonefabrikanten, van Apple tot OnePlus en Samsung, hebben hun eigen in-ears op de markt gebracht. Ook grote namen uit de audiowereld zoals Bose, Sennheiser en Sony lanceren steeds meer draadloze oortjes.
Het ene paar oortjes blinkt uit in ruisonderdrukking (ANC), terwijl anderen ongekende audioprestaties of de langste batterijduur op de markt bieden. Wij hebben al deze oortjes voor je onderzocht en vatten onze bevindingen samen in deze gids, met de beste draadloze in-ears die je op dit moment kan kopen. Zoals bij elk product, hebben deze oortjes elk hun eigen sterke en zwakke punten, maar het zijn stuk voor stuk oortjes die zeker het overwegen waard zijn; waar je ze ook voor gaat gebruiken.
De beste draadloze oortjes
- Sony WF-1000XM5
- Apple Airpods Pro (Gen 2)
- Sennheiser Momentum True Wireless 4
- Jabra Elite 10 (eerste en tweede generatie)
- Samsung Galaxy Buds 2 Pro
- Nothing Ear (2)
1. Sony WF-1000XM5
Sony WF-1000XM5
Voordelen
Nadelen
Specificaties
- Gewicht: 5,9 gram (per oortje)
- Batterijduur: 8 uur per lading, 24 uur met oplaadcase
- Codecs: AAC, LDAC en SBC
- Waterbestendigheid: IPX4
- Extra’s: ANC, ambient sound, app (Android en iOS)
Deals
Sony WF-1000XM5 écouteurs sans Fil à réduction de Bruit, Bluetooth, Intra-Auriculaires avec Micro, 36 Heures d'autonomie, Charge Rapide, IPX4, Compatible iOS et Android – Noir
Sony’s WF-reeks is al jarenlang bekroond als een van de beste in-ears op de markt. Met de introductie van de WF-1000XM5’s begin 2024, bevestigt Sony die reputatie. De draadloze oortjes van de Japanse fabrikant leveren ongeëvenaarde Active Noise Cancelling (ANC) prestaties. Zet je de oortjes voor het eerst in en activeer je ANC, dan kan het even wennen zijn. De stilte is verbluffend. Gelukkig went je snel aan dit comfort en wil je daarna niets anders meer. Of je nu op reis bent, een drukke omgeving bezoekt of op kantoor zit: overal is het ineens muisstil.
Naast de superieure ANC-prestaties biedt Sony ook al jarenlang indrukwekkende audiokwaliteit. De WF-oortjes zijn gericht op liefhebbers van basgeluid, maar blijven verrassend dynamisch in het gehele frequentiespectrum. De Momentums creëren wellicht een iets ruimtelijker geluidsbeeld, ondanks dat ze geen ruimtelijke audio kunnen afspelen. De XM5 klinkt in vergelijking iets gesloten. In sommige gevallen is de basweergave verder net iets te fors, zo merkten we in onze review. Bij nummers als One Dance van Drake dreunt de bas haast je hoofd uit.
Sony heeft het gewicht van de vijfde generatie WF-1000’s ook nog eens met 20 procent weten te verlagen. Die gewichtsreductie komt het draagcomfort van de WF-1000XM5 ten goede. De klachten over eerdere WF-generaties op dit gebied zijn hiermee verleden tijd. Ondanks het gewichtsverlies, is de batterijduur niet aangetast. De in-ears leveren op één lading een ongekende batterijduur van 9 uur.
2. Apple AirPods Pro (Gen 2)
Apple AirPods Pro (Gen 2)
Voordelen
Nadelen
Specificaties
- Gewicht: 5,4 gram (per oortje)
- Batterijduur: 6 uur per lading, 30 uur met oplaadcase
- Codecs: AAC en SBC
- Waterbestendigheid: IPX4
- Extra’s: ANC, ambient sound, spatial audio
Deals
Apple AirPods Pro (2ᵉ génération) avec Boîtier de charge MagSafe (USB‑C)
Met de tweede generatie AirPods Pro verfrist Apple de uiterst succesvolle eerste generatie Pro-oortjes. Het design blijft vrijwel gelijk aan zijn voorganger en ook functioneel zien we nauwelijks verschillen. De oortjes bieden nog altijd actieve ruisonderdrukking (ANC). Wel kreeg de NC-functie een upgrade, wat ze een stuk effectiever maakt in het buitenhouden van omgevingsgeluid. Bose zit met de QC Earbuds II nog met gemak aan de top van de ruisonderdrukkingladder, maar ook met de oortjes van Apple hebben we niets om over te klagen.
De transparantiemodus van de AirPods Pro kreeg er ditmaal een adaptieve modus bij. We bij de eerste generatie AirPods Pro al sterk onder de indruk van de ruisonderdrukking-prestaties, en dat is nu enkel nog maar toegenomen. Al is het maar omdat de de adaptieve modus de ‘scherpe randjes’ van het geluid af weet te halen. Loop je bijvoorbeeld langs een bouwwerf, dan verlies je niet meteen je oren aan het geluid van bouwmaterieel.
Het geluid van de AirPods Pro (Gen 2) is ook gewoon ontzettend goed te noemen. We merken wel op dat het geluid de focus legt op zang en baselementen. Audiopuristen die op zoek zijn naar true-to-life-audio, zoeken dat wellicht beter elders. Daar komt nog bij dat codecs als AptX, LDAC of LHDC ontbreken. Je zit met deze oortjes vast aan de AAC-codec die iPhones ondersteunen. De batterijduur van ongeveer 6 uur maakt het gebrek aan kwalitatievere codecs wel weer gedeeltelijk goed. In totaal gaan de oortjes tot 30 uur mee op één batterijlading, aldus Apple.
3. Sennheiser Momentum True Wireless 4
Sennheiser Momentum True Wireless 4
Voordelen
Nadelen
Specificaties
- Gewicht: 6,2 gram (per oortje)
- Batterijduur: 7 uur per lading, 30 uur met oplaadcase
- Codecs: AAC, SBC, AptX, AptX Adaptive (lossless), LC3
- Waterbestendigheid: IP54
- Extra’s: ANC, ambient sound, app (Android en iOS), Auracast, multipoint
Deals
Sennheiser Momentum True Wireless 4 – Graphite
De Sennheiser Momentum True Wireless 3 waren al jarenlang een van de beste draadloze oortjes op de markt. Over het ontwerp was er weinig te klagen, en blijkbaar was Sennheiser er zelf ook tevreden mee: het is namelijk ongewijzigd gebleven. De oortjes zitten nog steeds comfortabel en de stoffen etui geeft ze een luxe uitstraling.
Die luxe is ook terug te horen in de audiokwaliteit van de Momentum True Wireless 3. Je wordt werkelijk meegezogen in de diepe bassen van de in-ears, maar ook zang- en instrumentgeluiden klinken erg goed. Voor liefhebbers van een krachtige bas is het een waar audiospektakel. Via de Smart Control-app kun je dit geluidsprofiel nog naar eigen smaak aanpassen. Is de bas net iets te overweldigend? Dan schroef je hem met een paar tikken eenvoudig omlaag.
Liefhebbers van ruimtelijke audio komen helaas bedrogen uit met de Momentum True Wireless 3. Deze functie is niet beschikbaar op Sennheisers nieuwste in-ears. Wil je toch kunnen genieten van ruimtelijk geluid, dan ben je bij de in-ears van Jabra aan het juiste adres. Wat wél aanwezig is op de Momentums, is LE Audio en Auracast. Deze functies komen er later via een over-the-air-update bij. Je bent er dus van verzekerd dat de oortjes de nieuwste bluetoothstandaarden ondersteunen.
De ANC-kwaliteit is niet het absolute hoogtepunt van de Momentum-oortjes, maar doet wat we ervan verwachten. Schakel je ANC in, dan is het plotseling een stuk stiller om je heen. Echter, op dit gebied presteren Bose en Sony met hun high-end oortjes een stuk beter. De batterijduur is met een gemiddelde luisterduur van 6 uur en 50 minuten redelijk. Oortjes van concurrenten gaan soms een stuk langer mee.
4. Jabra Elite 10 (eerste en tweede generatie)
Jabra Elite 10
Voordelen
Nadelen
Specificaties
- Gewicht: 5,5 gram (per oortje)
- Batterijduur: 6 uur per lading, 27 uur met oplaadcase
- Codecs: AAC, LE Audio (LC3), SBC
- Waterbestendigheid: IP57
- Extra’s: ANC, ambient sound, app (Android en iOS), multipoint, spatial audio
Deals
Jabra Elite 10 – Écouteurs sans fil Bluetooth intra-auriculaires – Technologie Jabra Advanced Active Noise Cancellation – 6 microphones intégrés, son Dolby Atmos – Noir brillant
Jabra maakte onlangs bekend dat het geen nieuwe draadloze oortjes meer ontwikkelt, en dat vinden we enorm jammer. Die aankondiging viel samen met de lancering van nieuwe Jabra Elite 10-oortjes, van een tweede generatie. Vooral het doosje werd doorontwikkeld, maar de oortjes zelf bleven grotendeels dezelfde.
Wat het meeste opvalt aan deze oortjes is hoe comfortabel ze zitten. Ze zitten stevig vast, waardoor je geen moment schrik moet hebben dat ze uitvallen, maar zijn tegelijkertijd comfortabel genoeg om de hele werkdag in te houden. Combineer dat met een uitstekende audiokwaliteit, ondersteuning voor Dolby Atmos, een indrukwekkend arsenaal aan microfoons en dus ook een sterke ruisonderdrukking, en je hebt de Jabra Elite 10. De oortjes zijn perfect voor wie op kantoor werkt of vaak reist, maar maken ook indruk als je gewoon wat Netflix wil kijken. Het enige dat we niet met deze oortjes zouden doen, is sporten: daarvoor zijn de Jabra Elite 8 Active meer geschikt.
Stiekem hopen we dat andere fabrikanten een beetje komen afkijken bij Jabra: nooit eerder ervaarden we zulke comfortabele oortjes. Dat het Deense merk het op dat vlak voor bekeken houdt, is namelijk enorm jammer.
5. Samsung Galaxy Buds 2 Pro
Samsung Galaxy Buds 2 Pro
Voordelen
Nadelen
Specificaties
- Gewicht: 5,5 gram (per oortje)
- Batterijduur: 5 uur per lading, 18 uur met oplaadcase
- Codecs: AAC en SBC
- Waterbestendigheid: IPX7
- Extra’s: ANC, ambient sound, app (Android), spatial audio
Deals
Samsung Galaxy Buds2 Pro Écouteurs sans fil sans fil avec batterie longue durée 3 microphones, audio 360°, haut-parleur 24 bits 2 voies Graphite
De Samsung Galaxy Buds 2 Pro gaan ondertussen al wel even mee, maar dat doet absoluut geen afbraak aan hoe de oortjes presteren. Onlangs reviewden we deze oortjes voor de tweede keer, en daar kon alleen maar uit blijken dat de Buds 2 Pro de tand des tijds goed doorstaan hadden. De oortjes weten zich te onderscheiden dankzij het design zonder steeltje en het relatief compacte doosje. Vandaag kijken we daar niet meer van op, maar dat komt vooral door de standaard die deze oortjes gezet hebben.
Op vlak van geluid en ANC kunnen we helder zijn: de oortjes klinken goed, maar hebben er sinds hun lancering heel wat concurrentie bijgekregen. Tegenwoordig kan op vlak van geluid en ANC allemaal net iets beter, maar daar betaal je vaak een forse meerprijs voor. Deze oortjes van Samsung blinken dan ook vooral uit omwille van hun prijs-kwaliteitverhouding, die in dit segment ongeëvenaard blijft.
6. Nothing Ear (2)
Nothing Ear (2)
Voordelen
Nadelen
Specificaties
- Gewicht: 4,5 gram (per oortje)
- Batterijduur: 4 uur per lading, 22,5 uur met oplaadcase
- Codecs: AAC, LDHC 5.0 en SBC
- Waterbestendigheid: IP54
- Extra’s: ANC, ambient sound, app (Android en iOS), multipoint
Deals
Nothing Ear Draadloze Oordopjes True Wireless – Noise Cancelling – Wit
De Nothing Ear (2) onderscheidt zich in deze lijst met een unieke prijs-kwaliteitverhouding. Met een prijskaartje van slechts 149 euro zijn ze een stuk goedkoper dan de meeste andere oortjes. Voor dat bedrag krijg je bovendien het meest opvallende design van alle oortjes in deze vergelijking. De transparante case en de futuristische vormgeving van de oortjes zijn onmiskenbaar Nothing. Echter, de transparante plastics zijn wel gevoelig voor krassen, dus voorzichtig gebruik is aan te raden.
Voor 149 euro krijg je een hoop waar voor je geld. De ruisonderdrukking is voldoende, maar haalt niet het niveau van Bose of Sony. Wel handig is de multipoint-functionaliteit, waarmee je de oortjes met twee apparaten tegelijk kunt verbinden en automatisch kan schakelen. Dit is een standaardfunctie op high-end oortjes, maar minder gebruikelijk in deze prijsklasse.
Helaas heeft de Nothing Ear (2) ook enkele minpunten. De batterijduur is met zo’n 4 uur per lading ondermaats. De Samsungs Galaxy Buds 2 Pro, die in dezelfde prijsklasse vallen, gaan een stuk langer mee. Ook de geluidskwaliteit kan beter. Het hoog is wat te scherp afgesteld, wat op den duur vermoeiend kan zijn bij het luisteren naar muziek. Gelukkig kan je dit in de Nothing X-app nog enigszins aanpassen.