Tips

Werken op je laptop in de zon? Zo zie je wat er op het scherm staat

laptop zon
De kans dat deze meneer kan lezen wat er op het scherm staat, is klein. © uzhursky / iStock.com
Zit je graag met je laptop buiten op je terras? Aan de hand van deze 5 tips kan je de hinder van het zonlicht beperken. Geniet ervan!

De zomer is weer in het land en de zon begint weer te schijnen. Ideaal, alleen is er één probleem: je moet studeren of werken, en dus eigenlijk achter de computer zitten. Het zou zonde zijn om al dat goede weer te missen, dus is het aanlokkelijk om die laptop even mee naar buiten te nemen en van de zon te genieten.

Eenmaal je buiten zitten, is de kans groot dat je toch wat problemen ervaart. Door het zonlicht dat zo fel op je scherm schijnt, zie je plots niets meer. Gelukkig zijn er een aantal zaken die je kan ondernemen om wel goed zicht te hebben op je werk.

Software-instellingen

Eén van de gemakkelijkste (en goedkoopste) manieren om je laptopscherm beter zichtbaar te maken in de zon, is door wat aanpassingen te maken in de software. Eén van de wijzigingen die je heel makkelijk kan maken, is het verhogen van de schermhelderheid. De kans is groot dat die al op het maximum staat, maar het kan zeker geen kwaad om dit nog eens te controleren. Hoogstwaarschijnlijk heeft je laptop specifieke toetsen om de schermhelderheid te verhogen – duw hier een aantal keren op. Een hogere helderheid zorgt ervoor dat je minder van je eigen reflectie in het scherm ziet.

Reflecties op je scherm? Met een aantal aanpassingen in de software verminder je ze. © Wavebreakmedia / iStock

Nog zo’n instelling die je snel kan maken, is de modus voor hoog contrast inschakelen. Die instelling vind je in Windows 11 onder ‘Toegankelijkheid’, onder het kopje ‘Contrastthema’s’. Hier kan je uit verschillende thema’s kiezen die alles wat beter zichtbaar maken. Knap is het niet meteen, maar het kan wel helpen als je wil werken in de zon.

Werk je in de zon? Dan is het bovendien geen slecht idee om de donkere modus uit te zetten. Ook dat kan ervoor zorgen dat je minder reflecties ziet in het scherm.

Omgeving aanpassen

Krijg je met softwaretweaks geen beter zicht op het scherm? Dan zijn er nog een aantal andere dingen die je kan doen om toch niet verblind te worden door de zon. Met een beetje geluk kan je jezelf positioneren zodat je zelf een beetje schaduw creëert. Anders is het geen slecht idee om jezelf om te draaien, met de achterkant van je laptop naar de zon.

Door tussen je laptop en de zon te gaan zitten, werp je zelf een schaduw op het scherm. © Martin Dimitrov / iStock.

Je hebt ook de optie om een zonnescherm voor je laptop te kopen, maar dat raden we toch eerder af. De zonneschermen passen namelijk niet op elke laptop en een goed exemplaar is vrij duur. We raden dit enkel aan als je vaak van huis bent. Zit je in je eigen tuin? Dan kan je ook zelf een zonnescherm ‘knutselen’. Zet een kartonnen doos op z’n kant en zet je laptop daarin: zo hou je die vervelende zon makkelijk van je scherm.

Wil je deze zomer vaker in je tuin of op je terras werken? Dan schaf je best een parasol aan. Door die een beetje slim te positioneren kan je zelf in de zon zitten terwijl je laptop in de schaduw staat. Anno 2024 is er geen enkele technologie die beter werkt dan een parasol.

Koop een andere laptop

Als je zelfs onder een parasol niets van je laptopscherm ziet, is het misschien tijd om een nieuw toestel aan te schaffen. Als je het belangrijk vindt dat je het scherm ook in de zon kan lezen, zijn er twee zaken waar je op moet letten.

Eerst en vooral dien je rekening te houden met de maximale helderheid. Het feit dat je het laptopscherm niet kan zien in de zon, komt doordat het niet helder genoeg is. De helderheid van schermen wordt uitgedrukt in ‘nits’. Als die waarde hoger is, is het scherm ook helderder.

Het scherm van de Macbook Pro heeft bijvoorbeeld een maximale helderheid van 1000 nits in de XDR-weergave, waardoor het relatief goed zichtbaar is in de zon. In de normale modus bedraagt de maximale helderheid 600 nits. Voor een laptopscherm is dat flink wat. Ook een laptop zoals de Acer Swift Go 14, met een maximale helderheid van 500 nits, is zeker geschikt om buiten te werken.

Ook de coating van het scherm is iets waar je rekening mee kan houden. De schermen op meeste laptops hebben een vrij reflectieve coating. Dit helpt om, in goede omstandigheden, alles er extra scherp te doen uitzien. Om er zeker van te zijn welke laptops een antireflectieve coating hebben, moet je er de specificaties bij nemen. De prijs is alvast geen indicator. De peperdure Macbook Pro’s hebben bijvoorbeeld zo’n coating, maar heel wat goedkopere ThinkPad-modellen van Lenovo hebben ook zo’n coating. Een webshop als Coolblue geeft je meteen de optie om toestellen te filteren op basis van die coating. Op die manier bespaar je al flink wat werk.

Wees je er wel bewust van dat duurdere laptops vaak ook een helderder scherm hebben, die dus net iets beter zichtbaar zullen zijn. Een antireflectieve coating alleen is geen garantie dat het scherm altijd goed zichtbaar is.

beeldschermlaptopsmonitorontspanningzomer

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen