Tips

5 tips om met je laptop buiten te werken zonder hinder van de zon

Zit je graag met je laptop buiten op je terras? Aan de hand van deze 5 tips kan je de hinder van het zonlicht beperken. Geniet ervan!

De lente is dit jaar vroegtijdig in ons land en ook de komende dagen zullen we weer van een aangenaam lentezonnetje mogen genieten. Het zou zonde zijn om ook tijdens je werkuren heel de tijd binnen te moeten zitten. Mis niets van het goede weer en ga met je laptop buiten werken in de tuin of op een terras.

Er is echter één groot probleem als je buiten zit met je laptop: het zonlicht. De reflectie van het licht verstoort de zichtbaarheid op je scherm. Maar via enkele simpele trucs kan je de hinder daarvan verminderen.

Hoe werk je buiten met je laptop?

Zet de helderheid van je scherm hoger

Je kan een paar instellingen aanpassen aan je laptop om buitenwerk vlotter te doen verlopen. Een eerste puntje waar je naar moet kijken is de helderheid van je scherm. Die zet je best zo hoog mogelijk om je eigen reflectie zo min mogelijk te zien. Dit kan bijvoorbeeld via de instellingen van Windows of macOS. De meeste laptops hebben hiervoor echter ook een aparte knop tussen de F-toetsen op de bovenste rij van je toetsenbord. Welke toets precies kan van toetsenbord tot toetsenbord verschillen, al is het icoon van de toets wel universeel: het kleiner zonnetje verlaagt de helderheid, de grotere zon verhoogt die.

Er is wel één minpunt verbonden aan je laptop gebruiken met een hogere beeldhelderheid: de batterij gaat sneller leeg. Ga dus verkieselijk ergens zitten waar je een stopcontact in de buurt hebt en hou je oplader (en eventueel ook een verlengstekker) daarom zeker bij de hand als je buiten wil werken met je laptop.

helderheid aanpassen
Pas de helderheid van je scherm aan.

Schakel hoog contrast in

Net als de beeldhelderheid verhoog je best ook het contrast, om de verschillen tussen donker en licht te versterken. Dit zal de leesbaarheid bij fel zonlicht verbeteren. Voor Windows doe je dit door de beeldweergave aan te passen in de Instellingen. Veel eenvoudiger is de sneltoetscombinatie ALT + SHIFT + PRINTSCREEN. Via dezelfde combinatie schakel je het hoge contrast ook weer uit.

Heb je een Mac, dan is de werkwijze lichtjes anders. Je klikt eerst op het Apple menu, om vervolgens door te gaan naar Systeemvoorkeuren en Toegankelijkheid. In het tabblad Zien moet je Beeldscherm wijzigen van zwart-op-wit naar wit-op-zwart. Via een schuifbalk kan je het contrast nog eens verhogen. De sneltoetscombinatie voor dit alles is CONTROL + OPTION + COMMAND + 8.

hoog contr ast windows
Schakel hoog contrast in.

Koop of maak een zonnescherm

Naast het aanpassen van je PC-instellingen zijn er ook enkele gadgets die buiten werken aangenamer kunnen maken. Een zonnescherm is als een soort zonnebril voor je laptop. Je plaatst deze over je laptop zodat het zonlicht wordt buiten geworden. Dat je scherm zo ook moeilijker leesbaar wordt voor pottenkijkers is een extra voordeel.

Echter zijn zonneschermen voor laptops vaak een nogal dure aankoop voor wat je er echt aan hebt. Je bespaart jezelf heel wat centen door je scherm gewoon zelf te maken. Daarvoor hoef je echt niet je beste knutsel- en timmerwerk boven te halen. Zelfs met een kartonnen doos waar je laptop inpast kan je al ver komen.

Pas je omgeving aan

Ook als je buiten werkt, is het belangrijk een werkomgeving te creëren waar je optimaal rendement haalt. Werk zoveel mogelijk in de schaduw. Je laptop langdurig blootstellen aan zonlicht verhoogt het risico op oververhitting, zeker in de zomer bij warme temperaturen. Heb je geen natuurlijke schaduw in je tuin of op je balkon, zet dan een parasol. Onder een laken kruipen kan als noodoplossing ook nog voldoen. Positioneer jezelf zodat je tegen de zon inkijkt om je scherm niet bloot te stellen aan het licht. Dat kan natuurlijk wel hinderlijk zijn voor je eigen ogen, dus zet indien nodig dan een zonnebril op.

Geloof het of niet, maar zelfs met de keuze van je kledij kan je de reflectie van het zonlicht verminderen. Donkere kledij houdt zonnestralen meer vast dan lichte kledij. Een zwarte T-shirt is dus een beter keuze dan een witte T-shirt om buiten te werken.

Koop een laptop die geschikt is voor buitengebruik

De ene laptop is al wat geschikter voor buitengebruik dan de andere. Dit is eventueel een factor die je in gedachten kan houden wanneer je een nieuwe laptop aankoopt. Het belangrijkste verschil is vooral dat tussen een mat of een glanzend scherm. Glanzende schermen zien er veel mooier en levendiger uit, maar ze fungeren als een spiegel voor licht. Maar ook een mat scherm biedt zeker geen perfecte bescherming tegen licht en heeft eerder doffe kleuren. Tegenwoordig neemt het glossy scherm het wel over als de standaardnorm, en worden er nog nauwelijks laptops met een mat scherm gemaakt.

Kom je echt heel vaak buiten met je laptop, dan kan opteren voor een ‘rugged’ laptop misschien wel interessant zijn. Dit type laptops heeft een stevigere buitenkant, waardoor ze wel tegen een stootje kunnen. Sommigen zijn zelfs waterdicht. Vind je een rugged laptop niet zo elegant, dan kan je met een beschermende cover je laptop ook al goed beschermen tegen de gevaren van de buitenwereld. Laptopcovers zijn te vinden voor elk merk en formaat.


Laatst bijgewerkt op 16/03/2022.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business