Reviews

Acer Swift Go 14 review: perfect voor studenten en op kantoor

Acer Swift Go 14
© Acer
Voordelen
Bijzonder knap oledscherm
Lichtgewicht laptop van klein formaat
16:10-beeldverhouding is ideaal voor productiviteit
Nadelen
NPU wordt nog niet echt gebruikt
Geen Windows Hello
Aanbevolen prijs: €1.399
Waar te koop?

Acer Laptop Swift Go 14 SFG14-72-771L 14" Intel Core Ultra 7 32 GB RAM 1 TB SSD

Totaalscore 9
Met de Swift Go 14 lanceert Acer een eerste AI-laptop. Het is een toestel waarvan de chip niet enkel een CPU en GPU bezit, maar ook een NPU; een zogenaamde ‘neural processing unit’. Die moet helpen om allerlei AI-taken vlot uit te voeren.

Je mag de naam van de laptop letterlijk nemen: de Swift Go 14 is, zoals zoveel laptops van Acer, een bijzonder makkelijk toestel om mee te nemen. Dat ligt deels aan het kleine formaat van 14 inch, maar ook aan het lage gewicht. Het toestel weegt slechts 1,25 kg, waardoor je het zonder last wegsteekt en meeneemt. De laptop is klein, wat het makkelijk maakt om bijvoorbeeld in de trein een beetje te werken.

Ideaal voor onderweg

Dat werkt gemakkelijk: je krijgt op de Swift Go 14 met chiclettoetsen te maken. Die laten zich makkelijk indrukken en bieden een aangename klik met voldoende weerstand. Ideaal om blind te typen, aangezien je altijd weet wanneer je goed gedrukt hebt. Ondanks het kleine formaat van de laptop, blijft ook het touchpad voldoende groot, waardoor je makkelijk door Windows navigeert. Het touchpad pikt aanrakingen en speciale gestures op zoals het hoort, en het oppervlak voelt aangenaam. Dat zorgt ervoor dat de laptop je werk nooit in de weg zit, en je daadwerkelijk productief kan zijn.

© Acer

Wie zijn of haar laptop veel buitenshuis gebruikt, zal weten dat er dan een groot probleem boven het hoofd hangt. De zon kan er namelijk voor zorgen dat het scherm slecht zichtbaar wordt. Daar heeft de Swift Go 14 eigenlijk niet echt last van. Dat komt dankzij de piekhelderheid van het oledscherm in onze laptop: die bedraagt 500 nits. Dat is behoorlijk wat voor een laptop, waardoor het scherm van deze Acer er toch wel echt uitspringt.

‘Wow’-led

Dat is niet de enige reden waarom het scherm lof verdient. Ons model is uitgerust met een glanzend CineCrystal-scherm dat een resolutie van 2880×1800 pixels heeft. Dat is net wat anders dan een doorsnee beeldscherm: zoals zoveel laptops tegenwoordig heeft de Swift Go 14 een 16:10-beeldverhouding. Dat zorgt ervoor dat er net wat meer tekst op het scherm kan, wat je productiviteit alleen maar ten goede komt. Verder zijn de kleuren die het scherm laat zien gewoon verbluffend. De laptop toont 100 procent van het DCI-P3 kleurengamma, met knappe contrasten. Van de standaard bureaubladachtergrond val je achterover, en dat geldt ook voor films en series die je op deze laptop kijkt. Vooral wanneer de content in HDR beschikbaar is, is die om duimen en vingers bij af te likken.

Het oledscherm op de Acer Swift Go 14 is een van de mooiste schermen die we ooit zagen. © Acer

Batterij

Belangrijk voor een laptop die je onderweg gebruikt, is natuurlijk dat de batterij het lang genoeg uithoudt. Dat is met deze laptop gelukkig wel het geval, zelfs met het heldere scherm. Het oledscherm helpt daar flink bij: pixels die zwart moeten zijn, staan namelijk helemaal uit. Bovendien zorgt Wi-Fi 7 ook voor een lager energieverbruik. Al bij al klokt dit toestel af na gemiddeld 12 á 13 uur, waardoor het meer dan toereikend is voor onderweg. De lader van de laptop is bovendien klein genoeg om mee in je tas te passen, waardoor je ook tijdens langere tripjes geen problemen ondervindt.

Ook zonder kleren keizer

Onderhuids, aan de minder visuele kant, is de Acer Swift Go 14 nog steeds een knap toestel. De laptop hoeft het met de Intel Core Ultra 7-chip zeker niet van uiterlijk alleen te hebben. Aan het pakket werd bovendien 32 GB RAM toegevoegd. Het volstaat eigenlijk om te zeggen dat de laptop voor alledaagse taken bijzonder performant is. Schakelen tussen meerdere apps gaat zonder horten en stoten, dankzij de vlotte processor en een overdaad aan werkgeheugen.

Moest je Excel-bestand plots vastlopen, dan ligt de fout alvast niet bij de laptop. Ook wat betreft opslag zit je goed: hij is namelijk uitgerust met een SSD van 1 TB. Nieuw aan de Swift Go 14 is dat er een NPU mee in de processor zit. De processoren van vandaag zijn vaak SoC’s, waar de CPU en GPU in één pakket zitten. Met de Ultra-chips voegt Intel daar nu ook een NPU aan toe. Die is in staat om allerlei AI-taken lokaal af te handelen.

Acer Swift Go 14
Enkele modellen bevatten een Core Ultra-chip van Intel, waardoor het om AI-laptops gaat. © Acer

Alleen: op het moment van schrijven zijn er in Europa niet veel toepassingen beschikbaar die daar gebruik van maken. In de Acer-laptop gaat het om enkele webcam- en microfoonfuncties. Op een bepaald moment zal Microsoft Copilot ook hier toegankelijk worden, en dan zal zo’n NPU wel veel belangrijker worden. Doordat die efficiënter AI-taken berekent dan de CPU of GPU, zal je zo heel wat tijd en batterijduur kunnen besparen. Tot nader order blijft het NPU-verbruik in taakbeheer wel op 0 procent staan, wat een beetje als zonde aanvoelt. Op toekomstige modellen van de Swift Go 14 zal bovendien een Copilot-toets zitten, maar die is hier nog niet aanwezig. Via die nieuwe toets zal je in ieder geval het AI-systeem van Microsoft kunnen bereiken. Kortom: die NPU zal een vrij grote rol gaan spelen in je dagelijks pc-gebruik.

Aansluiten en vergaderen

Zo weet de Acer Swift Go 14 op meerdere vlakken indruk te maken: het is een uitstekende laptop voor op kantoor, maar ook om na de uren mee te ontspannen. De ingebouwde microfoon en webcam zorgen er trouwens voor dat je makkelijk kan vergaderen, al had de webcamkwaliteit gerust wat beter gemogen. Het toetsenbord heeft witte achtergrondverlichting, met indicators voor capslock en de microfoon. Verder val het toestel te ontgrendelen met een vingerafdrukscanner, die in de aan-uitknop verwerkt zit. Het is een toevoeging waar we ondertussen niet echt meer van onder de indruk zijn. Integendeel, ondersteuning voor Windows Hello (zodat je kan inloggen met je webcam) was mooi geweest.

Interessant aan de Swift Go 14 is dat je ook behoorlijk wat aansluitingen krijgt, zeker voor zo’n kleine laptop. Dat was in het verleden al wel eens anders. De Swift Go 14 geeft je toegang tot een HDMI-uitgang en maar liefst twee USB 3.2 Gen 1 Type A-poorten. Daarnaast zitten er 2 Thunderbolt 4-poorten op de laptop. De chipset ondersteunt wel Gigabit Ethernet, maar de laptop biedt daarvoor geen aansluiting. Voor bedraad internet zal je dus een dongle moeten aanschaffen, al kan je ook gewoon gebruikmaken van de ingebouwde Wi-Fi 7. Verder biedt het toestel een microSD-kaartlezer en een combojack om je koptelefoon of headset op aan te sluiten, al kan dat laatste ook via Bluetooth LE.

Het juiste modelnummer?

Let wel op bij de aanschaf van jouw Acer Swift Go 14: het merk heeft namelijk verschillende modellen in de aanbieding, steeds met kleine verschillen. Zo zijn er niet alleen modellen met touchscreens in omloop, maar ook met minder werk- en/of opslaggeheugen. Afhankelijk van de chip zitten er bovendien Arc- of Iris Xe-graphics in de laptop. Als je af en toe graag een spelletje speelt, dan zijn Arc-graphics zeker aan te raden. Voor de zwaarste games koop je beter een echte gaminglaptop of desktopcomputer, maar voor een streepje ontspanning kan dit toestel zeker zorgen. Nogal wat toestellen uit de Swift Go 14-reeks hebben een Multi-Control Touchpad, maar dit was op ons toestel met modelnummer SFG14-72 niet het geval. Ook op andere Belgische en Nederlandse toestellen is die knappe touchpadfunctie, voor zover geweten, niet aanwezig.

Conclusie

De Acer Swift Go 14 is een AI-laptop tot en met, al heeft het toestel die AI-functies niet nodig om knap uit de verf te komen. In dagelijks gebruik is het toestel ongelooflijk vlot en aangenaam, zeker als je het vaak moet meenemen of onderweg in de weer bent. De 16:10-beeldverhouding zorgt ervoor dat je net wat meer op het scherm kwijt kan, waardoor je wat vlotter werkt. Dat maakt van de Acer Swift Go 14 een ideale werklaptop, zeker voor wie tussen thuis en het kantoor of de aula schippert. Acer vergeet verder niet dat mensen na de werkuren ook wat ontspanning nodig hebben en weet je Netflix-serie of -film tot het volgende niveau te tillen dankzij het knappe oledscherm.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business