Tips

Reclame in Windows 11 uitschakelen? Dit is hoe het kan

Windows 11 reclame
© Windows / Unsplash
Windows 11 laat reclame, zogenaamde 'aanbevelingen', zien in het Startmenu. Hier lees je hoe je ze uitzet.

Windows 11 was al geen populair besturingssysteem en daar lijkt niet meteen verbetering in te komen. Heel wat gebruikers klagen namelijk over het nieuwe beleid van Microsoft: er is namelijk reclame te zien in het Startmenu van Windows. De ene keer gaat het om een ‘aanbeveling’ voor OneDrive, terwijl andere gebruikers aanbiedingen voor Xbox Game Pass of andere nieuwe apps zien verschijnen.

Op termijn zou Microsoft ook toepassingen van derde partijen willen aanbevelen in het Startmenu. Dat is, begrijpelijk genoeg, tegen de zin van meeste gebruikers. Bij de aankoop van zo’n nieuwe pc staat het nergens vermeld, maar in feite betaal je wel voor Windows. Heel wat gebruikers vinden die reclame in het Startmenu van Windows 11 daardoor een regelrechte schande. Om die gebruikers toch iets of wat tegemoet te komen, biedt Microsoft de optie om aanbevelingen te verbergen. Met andere woorden: de reclame in Windows 11 kan je uitzetten, je hoeft er alleen de juiste instellingen voor te vinden.

Aanbevelingen uitschakelen

De procedure om reclame in Windows 11 uit te schakelen is relatief simpel.

  1. Open de Instellingen-app
  2. Navigeer naar ‘Persoonlijke instellingen’
  3. Duw op de optie ‘Startmenu’
  4. Schakel ‘Aanbevelingen voor tips, snelkoppelingen, nieuwe apps en meer weergeven’ uit

Door de optie voor aanbevelingen uit te schakelen, zal je geen reclame voor nieuwe apps meer ontvangen in het startmenu. Heb je graag dat het startmenu er elke keer hetzelfde uitziet? Dan kan je ook nog de opties ‘Meestgebruikte apps weergeven’ en ‘Recent geopende items weergeven in Start, Jumplists en de Verkenner’ uitschakelen. Zo zorg je ervoor dat het startmenu er steeds hetzelfde uitziet, zonder aanbevelingen van Windows.

Andere instellingen

Daarnaast kan je in dit menu ook kiezen hoe het startmenu er ongeveer moet uitzien. Heb je liever niet te veel aanbevelingen? Dan kan je er hier voor kiezen om meer vastgemaakte items te tonen. Let wel: het onderdeel ‘aanbevelingen’ verdwijnt nooit helemaal uit het Startmenu, ook niet als het systeem gaan aanbevelingen kan maken. Om die reden kan het aantrekkelijk zijn om recent geopende items alsnog weer te geven in het Startmenu.

microsoftwindows 11

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals