Nieuws

Windows 11 krijgt meer reclame in startmenu

Windows 11
© Unsplash / Sunrise King
Microsoft test een nieuw systeem voor reclame in het startmenu van Windows 11. Daarin wil Microsoft apps van derden gaan promoten.

Voor Microsoft is het niet de eerste keer dat het ‘adverteert’ in Windows. Meestal gaat het dan om advertenties voor zijn eigen diensten, zoals Office en OneDrive. Recent kwam Microsoft nog met een pop-up voor Chrome-gebruikers, waarin ze werden aangespoord om Bing te proberen. Daarmee zouden ze dan ook gratis toegang krijgen tot OpenAI’s GPT-4. In de toekomst lijkt Microsoft ook advertenties van derden toe te laten in Windows 11, zo meldt PhantomOcean3 via X.

App-promoties in startmenu

Volgens de tipster gaat het om app-promoties onder de sectie “Aanbevolen apps” in het startmenu van Windows. De reclame wordt vergezeld van een “Promotie”-label, waardoor de advertenties gemakkelijk te onderscheiden zijn van de werkelijk aanbevolen apps en bestanden. Wil je liever geen app-promoties zien, dan moet je dit handmatig uitschakelen. De instelling hiervoor vind je in de Personalisatie-instellingen, onder het kopje “Start”.

Naast app-promoties zou Microsoft ook “tips” en “meer” willen aanbevelen. Wat onder “meer” valt, laat de softwaregigant in het midden. De app-promoties gelden vooralsnog ook enkel voor het startmenu. Het lijkt er dus niet op dat Microsoft plots op andere plekken reclame wil aanbieden, al kan dit in de toekomst uiteraard nog wel wijzigen.

Microsoft-aanbevelingen

Het zal Microsoft er ook niet van weerhouden om zijn eigen apps te blijven aanbevelen. Zelfs bij het installeren van een browser zoals Chrome krijg je reclame te zien voor Edge. Ook probeert Microsoft gebruikers op allerlei manieren aan OneDrive te binden. Zo is de clouddienst oververtegenwoordigd in het instellingen-menu van Windows 11. Zelfs bij de beveiligingsinstellingen wordt het aanbevolen om OneDrive te gebruiken ‘om je bestanden te beschermen’ in het geval er malware op je pc belandt.

Dat Microsoft zijn diensten veelvuldig aanbeveelt, is overigens niet verrassend. Fabrikanten van pc’s en laptops betalen een relatief lage prijs voor het besturingssysteem. Daar staat tegenover dat het bedrijf jarenlang onderhoud moet uitvoeren aan Windows, zonder bijkomende verdiensten. Met het Office-pakket – en andere diensten als Edge – poogt Microsoft al eens wat extra inkomsten te genereren.

microsoftWindowswindows 11

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN