Koopgidsen

De beste externe opslag in 2024 (harde schijf of SSD)

Externe opslag koopgids 2024
© Unsplash/TechPulse
Op zoek naar een harde schijf voor een back-up of gebruik onderweg? Dit zijn onze suggesties voor een externe SSD of HDD.

Externe harde schijven en SSD’s zijn enorm praktisch: je kan ze gebruiken om bestanden, foto’s en video’s op te slaan en er een back-up van te maken. Het is ook nog steeds de beste manier om bestanden naar een andere computer, je laptop, Mac en zelfs je telefoon over te zetten. Gamers kunnen ze dan weer gebruiken om de spelcollectie voor hun console op te bewaren.

Uitgelicht artikel Back-up maken Hoe maak ik het best een back-up?

Verschillen in externe opslag

Externe opslag bestaat in verschillende maten. Kon je vroeger nog kiezen uit klassieke 3,5-inch-HDD’s en kleinere 2,5-inch-schijven, is het aanbod inmiddels aangevuld met steeds compactere SSD’s. Zulke SSD’s, die vele terabytes aan opslag bieden, bieden vaak dezelfde snelheid als de NVMe-SSD’s in je computer.

Externe 2,5-inch-schijven en SSD’s kloppen voor hun stroomvoorziening steeds aan bij de usb-poort van je computer. Enkel de grotere 3,5-inch-HDD’s vereisen nog externe stroomvoorziening; vandaar dat je ze bijna exclusief tegenkomt in NAS-systemen en opslagstations van bedrijven als WD en Seagate.

Waarop moet je letten bij de aankoop van een externe harde schijf of SSD?

Bij het aankopen van externe opslag moet je letten op het formaat, maar ook op de opslagcapaciteit, de snelheid en de aansluitingen. Ook beveiliging kan belangrijk zijn. Bovendien is het een goed idee om een maximale aankoopprijs te bepalen.

Voldoende opslaggeheugen

De opslagcapaciteit bepaal je natuurlijk helemaal zelf en is afhankelijk van wat je denkt nodig te hebben. Tel alvast even het aantal gigabytes van je belangrijkste bestanden bij elkaar op om een idee te krijgen. Dat getal verdubbelen en naar boven afronden is zeker geen slecht idee om ook in de toekomst voldoende ruimte te hebben.

1 TB is steeds vaker het kleinste formaat voor externe opslag, nog los van het type opslaggeheugen. Wil je iets meer opslaggeheugen, dan kan je voor niet veel meer al 2 TB opslag krijgen. Let daar dus goed op en kies eventueel net iets meer dan je nodig denkt te hebben: dan heb je zeker genoeg opslag voor in de toekomst. Boven de 2 TB gaan de prijzen vaak relatief snel omhoog, zeker als we over SSD’s spreken. Heb je de snelheid van een SSD niet nodig, dan kan je mogelijk flink besparen met een oude maar vertrouwde HDD.

beste harde schijf
Tijdig een back-up maken op een HDD of SSD kan je leven redden.

Overdrachtsnelheid

Bij het kiezen van externe opslag speelt ook de snelheid van het opslagmedium een rol. Fysieke schijven, zoals je die vindt in HDD’s, zijn een stuk trager dan SSD’s. Als je de externe opslag enkel gebruikt voor je lokale back-ups, dan speelt snelheid niet zozeer een rol. Het maakt immers niet zoveel uit als het net een uurtje langer duurt om de back-up af te ronden. Wanneer je continu bestanden vanaf de opslag bewerkt, is het echter een ander verhaal. Zeker als je grotere bestanden bewerkt, zoals foto’s en video’s, speelt de snelheid van opslag een rol. Als je steeds moet wachten tot een bestand is geladen of voor je iets op kan slaan, dan begint na verloop van tijd gewoon te storen.

Snelheid van je USB-poorten

Het is belangrijk om mee te wegen dat niet alle SSD’s razendsnel zijn. Wie denkt voor een dubbeltje op de eerste rang te zitten, kan wel eens met een miskoop te maken krijgen. Mogelijk ligt dat niet eens aan de opslagchips. Die zijn meestal behoorlijk performant, ook op de goedkoopste SSD’s. De beperking ligt vaak echter bij de maximale overdrachtssnelheid die de usb-aansluiting ondersteunt. Bij USB 3.2 Gen 1 is de maximale overdrachtssnelheid 5 Gbps, terwijl USB 3.2 Gen 2 op 10 Gbps uitkomt. Niet alle vormen van externe opslag beschikken echter over zo’n snelle poort. In sommige gevallen moet je het nog doen met een USB 2.0-aansluiting, die beperkt is tot 480 Mbps.

Een SSD kan dan wel lees- en schrijfsnelheden adverteren van 1.000+ Mb/s, maar dat ga je niet terugzien in de praktijk. De USB 2.0-aansluiting beperkt zich namelijk tot 60 Mb/s. Bij nieuwere standaarden ligt het snelheidsplafond wel een stuk hoger, zoals 625 Mb/s voor USB 3.2 Gen 1 en 1.250 Mb/s voor opslag met het USB 3.2 Gen 2-predicaat. Let bij het kopen van externe opslag dus niet alleen op de snelheid van het opslagmedium, maar dus ook op de (theoretische) overdrachtssnelheid.

Spiek intussen even op je computer welke aansluitingen je kan gebruiken. Zeker bij oudere computers ligt de maximale overdrachtssnelheid nog wel eens aan de lage kant. Heb je enkel USB 2.0-aansluitingen, dan heb je niets aan een SSD met USB 3.2 Gen 2. In dat opzicht bepaalt de traagste usb-poort hoe snel je HDD of SSD kan werken.

Uitgelicht artikel Cursus: bouw je eigen NAS

Beveiligingsprotocollen

Stal je gevoelige bestanden op de externe HDD of SSD, dan is het aan te raden om een SSD of HDD mét beveiliging te kiezen. Zulke externe opslag kan je dan enkel ontgrendelen met een wachtwoord of met je vingerafdruk. Vaak loopt dit via versleutelingsproces via de software van je externe opslag. Dit houdt ook in dat je ze niet kan ontgrendelen als je de software niet op een pc of smartphone hebt staan. Wil je ook zonder die software toegang houden, dan kan een variant met vingerafdrukscanner van pas komen.

Externe opslag voor je smartphone

Dat is ook meteen een mooi bruggetje naar smartphones: is de software namelijk wel beschikbaar voor smartphones? Bij het uitkiezen van externe opslag houd je best in het achterhoofd op welke apparaten de opslag wordt aangesloten. Sommige SSD’s komen met extra software voor je smartphone die het weer eenvoudiger maken om een back-up te maken van je foto’s of video’s, of dus om de beveiliging van de SSD te beheren.

De beste externe harde schijven en SSD’s op de markt in 2024

  1. Seagate Expansion Portable Drive
  2. Samsung Portable T7 SSD
  3. SanDisk Extreme Portable V2
  4. Samsung T5 EVO
  5. Sandisk Professional G-DRIVE Armorlock SSD
  6. Synology BeeDrive

1. Seagate Expansion Portable Drive

Seagate Expansion Portable Drive

Voordelen

Lage prijs per GB
Prima prestaties bij grote bestanden

Nadelen

Traag bij kleine bestanden
Voelt goedkoop aan

Specificaties

  • Capaciteit: 1 TB, 2 TB, 4 TB, 5 TB
  • Aansluiting: USB 3.2 Gen 1 (5 Gbps)
  • Type schijf: 2,5 inch, HDD
  • Prijs: vanaf 0,02 euro per GB (5 TB)

Deals

Seagate Expansion Portable 1 TB

Last Amazon price update was: 26 april 2024 09:09 09:09

Als je op zoek bent naar een betaalbare HDD, kom je steevast twee merken tegen: Seagate en WD. Beide merken bieden betaalbare harde schijven met maximaal 5 TB opslaggeheugen. Welke variant je kiest, ligt niet zozeer aan de specificaties. Geen van beide HDD’s zijn snel te noemen. Dat merk je met name bij het lezen en schrijven van kleinere bestanden. Zodra je met grotere bestanden aan de slag gaat, stijgt ook de schrijfsnelheid, tot ongeveer 130 MB/s. Toch is dit niet de schijf die je wilt gebruiken om grotere projecten mee af te werken. We zouden hem eerder aanraden voor back-ups of het opslaan van kleine bestanden.

We merken op dat de Seagate Expansion Portable Drive iets stiller is en een stuk minder warm wordt dan WD’s Elements Portable. Vandaar dat we de Seagate hebben gekozen voor deze koopgids. Wat de prijzen betreft, ligt het ongeveer gelijk, en koop je bij zowel Seagate als WD al 1 TB opslag voor 50 euro. Ook als het op de 5TB-versie aankomt, zijn ze aan elkaar gewaagd, met prijzen van vlak onder de 130 euro.

2. Samsung Portable T7 SSD

Samsung Portable T7 SSD

Voordelen

Relatief lage prijs per GB
Krachtige prestaties
Beveiligingsmogelijkheden

Nadelen

Beperkte opslagconfiguraties (1 of 2 TB)

Specificaties

  • Capaciteit: 500 GB, 1 TB, 2 TB, 4 TB (T7 Shield)
  • Aansluiting: USB 3.2 Gen 2 (10 Gbps)
  • Type schijf: SSD
  • Snelheid (schrijven): 1.000 Mb/s
  • Prijs: vanaf 0,070 euro per GB (2 TB)

Deals

Samsung T7 Shield | Disque SSD Externe Portable Noir, 1 To, Résistant aux chocs, à l'eau et à la poussière, vitesse jusqu'à 1050Mo/s

Last Amazon price update was: 26 april 2024 09:09 09:09

De Samsung Portable T7 is momenteel onze favoriete externe NVMe SSD. Met een gewicht van slechts 58 gram is het een enorm lichte SSD die met afmetingen van 85 x 57 x 8 millimeter bovendien zeer compact is. Het gaat om een schijf met USB 3.2 Gen 2-aansluiting (via USB-C of USB-A) en dus theoretisch gezien een maximale snelheid van 10 Gbps of 10.000 Mbps. Samsung belooft een leessnelheid van 1.050 MB/s en schrijfsnelheid van 1.000 MB/s op de doos, wat tijdens onze tests werd bevestigd.

Uitgelicht artikel Review Samsung T7: beste in zijn klasse

De SSD is snel genoeg om programma’s en games te draaien zonder ze naar een interne harde schijf te moeten verplaatsen, wat op onze redactie goed van pas komt bij het testen van laptops. Maken we foto’s voor het magazine Shoot, dan maken we meteen een back-up van onze SD-kaart na een fotoshoot, zodat er zeker niets verloren gaat. De Samsung Portable T7 is dus ideaal voor dagdagelijks gebruik en komt met wachtwoordbescherming. De T7 Touch heeft ook nog eens een vingerafdruksensor.

Wie zijn externe opslag onder extreme omstandigheden gebruikt, kan terecht bij de Samsung Portable T7 Shield SSD. De T7 Shield komt namelijk met een rubberen omhulsel en is IP65 water- en stofbestendig. Je betaalt normaliter wel net iets meer voor de Portable T7 Shield, maar in de aanbieding zijn ze nagenoeg gelijk geprijsd.

3. SanDisk Extreme Portable V2

SanDisk Extreme Portable V2

Voordelen

Stevige behuizing
Krachtige prestaties

Nadelen

Hoge prijs per GB

Specificaties

  • Capaciteit: 500 GB, 1 TB, 2 TB, 4 TB
  • Aansluiting: USB 3.2 Gen 2 (10 Gbps)
  • Type schijf: SSD
  • Snelheid (schrijven): 1.000 Mb/s
  • Prijs: vanaf 0,066 euro per GB (4 TB)

Deals

Wie op zoek is naar een draagbare SSD die razendsnel is en bovendien ook nog eens tegen een stootje kan, doet er goed aan om eens te kijken naar de SanDisk Extreme Portable V2. Dankzij de USB 3.2 Gen 2-aansluiting haalt deze SSD een overdrachtsnelheid van maar liefst 10.000 Mbps. Daarmee is hij in principe even performant als de Portable T7-SSD van Samsung. Ook de lees- en schrijfsnelheden (sequentieel) liggen gelijk, op 1.000 MB/s voor respectievelijk schrijf- en leesacties.

Uniek aan de Extreme Portable V2 is zijn aluminium behuizing met siliconen omhulsel, wat hem enorm duurzaam maakt. Een val van twee meter hoog zou geen problemen mogen opleveren. IP55 water- en stofbestendigheid is ook voorzien en er is zelfs een karabijnhaak aanwezig waarmee je hem makkelijk aan je rugzak kunt bevestigen. Intern vinden we 256-bit AES-encryptie terug, zodat enkel jij toegang hebt tot de opgeslagen bestanden.

Onder de streep is de SanDisk net iets duurder dan de Samsung Portable T7 Shield. Of je voor Samsung of SanDisk kiest, hangt dan ook meer af van persoonlijke merkvoorkeur dan de functionaliteit. Neem ook zeker een kijkje bij de applicaties en laat die ook deels de keuze bepalen. Uiteindelijk is het natuurlijk ook je portemonnee die spreekt; in dat opzicht krijg je bij Samsung nu eenmaal meer waar voor je geld.

4. Samsung T5 EVO

Samsung T5 EVO

Voordelen

Compact
Scherpe prijs

Nadelen

Trager dan concurrerende SSD’s

Specificaties

  • Capaciteit: 2 TB, 4 TB, 8 TB
  • Aansluiting: USB 3.2 Gen 1 (5 Gbps)
  • Type schijf: SSD
  • Snelheid (schrijven): 460 Mb/s
  • Prijs: vanaf 0,064 euro per GB (8 TB)

Deals

De Samsung Portable T7 SSD begeeft zich tezamen met de Portable T9 in het topsegment van Samsungs draagbare SSD-lijn. Met de T5 EVO biedt Samsung hiervoor een betaalbaar alternatief, met lagere lees- en schrijfsnelheden (tot 460 MB/s) en een lagere doorvoersnelheid van 5 Gbps via USB 3.2 Gen 1.

Daarmee blijft de SSD overigens perfect geschikt voor dagelijks gebruik, en zelfs voor het bewerken van foto- en videobestanden zonder ze van de SSD te verhuizen. Ideaal is ook dat de SSD vrij compact is, met afmetingen van 95 x 40 x 17 mm. Hij is daarentegen wel iets zwaarder dan we gewoon zijn van de T7, met een gewicht van 102 gram. Tegelijkertijd is dat niet zwaar te noemen: een smartphone weegt het dubbele.

Hardwarebeveiliging, zoals we dat kennen van de Portable T7, is ook aanwezig op de T5 EVO. Ook op deze SSD is de encryptie in te schakelen en te beheren via de Samsung-software voor pc’s en smartphones.

5. SanDisk Professional G-DRIVE ArmorLock SSD

SanDisk Professional G-DRIVE ArmorLock SSD

Voordelen

Stevige behuizing
Beveiligingsmogelijkheden

Nadelen

Net iets te groot
Hoge prijs per GB

Specificaties

  • Capaciteit: 1 TB, 2 TB, 4 TB
  • Aansluiting: USB 3.2 Gen 2 (10 Gbps)
  • Type schijf: SSD
  • Snelheid (schrijven): 1.000 Mb/s
  • Prijs: vanaf 0,132 euro per GB (4 TB)

Deals

SanDisk Professional 1TB WW G-Drive ArmorLock SSD

Last Amazon price update was: 26 april 2024 09:09 09:09

Dat de SanDisk Professional G-DRIVE ArmorLock geen normale SSD is, dat valt meteen op. De schijf is robuust gebouwd en daarom ook wat groter dan de gemiddelde externe opslag. Dat stoort allemaal minder, want geïnteresseerden zullen deze SSD vooral overwegen omdat hij tegen een stootje kan. IP67 water- en stofbestendigheid is ook aanwezig.

De aandachtstrekker is in dit geval de ingebouwde bluetoothverbinding die je de mogelijkheid geeft om de schijf via je smartphone te vergrendelen of ontgrendelen. Zo weet je zeker dat niemand zomaar toegang krijgt tot je gevoelige data. Het enige nadeel van deze externe opslag is de prijs, die door al zijn extra beveiligingsfeatures natuurlijk wat hoger ligt dan gemiddeld.

Uitgelicht artikel SanDisk Professional G-DRIVE ArmorLock SSD SanDisk Professional G-DRIVE ArmorLock SSD review

6. Synology BeeDrive

Synology BeeDrive

Voordelen

Uitgebreide software
Hoge lees- en schrijfsnelheden

Nadelen

Hoge prijs per GB
Niet bepaald compact

Specificaties

  • Capaciteit: 1 TB, 2 TB
  • Aansluiting: USB 3.2 Gen 2 (10 Gbps)
  • Type schijf: SSD
  • Snelheid (schrijven): 1.050 Mb/s
  • Prijs: vanaf 0,122 euro per GB (2 TB)

Deals

Synology BeeDrive BDS70 2TB

Synology kennen we als merk van NAS-systemen voor thuisgebruikers en het KMO. Synology kwam vorig jaar met een geheel nieuw product, de ‘BeeDrive’. Op hardwaregebied verschilt de SSD niet meteen van wat de gevestigde orde weet te bieden, met 1TB- en 2TB-versies, een USB 3.2 Gen 2-aansluiting en maximale lees- en schrijfsnelheden van 1.050 MB/s.

Uniek aan de BeeDrive is de uitgebreide software die Synology meelevert. Met die software kan je relatief eenvoudig back-ups maken van je systeem of mappen synchroniseren. Dat is echter niet alles: de SSD laat je ook draadloos een back-up maken van bestanden op je smartphone. Je smartphone moet zich dan wel op hetzelfde wifi-netwerk verbinden. Dit proces kan je ook automatiseren, zodat foto’s die je maakt terwijl je verbonden bent aan de BeeDrive direct worden overgezet.

Die software zorgt er wel voor dat de BeeDrive iets duurder is dan de gemiddelde SSD. Synology rekent €0,122 per GB op het model met 2 TB opslag. Ter vergelijking, op de Portable T7 van Samsung betaal je €0,070 per GB voor de variant met 2 TB opslagcapaciteit. Als je de software niet echt nodig hebt, ben je mogelijk beter bediend door de T7. Ga je de externe opslag met name gebruiken voor back-ups en zou je dat het liefst willen automatiseren, kies dan voor de BeeDrive.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business