Samsung T5 Evo review: capaciteit wint, snelheid verliest

Samsung T5 Evo header
© Samsung
Voordelen
Extreem veel opslag
Stevige behuizing
Magician-software
Nadelen
Lage lees- en schrijfsnelheden
Aanbevolen prijs: €679,99
Waar te koop?

Disque SSD Externe - SAMSUNG - T5 EVO - 8To - USB Type C - USB 3.2 Gen1

Last Amazon price update was: 26 juli 2024 15:38 15:38
Totaalscore 7
De Samsung T5 Evo moet tot 3,8x meer prestaties leveren dan vergelijkbare HDD’s, in een veel compactere behuizing. Hoewel de SSD fors sneller is dan de gemiddelde HDD, moet je zeker geen NVMe-snelheden verwachten.

Het tijdperk van de gigantische 3,5-inchschijven laten we ver achter ons. Die ontwikkeling wordt mede gedreven door de opkomst van SSD-opslag (Solid State Drive). Dit opslagtype is voor zijn formaat niet meer afhankelijk van de grootte van de draaiende schijf; die vind je simpelweg niet in SSD’s. In plaats daarvan bevatten SSD’s enkel nog opslagchips, alsook een controller die het opslaggeheugen beheert en de prestaties optimaliseert. Door de jaren heen leidde dit al tot fors kleinere SSD’s, zoals de T7– en T9-serie. Die zijn een stukje compacter dan de kleinste 2,5-inch-HDD’s, en zijn vooral ook een stuk lichter dan vergelijkbare HDD’s.

Met de T5 Evo weet Samsung nog meer opslag te bieden in een compact pakketje. Je kan de T5 Evo namelijk bestellen met 2TB, 4TB of 8TB opslaggeheugen, en dat in een pakketje van 40 x 95 x 17 mm. Het prijskaartje van 679,99 euro voor de 8TB-versie klinkt weliswaar fors, maar de SSD is eigenlijk de goedkoopste in zijn soort.

Specificaties

  • Capaciteit: 2 TB, 4 TB, 8 TB
  • Aansluiting: USB 3.2 Gen 1 (5 Gbps)
  • Type schijf: externe SSD
  • Snelheid: tot 460 MB/s (lezen) en 460 MB/s (schrijven)
  • Prijs: €0,085 (per GB, 8 TB variant)

Valbestendige vormgeving

Het formaat van de T5 Evo doet ons denken aan NVMe-SSD’s: de SSD is vrij lang, maar tegelijkertijd niet zo heel breed. Hierdoor kan je de SSD met gemak meenemen in je broekzak of in het accessoirevak van een laptoptas. Hij is wel iets dikker dan vorige SSD’s van de Zuid-Koreaanse fabrikant. Dat is niet zo gek als je bedenkt dat de T5 Evo meer opslaggeheugen kan herbergen dan Samsungs bredere T9-SSD. Die kan je uitrusten met maximaal 4 TB opslag, terwijl de limiet van de T5 maar liefst 8 TB bedraagt. Samsung claimt verder dat de SSD valbestendig is tot een hoogte van 2 meter. Kortom: als hij per ongeluk uit je broekzak op straat valt, moet dat geen enkel probleem zijn.

Samsung T5 Evo behuizing
© Samsung

Wij kunnen dat ook onderschrijven: na een valtest van een hoogte van 2 meter bleef de SSD onbeschadigd achter en konden we de SSD gewoon op onze computer aansluiten om alle opgeslagen bestanden te bekijken. Die valbestendigheid heeft de T5 grotendeels te danken aan zijn oerdegelijke constructie, die bestaat uit een rubberen omhulsel en een metalen karabinier. Daarmee kan je de SSD ook gewoon aan je sleutelbos monteren, al vinden wij hem daar eigenlijk iets te groot voor.

USB 3.2 Gen 1

Samsung positioneert de T5 in zijn goedkopere Evo-reeks voor SSD’s. In die reeks lever je wat in op prestaties, alsmede op aansluitingen. Net als op zijn duurdere SSD’s krijg je ook hier één aansluiting, maar die is ditmaal wel iets trager. Het gaat namelijk om een USB 3.2 Gen 1-aansluiting, met een maximale theoretische doorvoersnelheid van 5 Gbps of 625 MB/s. Hogere datasnelheden dan 625 MB/s haal je dus nooit: de zwakste schakel in de keten bepaalt de maximale snelheid.

Om die snelheid te kunnen benaderen, moet je computer wel over een USB 3.2 Gen 1-aansluiting of hoger beschikken. Heeft je computer alleen USB 2.0-aansluitingen, dan is de maximumsnelheid beperkt tot 60 MB/s. Heb je een USB 3.2 Gen 2-aansluiting of Thunderbolt 4, dan geniet je sowieso van de maximale snelheid.

SATA-prestaties

De komst van snellere NVMe-SSD’s heeft lees- en schrijfsnelheden van ruim boven de 1.000 MB/s de laatste jaren genormaliseerd. Ook externe SSD’s van merken als Samsung, Sandisk en Kingston halen met gemak lees- en schrijfsnelheden van 1.000 MB/s of net daarboven. Die luxe ontbreekt echter op de Samsung T5 Evo, wat Samsung zelf ook benadrukt op de doos. De opslagfabrikant meldt op de verpakking dat de SSD lees- en schrijfsnelheden haalt tot 460 MB/s. Dat zijn snelheden die eerder overeenkomen met oude SATA-SSD’s. Bij het sequentieel lezen en schrijven van bestanden haalt de T5 Evo datasnelheden van respectievelijk 460,72 MB/s en 459,85 MB/s. Kortom: de T5 kan de geclaimde datasnelheid halen.

Wanneer je de SSD aan het werk zet met willekeurige lees- en schrijfopdrachten, zakken de snelheden behoorlijk. Let wel: die lagere datasnelheden zal je eigenlijk enkel opmerken als je veel foto’s, Word-documenten en applicatiebestanden verplaatst. Zulke kleine bestanden staan vaak verspreid over de SSD, waardoor de snelheden inzakken. Bij het openen van een Word-document zal je daar niets van merken, en dat geldt net zo voor het bekijken of opslaan van enkele foto’s.

Samsung T5 Evo verpakking
© Samsung

Voor kleinere bestanden is het vooral ook belangrijk om te kijken naar de IOPS-waarde, ofwel input/output-bewerkingen per seconde. Dat geeft aan hoeveel lees- en schrijfopdrachten de SSD per seconde kan verwerken. Volgens de testdata in Crystaldiskmark haalt de T5 Evo voor willekeurige lees- en schrijfacties respectievelijk 29.328 en 27.740 IOPS. Erg indrukwekkend zijn deze getallen niet als je ze naast resultaten van moderne NVMe-SSD’s legt. Die vergelijking kan je echter niet maken: NVMe-opslagmedia en externe SSD’s dienen een ander doel. De T5 Evo kan je in je broekzak steken en meenemen, en dat is voor fragielere NVMe-schijven niet het geval: die dienen meestal als interne opslag. De schijven zitten dan rechtstreeks op het moederbord, wat hogere snelheden mogelijk maakt.

Samsung Magician-software

Samsung levert de T5 Evo ook met eigen Magician-software, die beschikbaar is voor Android, macOS en Windows. Via deze software kan je de staat van je SSD in de gaten houden, de schijf beveiligen met een wachtwoord of vingerafdruk en veilig gegevens van de SSD verwijderen. Dat laatste is handig als je de SSD ooit wil verkopen of aan iemand wil uitlenen, maar er eerder nog gevoelige data op de schijf stond. Ook kan je, mocht dat ooit nodig zijn, firmware-updates installeren via Magician. Uiteindelijk staat er één ding centraal en dat is gebruiksgemak, en op dat vlak scoort de software alle punten. Ook het mobiele softwarepakket laat zich gemakkelijk bedienen.

Eindoordeel

Samsung heeft met de T5 Evo een uniek product in de aanbieding. Met een prijskaartje van ‘slechts’ 679,99 euro is het de goedkoopste externe SSD met 8 TB die je momenteel kan kopen. Concurrerende SSD’s met dezelfde opslagcapaciteit kostten gemiddeld rond de 1.200 euro. Voor die hoge opslagcapaciteit en zijn relatief lage prijs, moet je wel inleveren op prestaties. Met lees- en schrijfsnelheden van 460 MB/s is de T5 Evo niet bepaald een snelheidsmonster.

Wie dat zoekt, is beter af met een NVMe-SSD in een externe SSD-behuizing. Wil je gewoon heel veel foto’s offline opslaan, een opslagmedium kopen dat sneller is dan een HDD en ben je bereid daarvoor 680 euro te betalen: dan is de T5 Evo het product dat je zoekt.

opslagReviewssamsungssd

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen