Nieuws

Windows 10 duwt gebruikers naar Microsoft-accounts

Windows 10 21H2
© iStock
Microsoft wil dat je afscheid neemt van lokale accounts op Windows 10. Gebruikers krijgen sinds de recente Windows-updates meldingen te zien over het instellen van een account.

Sinds Windows 11 verplicht Microsoft het gebruik van zijn diensten. Wie het besturingssysteem instelt, moet bij de softwaregigant inloggen of een account aanmaken. Hoewel je via omwegen nog wel lokale accounts kan aanmaken, is het duidelijk dat Microsoft dit wil ontmoedigen. Windows 10 laat je daarentegen nog moeiteloos lokale gebruikersaccounts aanmaken. Hoewel het wat laat is om die optie nu nog te schrappen, wil Microsoft eigenlijk wel dat je overschakelt, zo ontdekte Neowin.

Veiligheid en back-ups

In Release Preview-versie 19045.4353 van Windows 10 gaat de softwaregigant gebruikers vragen om hun Windows-pc te koppelen aan een Microsoft-account. De notificatie verschijnt op het startscherm van het instellingenmenu. “Meld je aan bij je Microsoft-account: je kan een back-up maken van je bestanden en foto’s om ze beter te beveiligen”, luidt de melding die vanaf de recente previewversie opduikt.

Volgens de softwaregigant helpt een Microsoft-account dus bij het maken van back-ups, het beveiligen van je data en het beheren van abonnementen. Ook kan je ‘aanvullende beveiligingsmaatregelen’ instellen die helpen voorkomen dat je wordt buitengesloten uit je account. Gebruikers hoeven niet in te gaan op de melding en kunnen deze ook gewoon wegklikken. Hoe vaak ze terugkeert, is onbekend.

Einde ondersteuningsperiode

Het is opmerkelijk dat Microsoft juist nu nog zo’n melding toevoegt. In oktober 2025 zal Microsoft de ondersteuning voor het besturingssysteem definitief beëindigen. Daarna krijgen enkel nog zakelijke klanten die betalen voor het Extended Security Update-programma regelmatig beveiligingsupdates.

Consumenten worden sinds kort via banners op de hoogte gebracht dat hun pc niet werkt met Windows 11 en dat ze moeten upgraden. Pc’s die Windows 11 wel ondersteunen, ontvangen updatenotificaties.

Advertenties in Windows 11

De melding komt ook op een moment dat Microsoft al onder vuur ligt voor de advertenties die het in het startmenu weergeeft. Onder het kopje ‘aanbevolen’ kan je voortaan ook aanbevolen apps tegenkomen. Die kan je wel handmatig uitschakelen, maar veel consumenten zullen niet weten hoe ze dat eigenlijk moeten doen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business