Extra ondersteuning Windows 10 komt met fors prijskaartje

Windows 10 21H2
© iStock
Microsoft blijft ook na oktober 2025 updates aanbieden voor Windows 10 via het Extended Security Updates-programma. Op drie jaar tijd kost dit 427 dollar voor één computer.

Microsoft kondigde eerder al aan de ondersteuningsduur van Windows 10 te verlengen. De softwaregigant beloofde daarmee een oplossing te bieden voor organisaties die nog niet naar Windows 11 kunnen overstappen. De prijzen van het Extended Security Updates-programma (ESU) zijn nu bekend.

In het eerste jaar kost ESU 61 dollar per computer. In de drie daaropvolgende jaren wordt de prijs steeds verdubbeld. In het tweede jaar betaal je dus 122 dollar, het derde jaar 244 dollar, enzovoort.

Het is onduidelijk hoelang Microsoft het ESU-programma voor Windows 10 aanbiedt. Het is niet de eerste keer dat Microsoft dit programma uitrolt. Voor Windows 7 bood Microsoft al ESU-pakketten aan. Die ondersteuning liep tot en met oktober 2023, nadat de mainstream versie in 2015 al zijn laatste update had ontvangen.

Migratie naar Windows 11

Microsoft hoopt dat bedrijven zo veel mogelijk overstappen op Windows 11. Hiervoor kunnen ze gebruikmaken van geautomatiseerde updates via Autopatch of Microsoft Intune.

Veel bedrijven gebruiken nog Windows 10 vanwege de systeemvereisten van Windows 11. Oudere pc’s, met name laptops, beschikken vaak niet over een Trusted Platform Module 2.0 (TPM)-chip. Zonder die chip of een firmwarematige variant is de upgrade niet mogelijk. Ook kan software soms niet goed samenwerken met nieuwe besturingssystemen.

Promotie Windows 11 op zakelijke systemen

Deze maand start Microsoft ook een campagne voor niet-beheerde zakelijke systemen met Windows 10. Na de Patch Tuesday-update van april verschijnt op die pc’s een melding om Windows 11 te promoten. Gebruikers kunnen de update via dat scherm direct uitvoeren of voorlopig afwijzen.

Windows 10 LTSC-ondersteuning

De reguliere Windows 10-versies krijgen na 14 oktober 2025 geen updates meer. De Long Term Servicing Channel-versie (LTSC) ontvangt echter nog updates tot en met januari 2032. Deze versie is echter niet beschikbaar voor consumenten. Dat geldt overigens ook voor ESU: het updateprogramma is bedoeld voor bedrijven.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business