Nieuws

Windows 10 krijgt nog enkele jaren langer security-updates

Windows 11
© Microsoft
Microsoft gaat Windows 10 dan toch langer van updates voorzien. De eerder geplande 'end-of-life' voor ondersteuning op 14 oktober 2025 wordt met drie jaar opgeschoven, tot 14 oktober 2028.

Het feit dat Microsoft zijn AI-ondersteuning Copilot toch nog naar Windows 10 brengt, deed ons al vermoeden dat het oudere OS nog niet aan het einde van zijn Latijn is. Het is te zeggen: in theorie blijft de end-of-life-deadline behouden, maar er komt voor bedrijven een Extended Security Update (ESU), zo meldt Microsoft op zijn Tech Community. De kans is reëel dat ook consumenten nog tot drie jaar na de ‘vervaldatum’ belangrijke beveiligingsupdates zullen ontvangen.

Dat de ondersteuning verlengd wordt, is niet echt een verrassing. Microsoft deed dat ook al voor Windows 7. De Extended Security Updates zullen wel tegen betaling aangeboden worden, als een jaarlijks abonnement. Dat loopt dus ten laatste op 14 oktober 2028 af. Let wel: het gaat enkel om cruciale beveiligingsupdates. Op technische ondersteuning moeten we na 14 oktober 2025 dus niet meer rekenen.

Windows 10 langer laten leven

Er is voor bedrijven nog een alternatieve manier om (gratis) van de verlengde levensduur te genieten. Ze kunnen via hun Windows 365-abonnement Windows 10-pc’s laten migreren naar Windows 11. Op die manier geniet het eigenlijke Windows 10-systeem in deze machines mee van de Extended Security Updates, zonder extra kosten.

Uiteraard zou Microsoft hun klanten het liefst van al nog zien upgraden naar Windows 11. De techreus is mogelijk van plan om de ESU ook voor particulieren te verlengen. Dat zou een primeur zijn, want voor Windows 7 gold dat niet. Microsoft doet dat niet uit goede wil, want volgens Statcounter werkt ruim 68 procent van de pc-gebruikers vandaag nog met Windows 10 (tegenover een kleine 27 procent voor Windows 11). Hoe Microsoft het verder gaan aanpakken, zal nog moeten blijken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business