Nieuws

Copilot op Windows 10 stilletjes aan uitgerold

Windows 10
© Microsoft
Sommige Windows 10-gebruikers kunnen al aan de slag met Copilot. Enkele dagen geleden bevestigde de softwaregigant de komst van de AI-tool naar zijn oudere besturingssysteem.

Als je hardware aan de vereisten voldoet, kan je een Release Preview-build installeren die de Copilot-AI aan boord heeft. Dat meldt Microsoft op zijn blog. Daarvoor moet je je wel aangemeld hebben voor het Windows Insider-programma, waarbij gebruikers toegang krijgen tot vroege Windows-releases en hun experimentele features. Die specifieke Release Preview met Copilot is voorlopig wel enkel beschikbaar voor Noord-Amerika en sommige gebieden in Azië en Zuid-Amerika. Europese gebruikers volgen wellicht snel, maar moeten dus wat meer geduld oefenen.

“Het kan wat tijd vergen om je computer te registreren om in aanmerking te komen voor Copilot. Het zou dus kunnen dat de AI niet meteen verschijnt in de nieuwste preview build”, zegt Microsoft. Om er zeker van te zijn dat je zo snel mogelijk met Copilot aan de slag kan op Windows 10, raadt de techreus aan om in de Windows Update-instellingen aan te geven dat je nieuwe updates meteen wil laten downloaden en installeren.

Copilot op Windows 10: systeemvereisten

Er zijn ook wel wat systeemvereisten om Copilot op Windows 10 te laten draaien. Zo moet je pc over minimaal 4 GB RAM beschikken en een displayadapter hebben die een resolutie van minstens 720p kan weergeven. Daarnaast zijn er nog wat gekke elementen om rekening mee te houden. Zo zou Copilot niet werken als je de taakbalk in Windows 10 aan de linker- of rechterkant van je display zet. Bovendien zou Copilot (nog) niet volledig compatibel zijn met set-ups van meerdere monitoren. Het icoontje verschijnt dan enkel op je hoofdbeeldscherm. Bovendien zal Copilot niet beschikbaar zijn op Windows 10 Pro-pc’s die in een bedrijfsnetwerk draaien.

Van zodra Copilot beschikbaar is, zal het icoontje aan de rechterzijde van je taakbalk verschijnen. Met de AI-chatbot kan je niet alleen algemene informatie opvragen zoals je dat met een zoekmachine zou doen, maar ook Windows-features besturen en documenten beheren. The Verge merkt op dat Copilot op Windows 10 lichtjes verschillend werkt dan op Windows 11. Bij de nieuwste versie van Microsofts OS zit er meer generatieve AI ingebakken.

Waarom Copilot op Windows 10?

De reden waarom Microsoft zijn oude besturingssysteem alsnog wil uitrusten met AI, mag niet verbazen. Naar schatting zou zo’n 70 procent van de pc-gebruikers nog met Windows 10 werken. Dat zijn in de praktijk honderden miljoenen pc’s. In eerste instantie wilde Microsoft de ondersteuning voor Windows 10 stoppen vanaf 14 oktober 2025, maar die ‘end of life’-deadline zou zomaar kunnen opschuiven.

Uitgelicht artikel Windows 10 Copilot Officieel: Copilot is onderweg naar Windows 10

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business