Nieuws

Officieel: Copilot is onderweg naar Windows 10

Windows 10 Copilot
© Unsplash/Johnyvino Photo Library
Microsoft brengt Copilot ook naar Windows 10, dat kondigde de softwaregigant donderdag aan. Het is alleszins markant te noemen, gezien Windows 10 eind 2025 de EOL-fase bereikt.

Windows 10 krijgt al enige tijd geen nieuwe features meer. Met uitzondering van de Outlook-app en vernieuwingen in Edge, staat het besturingssysteem daarmee stil in de tijd. In een Windows Insider-blogpost laat de softwaregigant nu weten dat AI alsnog zijn entree maakt in het oude OS. “We horen geweldige feedback over Copilot op Windows (in preview) en we willen die waarde uitbreiden naar meer mensen”, licht Microsoft toe.

Daarvoor werd eenmalig de benadering van Windows 10 heroverwogen en kwam Microsoft tot het besluit om extra investeringen te doen in het OS. Investeringen “om ervoor te zorgen dat iedereen het maximale uit zijn Windows-PC kan halen, waaronder Copilot op Windows (in preview)”, klinkt het.

Microsoft rolt Copilot voor Windows 10 weldra eerst uit via het Insider Release Preview Channel. Na verloop van tijd komt de AI-chatbot beschikbaar voor alle Windows 10 Home en Pro gebruikers. Wat managed versies van het OS betreft: die komen pas later aan bod. Een exacte tijdlijn hiervoor wordt niet genoemd. Dat geldt overigens ook voor de uitrol naar andere systemen met Windows 10. Het is dus vooral nog even afwachten geblazen.

Copilot op Windows 10

Voorlopig laat de softwaregigant ons eveneens in het duister over de functies van Copilot op Windows 10. Onduidelijk of de chatbot op Windows 10 eveneens bepaalde instellingen kan aanpassen, of om kan gaan met lokale bestanden. Het lijkt ons onwaarschijnlijk dat de chatbot functioneel gelijk is aan die op Windows 11: dat OS werd nauw betrokken bij de ontwikkeling van Copilot. Bovendien wordt het OS nog een pak langer ondersteund: AI is voor de huidige Windows-versie simpelweg belangrijker.

Een afbeelding die Microsoft heeft gedeeld lijkt dit ook te bevestigen. Daarop zien we een chatbot die veel gelijkenissen toont met Bing Chat voor de browser. Tijd zal moeten uitwijzen wat deze AI-chatbot werkelijk te bieden heeft.

Uitgelicht artikel Windows 10 22H2 update Microsoft forceert installatie Windows 10 22H2-update

Nog niet in België

Over tijd gesproken: in België zal dat nog iets langer duren dan in bijvoorbeeld de VS. Microsoft zegt de chatbot eerst in de VS, Zuid-Amerika en delen van Azië te lanceren. Op een later moment brengt het Copilot voor Windows 10 ook elders uit.

Voor PC’s die van Copilot gebruik willen maken geldt dat ze minstens 4 GB RAM nodig hebben. Het scherm moet verder een 720p-resolutie hebben. Waarom dat een vereiste is, kunnen we niet zo snel bedenken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business