Microsoft forceert installatie Windows 10 22H2-update

Windows 10 22H2 update
© Unsplash / Clint Patterson
Gebruikers op versie 21H2 van Windows 10 worden automatisch overgezet naar versie 22H2, meldt Microsoft.

Microsoft trok in november de stekker uit versie 21H2 van Windows 10. Wel rolt het bedrijf nog tot 13 juni 2023 beveiligingspatches uit. Zodoende is het niet direct onveilig om op 21H2 rond te blijven hangen tot juni. Wel raadde Microsoft gebruikers al aan over te stappen naar 22H2 – de laatste grote update voor Windows 10. Wat begon als een aanbeveling is inmiddels omgezet tot een verplichte update, schrijft Microsoft op een supportpagina.

“Om u te helpen beschermd en productief te blijven, start Windows Update automatisch een functie-update voor Windows 10-consumentenapparaten en niet-beheerde zakelijke apparaten die het einde van de serviceperiode of binnen enkele maanden naderen”, leest de supportpagina. Voor gebruikers betekent dit overigens niet dat hun computer zomaar wordt geüpdatet. Zij kunnen hun pc ‘op een voor hen gewenst moment’ herstarten en de installatie afronden.

Microsoft adviseert gebruikers daarnaast, indien mogelijk, om te upgraden naar Windows 11. Dat is echter niet voor alle systemen weggelegd. Enkel recente computers met TMP 2.0 (Trusted Platform Module) kunnen geüpgraded worden. Voor systemen die niet aan de hardware vereisten voldoen, is Windows 10 22H2 dus het eindstation. Gebruikers hoeven zich daar niet direct zorgen om te maken. Die Windows 10-versie ontvangt namelijk ondersteuning tot 14 oktober 2025.

Windows 7 en Windows 8.1

Voor veel Windows 7 en 8.1-gebruikers betekent dit ook dat zij best direct upgraden naar Windows 10 22H2. Microsoft sloot de ondersteuningsperiode van beide besturingssystemen eerder dit jaar af. Upgraden vanaf die besturingssystemen naar Windows 10 is bovendien nog altijd gratis. Hoewel het volgens Microsofts documentatie niet mogelijk is, is de upgrade-toolkit nog altijd werkzaam. Na de installatie wordt de Windows 7- of 8.1-licentie ook omgezet naar een digitale Windows 10-licentie.

microsoftwindows 10windows 7windows 8.1

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals