Nieuws

Microsoft stopt met grote Windows 10 updates

Windows 10 21H2
© iStock
Het is gedaan met nieuwe functies voor Windows 10: 22H2 was de laatste grote update voor het OS. Microsoft blijft wel updates uitbrengen tot 14 oktober 2025.

Het einde van de software-ondersteuning staat al langer in steen gegrift. Eerder besloot Microsoft al terug te schakelen naar één jaarlijkse zogeheten feature-update voor Windows 10. Microsoft zet die ontwikkeling nu definitief stop, meldt het in een blogpost. 22H2 is zodoende de laatste Windows 10-versie die de softwaregigant ooit zal uitbrengen. Nieuwe functies hoeven we dus niet meer te verwachten. Wel blijft Microsoft nog beveiligingspatches uitrollen.

Die beveiligingsupdates rolt Microsoft maandelijks uit tot 14 oktober 2025, met de Patch Tuesday. Nadien krijgen enkel nog klanten met de LTSC (Long-Term Service Channel)-versie van Windows 10 beveiligingspatches toegewezen. Hoelang deze LTSC-versie wordt ondersteund is niet gekend; vaak hangt dit af van de vraag van bedrijven en overheden naar verlengde ondersteuning. Microsoft hield zodoende ook jarenlang Windows XP in de lucht voor overheden.

Upgrade naar Windows 11

Geheel opvallend is het einde van de grote feature-updates alvast niet. Windows 11 is inmiddels 1,5 jaar op de markt en de softwaregigant hoopt gebruikers juist over te halen naar dat OS te upgraden. Door Windows 10 langer actief te voorzien van nieuwe functies, gaat het bedrijf juist tegen dat beleid in.

Daar staan wel tegenover dat veel Windows 10-gebruikers vermoedelijk niet kunnen upgraden naar de nieuwste OS-versie: die upgrade vereist namelijk specifieke beveiligingshardware (TPM 2.0). Zo’n Trusted Platform Module ontbreekt vaak in oudere desktops en laptops.

Windows 12 op komst

Intussen maakt Microsoft zich op voor de komst van het LTSC-updatekanaal voor Windows 11. Het bedrijf werkt aan twee varianten: Windows 11 Enterprise LTSC en IoT Enterprise LTSC. Beide LTSC-versies verschijnen in de tweede helft van 2024. Bedrijven die hun software alvast geschikt willen maken voor de nieuwe OS-versie kunnen testen uitvoeren op de Windows 11 22H2-versie, waar Microsoft de LTSC-versies op wil baseren.

Uitgelicht artikel Microsoft 365 domein Microsoft’s Office-domeindoolhof verdwijnt

Naast LTSC-ondersteuning zou intern ook gewerkt worden aan Windows 12. Die OS-versie zou een pak sneller verschijnen dan in eerste instantie verwacht. Geruchten vertelden ons verleden jaar dat het OS al in 2024 op het strijdtoneel tevoorschijn moet komen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business