Gerucht: Windows 12 moet al in 2024 op het strijdtoneel verschijnen

Windows 12
Nee, de titel is geen grap: Microsoft zou daadwerkelijk van plan zijn Windows 12 in 2024 te lanceren. Een grote Windows 11 update is hiervoor inmiddels on-hold gezet.

Toen Microsoft in 2015 Windows 10 introduceerde moest dat de ‘laatste Windows-versie ooit’ zijn. Dat dit uiteindelijk iets anders uitviel, bleek eind vorig jaar met de lancering van Windows 11. Of dit dan wel de laatste Windows-versie wordt? Waarschijnlijk niet. Microsoft werkt intern namelijk aan een nieuwe release-cadens van nieuwe Windows-versies. Volgens Windows Central wil Microsoft -als alles volgens plan verloopt – in 2024 de volgende versie van zijn besturingssysteem lanceren.

Windows 12 komt in 2024

De bedoeling van Microsoft is om een vaste introductie-cadens van drie jaar te volgen. Dit betekent voor Windows 11 dat het in 2024 opgevolgd zal worden door Windows 12 – nadat het in 2021 op de eerste desktops en laptops verscheen. Wat dit betekent voor de ondersteuning van Windows 11 na 2024 is nog onbekend; eerdere Windows-versies ontvingen telkens ongeveer 10 jaar updates nadat ze werden uitgebracht. Dit geldt ook voor Windows 10, dat tot ten minste 2025 updates ontvangt.

Wel heeft Microsoft er alvast voor gekozen de ontwikkelcapaciteit van Windows 11 af te schalen. In de rapportage over de nieuwe ontwikkel-cadens schrijft Windows Central dat dit concreet betekent dat de grote Windows 11 update voor 2023, genaamd Sun Valley 3, niet wordt uitgebracht. Voordat het zover is brengt Microsoft dit jaar nog wel de Sun Valley 2-update uit, oftewel de 22H2-versie. De 22H2-update vormt voor Microsoft daarbij ook een mijlpaal in hoe het Windows-updates uitbrengt.

Belangrijke Windows-updates worden sinds 2015 als grote updatepakketten aangeboden, specifiek in het voor- en najaar. Met ‘Moments’ wil de softwaregigant van die grote updates afstappen en de belangrijkste nieuwe functies als losse pakketjes aanbieden. Op die manier kan het nieuwe functies sneller uitrollen naar gebruikers. Ongeveer viermaal per jaar moet er zo’n update verschijnen, zegt Zac Bowden, auteur van de rapportage.

Aanstaande Windows 11 update

Bowden weet tot slot te melden dat Microsoft voornemens is de functies die onderdeel waren van Sun Valley 3 en al zijn ontwikkeld, uit te brengen met Sun Valley 2. Momenteel wordt nog gewerkt aan de tweede grote update van 2022; daarmee is het ook nog onbekend wanneer je mag genieten van de nieuwe functies.

Microsoft heeft aangegeven niet te willen reageren op geruchten uit de rapportage. Daarmee blijft het afwachten hoe de ontwikkeling van Windows 12 daadwerkelijk zal verlopen. Gezien het bedrijf pas in 2021 op de proppen kwam met Windows 11, is de ontwikkeling vermoedelijk pas in een vroeg stadium. Planningen zouden daarbij eventueel kunnen verschuiven en het plan zou zelfs geheel in de prullenbak gedeponeerd kunnen worden. Neem de geruchten dus zeker met een korrel zout.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business