Nieuws

Microsoft’s Office-domeindoolhof verdwijnt

Microsoft 365 domein
Microsoft voorziet binnenkort in een ‘cloud.microsoft’-domein om de toegang tot Microsoft 365-apps te stroomlijnen.

Binnenkort moeten alle Microsoft 365-apps toegankelijk zijn via het cloud.microsoft-domein. Op die manier hoopt het bedrijf de huidige chaos van het Office-domeindoolhof weg te nemen. Wil je Teams openen, dan moet dat kunnen door simpelweg te navigeren naar teams.cloud.microsoft. Vandaag de dag moet daar nog een geheel domeinenstelsel voor aangeleerd worden. Elke applicatie heeft een unieke URL. Sommige Microsoft 365-apps, als Outlook, hebben meerdere unieke domeinen.

Office-domeindoolhof verdwijnt

Met het cloud.microsoft-domein maakt de softwaregigant daar voor eens en altijd komaf mee. De nieuwe domeinen maken bovendien niet alleen het leven van eindgebruikers gemakkelijker. Ook IT-diensten van bedrijven profiteren van het nieuwe Microsoft 365-domeinbeleid. Zij hoeven straks minder URLs aan hun allow-list toe te voegen. Overigens is dat werk al uit handen genomen: de cloud.microsoft-domeinnaam werd automatisch toegevoegd aan de allow-list.

Nieuwe diensten als eerst

Het duurt bovendien nog wel even vooraleer alle Microsoft 365-apps zijn overgezet op het domein. Initieel worden enkel nieuwe producten voorzien van het cloud.microsoft-domein. Andere diensten worden na verloop van tijd overgezet, aldus de softwaregigant uit Redmond. “Bestaande workloads hebben een breder scala aan implicaties waarmee rekening moet worden gehouden en zullen in een langzamer tempo worden overgezet.”

IT-diensten worden 30 dagen op voorhand op de hoogte gesteld als een applicatie verhuist. Langere termijnen worden aangehouden als de wijziging meer impact heeft op de infrastructuur van klanten. Verder stelt Microsoft dat het langetermijn-redirects opzet voor legacy-bookmarks en hyperlinks. Zo kunnen klanten hun systemen voorlopig blijven gebruiken alsof er niets is gewijzigd.

Uitgelicht artikel Microsoft Teams op M1 en M2 chips Microsoft Teams losgeweekt van Office-bundels

Toekomst .microsoft TLD

Microsoft zegt dat de overstap naar .microsoft als TLD (top-level domein) ook moet helpen om te bepalen of een domein legitiem is. Gezien het bedrijf de exclusieve rechten bezit over het TLD, kunnen illegale en frauduleuze websites niet zomaar een soortgelijke website opzetten en daarmee klanten misleiden. Of het domein in de toekomst ook voor andere sites van het bedrijf ingezet wordt is niet geweten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business