Nieuws

Microsoft Teams losgeweekt van Office-bundels

Microsoft Teams op M1 en M2 chips
In een antitrustzaak zijn Microsoft en de Europese Commissie overeen gekomen dat Office 365 ook zonder Teams te krijgen moet zijn.

Als het om samenwerkingsprogramma’s voor op de werkvloer gaat worden Slack en Microsoft Teams vaak in één adem genoemd. Om meer gebruikers naar het Teams-platform te lokken bood Microsoft de toepassing aan in een bundel, samen met andere kantoortoepassingen als Word, PowerPoint en Excel. Daardoor moest, wie een Office- of Microsoft 365-pakket aanschafte, daar Microsoft Teams bij nemen.

Voortaan krijgen klanten ook de keuze om Microsoft Teams links te laten liggen. De mogelijkheid om een totaalpakket, met alle Office-toepassingen én Teams in een bundel te kopen blijf bestaan. Microsoft voegt nu, onder druk van de EU, ook de optie toe om Microsoft 365 aan te schaffen zonder Teams-licentie. De Financial Times rapporteert dat Microsoft Teams inderdaad uit de Office-bundel licht.

Antitrustzaak

Slack diende in 2020 een klacht in bij de Europese Unie omdat Microsoft Teams in een bundel aanbiedt. De samenwerkingsapp, die intussen eigendom is van Salesforce, opperde dat Microsoft op die manier oneerlijke concurrentie bedreef. De klacht resulteerde in een antitrustzaak die sterk lijkt op die rond Internet Explorer uit 2008. Microsoft kreeg toen kritiek van verschillende browserontwikkelaars omdat het Internet Explorer 8 standaard in Windows 7 verwerkte.

De gesprekken tussen Microsoft en de EU zijn voorlopig nog aan de gang. Bronnen hebben aan de Financial Times al kunnen bevestigen dat Microsoft een toezegging gedaan heeft over de Office-bundel met of zonder Teams. Microsoft lijkt dan ook wel aan de eisen van de rechtbank te willen voldoen: “we houden onze verplichting als groot technologiebedrijf in de EU in het achterhoofd. We blijven samenwerken met de Commissie en hun onderzoek, en staan open voor praktische oplossingen die zorgen weghalen en dienstbaar zijn voor onze klanten”.

Uitgelicht artikel Ruisonderdrukking Teams Preview vernieuwde Teams-app beschikbaar

Hoe die oplossing eruit ziet zal zien en op welke manier Office 365-pakketten en Teams precies aangeboden zullen worden, is voorlopig nog onduidelijk. Microsoft zelf bracht nog geen nieuws over de aanstaande verandering naar buiten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business