Nieuws

Windows Copilot-preview beschikbaar

Copilot
© Microsoft
Microsoft lanceert de eerste bètaversie van zijn Copilot-AI. Gebruikers die geen bètatester zijn moeten nog even wachten op de functie.

Microsoft lanceert vandaag de preview-versie van Windows Copilot. Daardoor kunnen Windows 11 Insiders, die de bètaversie van het besturingssysteem draaien, de nieuwe tool al eens uitproberen. De uitrol komt er een week nadat de functie voor ontwikkelaars openbaar gesteld werd in de preview-build van Windows 11.

Nu kunnen dus ook niet-ontwikkelaars die een bètaversie van Windows gebruiken Copilot testen. Microsoft schrijft in een blogpost dat de eerste preview vooral focust op de gebruikersinterface. De gebruikersinterface voor Copilot is een zijbalk waarin je rechtstreeks met de AI-dienst kan communiceren en die je overal kan oproepen. Nieuwe functies voor de Windows-AI staan ook op til, al zullen die pas beschikbaar gemaakt worden in komende updates.

Uitgelicht artikel ChatGPT Bing “Bing blijft gratis”, zegt Microsoft

Windows Copilot is een AI-systeem dat volledig in het OS werd geïntegreerd. Qua werking en lay-out doet de AI denken aan de zijbalk in Microsoft Edge. Ook de functies lopen gelijk: net zoals de AI in Edge, moet de Windows-AI je helpen met dagelijkse taken wat makkelijker uit te voeren. De bedoeling is dat AI je bijstaat in je werk en daarbij de manier waarop je met je computer werkt gaat veranderen. Microsoft zal overigens nog wel een tijdje op AI-systemen blijven inzetten. Panos Panay, Executive Vice President en Chief Product Officer zegt aan Engadget dat “AI in de komende jaren de grootste drijfveer voor innovatie wordt in Windows”. Het ziet er echter naar uit dat die innovatie stapsgewijs beschikbaar wordt gemaakt. Aan het eerste kijkje dat Windows nu aan gebruikers geeft, mankeren namelijk een aantal functies.

Copilot testen

Enkel Windows Insiders die aangemeld zijn voor het bètatestprogramma zullen nu al gebruik kunnen maken van Copilot. Ben je geïnteresseerd en wil je jezelf aanmelden? Dan zal je toch moeten wachten: wie zich nu aanmeldt, krijgt niet automatisch toegang tot de functie. Enkel gebruikers die al langer als Windows Insider meedraaien krijgen een kans om nu al met het systeem te werken.

Behoor je tot die groep? Dan kan je de copiloot testen door Windows bij te werken naar previewversie 22631.2129 of hoger. Door in de taakbalk op het blauwe Copilot-icoontje te klikken krijg je meteen toegang tot de zijbalk. Een andere optie om de zijbalk te activeren is met de toetsencombinatie ‘Windows+C’.

Beschikbaarheid voor het brede publiek

Natuurlijk is het de bedoeling dat Windows Copilot na verloop van tijd ook voor het grote publiek beschikbaar wordt. De kans is groot dat Copilot bij de volgende grote Windows-update gebundeld zit. Die 23H2-update verschijnt ergens in september of oktober, al is er nog geen exacte datum bekend.

Zit je nog op Windows 10? Dan zal je geen toegang krijgen tot Windows Copiloot. Het systeem is namelijk voorbehouden voor Windows 11.

bingcopilotMicrosoft Edgewindows 11Windows 11 23H2

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals